<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Fjellederkurset 2024

Speidere på kurs i fjell- og vinterferdigheter
16. - 25.
Feb
Dato: 16 feb - 25 feb, 2024
Sted: Rv7 130, 3595 Haugastøl
Målgruppe: Rovere, Ledere
Deltageravgift: 3500
Påmeldingsfrist: 05.02.2024
Type: Kurs, Lokalt/regionalt arrangement
Bli med på fjellederkurs 16.–25. februar! kurset lærer du å mestre situasjoner du håpet at du ikke skulle havne i, å finne veien når vidda står i kok, å håndtere en gruppe gjennom en krise, og å legge til rette for en hyggelig utenatt under kjipe værforhold.

Sammen med erfarne og fjellvante veiledere vil du kunne oppleve den fjellfriske Hardangervidda med forbundets hytte Solstølen som base. Terrenget oppe på vidda er variert og gir mulighet for å prøve og feile under utfordrende, men trygge forhold.

Snøkledde topper, hvite vidder, forfriskende vind og masse, masse snø. Dette er "lekegrinda" deltakerne skal få oppleve mestring i. Snøhuler er den foretrukne overnattingsmetoden, og du vil bli godt kjent med snøspaden og masse annet utstyr som du ikke legger igjen hjemme når vinterfjellet er målet. Vi praktiserer tur etter evne.

Norges speiderforbund har i mange år arrangert dette kurset for speidere som vil lære om ledelse på tur vinterstid. Deltakerne får lære mye om planlegging og gjennomføring av sikre og opplevelsesrike turer i vinterfjellet.

Krav til deltakerne:
For å få best mulig utbytte av kurset er det en fordel at du har en del tur- og ledererfaring. Turene tilpasses forholdene og deltakernes evner. Du må beherske å gå på ski, med sekk som er pakket med overnattingsutstyr. Turene varer det meste av dagen, men vi skal oppleve, prøve og lære, ikke prestere kilometere eller sette løyperekord.

Aldersgrensen for å delta er 18 år.

Program:
Programmet er praksisbasert. All teori er forankret i praksis, og du lærer gjennom erfaring, prøve og kanskje feile for så å få til, opplevelse, diskusjon og ettertanke. Vi jobber etter speidermetoden.

Programmet blir tilpasset vær og føreforhold. Vi er ute på tur hver dag og blir godt kjent med snøen, vinterfjellet, utstyret og hverandre.

Gjennom kurset vil du gjøre egne erfaringer fra ulike fjellaktiviteter – skigåing, lek på ski, veivalg, orientering, overnatting og matlaging. Du vil få prøve deg som leder sammen med en veileder fra staben. Du vil også lære om arrangementsplanlegging, sikkerhet, klær og utstyr, samt snøskred.

Overnatting:
Om lag halvparten av nettene tilbringes i snøhule, telt eller iglo. Enkelte netter bor vi inne på Solstølen.

Klær og utstyr:
Du behøver varme og vindtette vinterklær (ha med vanntett også), varm sovepose og liggeunderlag. I tillegg må du ha fjellski, søkestang og snøspade. Vi skaffer kokeapparater, telt og annet fellesutstyr og stiller med all mat.
Bukse med høyt liv og seler, samt jakke som dekker over rumpa anbefales.
Lagprinsippet er en god måte å regulere varmen på avhengig av aktivitetsnivået.

Stab:
Staben består av speidere i ulik alder med solid erfaring fra vinterfjellet, og som kjenner området der kurset arrangeres.

Deltakeravgift:
Deltakeravgiften dekker mat, utstyr og hytteleie med mer. Du må selv stå for transport til Haugastøl stasjon på Bergensbanen og personlig utstyr.

For økonomisk støtte finnes det i mange kretser støtteordninger og fond du kan søke. Kurset er også en utdanning av deg som leder og en ressurs for gruppa, slik at gruppa kanskje kan hjelpe til med å dekke deltakeravgiften for deg.

I tillegg kan du søke støtte fra Lederfondet. Lederfondet dekker bare deler av deltakeravgiften. Les mer om støttemuligheter her.

Foto: Jon Furru