<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Fjellederkurset 2022 (Ny dato!)

Voksne på bre-vandring i fjellet
26. - 05.
Feb / Mar
Dato: 26 feb - 05 mar, 2022
Sted: Saltfjellet, Lønsdalen
Målgruppe: Rovere, Ledere
Påmeldingsfrist: 04.02.2022
Type: Lokalt/regionalt arrangement
Fiolett vinterhimmel og puddersnø, eller ulende vind, snøkav og elendig sikt? På fjellederkurset lærer du å mestre situasjonen du ikke håpet på å havne i, å finne veien når vidda står i kok, å håndtere en gruppe gjennom en krise, og å legge til rette for en hyggelig utenatt under kjipe forhold. Orientering, gruppeprosess, snøskred, ledelse, snø og atter snø står sentralt på dette kurset.

Endelig skal Fjellederkurset avholdes i Nord-Norge, og da gjelder det å ta turen til Saltfjellet for å oppleve vinterfjellet på nært hold. Dette kan både høres skummelt og utfordrende ut, men ikke la dette hindre deg. Se på dette som en mulighet til å lære og erfare under kontrollerte forhold med erfarne og fjellvante veiledere som er der for å gjøre deg trygg i dine valg.

Snøkledde topper, hvite vidder, forfriskende vind og masse, masse snø nord for Polarsirkelen på Saltfjellet er arenaen deltakerne på Fjellederkurset skal få oppleve mestring i. Snøhuler er den foretrukne overnattingsmetoden, og du vil bli godt kjent med snøspaden og masse annet utstyr som man ikke vil forlate hjemme når vinterfjellet er målet. Vi praktiserer "tur etter evne".

Norges speiderforbund har i mange år arrangert det tradisjonsrike fjellederkurset, for ledere som ønsker å lære om ledelse på tur vinterstid. Under veiledning av en erfaren og dyktig stab får deltakerne lære mye om planlegging og gjennomføring av sikre og opplevelsesrike turer i vinterfjellet, og om det å mestre krevende situasjoner.

Fjellederkurset handler om hvordan du planlegger og gjennomfører sikre og opplevelsesrike turer i vinterfjellet. Kurset lærer deg også å mestre krevende situasjoner f.eks. i ruskevær, i mørke, i kulde eller etter en lang dag ute. Terrenget oppe på Saltfjellet er variert med mulighet for å prøve og feile under utfordrende, men sikre forhold.

Krav til deltakerne:
For å få best mulig utbytte av kurset er det viktig at du har en del tur- og ledererfaring. Turene tilpasses forholdene og deltakernes evner. Du må beherske å gå på ski med sekk som er pakket med overnattingsutstyr. Turene varer det meste av dagen, men vi skal oppleve, prøve og lære, ikke prestere kilometere eller sette løyperekord.

Aldersgrensen på kurset er 18 år.

Program:
Programmet er praksisbasert. All teori er forankret i praksis, og du lærer gjennom erfaring, prøve og kanskje feile for så å få til, opplevelse, diskusjon og ettertanke. Vi jobber etter speidermetoden.

Programmet blir tilpasset vær og føreforhold. Vi er ute på tur hver dag og blir godt kjent med snøen, vinterfjellet, utstyret og hverandre.

Gjennom kurset vil du gjøre egne erfaringer fra ulike fjellaktiviteter - skigåing, lek på ski, veivalg, orientering, overnatting og matlaging. Du vil få prøve deg som leder sammen med en veileder fra staben. Du vil også lære om arrangementsplanlegging, sikkerhet, klær og utstyr samt snøskred.

Overnatting:
Omlag halvparten av nettene tilbringes i snøhule, telt eller iglo. Enkelte netter bor vi på hytte.

Klær og utstyr:
Du behøver varme og vindtette vinterklær (ha med vanntett også), varm sovepose og liggeunderlag. I tillegg må du ha fjellski, søkestang og snøspade. Vi skaffer kokeapparater, telt og annet fellesutstyr og stiller med all mat.
Anbefaler bukse med høyt liv og seler, samt jakke som dekker over rumpen.
Lagsprinsippet er en god måte å regulere varmen på avhengig av aktivitetsnivået.

Stab:
Staben består av speidere i ulik alder med erfaring fra vinterfjellet, og som kjenner området der kurset arrangeres.

Deltakeravgift:
Deltakeravgiften dekker mat, utstyr, hytteleie med mer. Du må selv stå for transport til Lønsdal stasjon (nordsiden av Saltfjellet) og personlig utstyr. Staben kan være behjelpelig med transport vis dette avtales på forhånd.

For økonomisk støtte finnes det i mange kretser støtteordninger og fond du kan søke. Kurset er også en utdanning av deg som leder og en ressurs for gruppa slik at gruppa kanskje kan hjelpe til med å dekke deltakeravgiften for deg.

I tillegg kan du søke støtte fra Lederfondet. Lederfondet dekker bare deler av deltakeravgiften. Les mer på:
https://speiding.no/om-oss/medlemsinformasjon/utgiftsdekning-og-pengest…

Kursleder: Ole Kristian Ljunggren Ringstad, oleljungg@gmail.com, 47043920

Foto: Espen Willersrud

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear