Nærleir 2020

Jun / Aug
Dato: 25 jun - 20 aug, 2020
Type: Nasjonalt arrangement
Nærleir er et leirmerke som kan brukes av speidergrupper som arrangerer leir i sommer, men det er også for dem som ikke får vært på vanlig speiderleir i år. Nærleir handler både om å endelig få lov til å være nær hverandre igjen, og om å skape læring og gode opplevelser som ikke krever at man reiser langt avgårde.

Fellesskapet er viktig på en leir. I år ønsker vi å dyrke fellesskapet både ved å være nær hverandre og på avstand. Gjennom å invitere speiderne i hele landet til å bli med på Nærleir ønsker vi å gi følelsen av å være på leir sammen, selv om vi ikke nødvendigvis får til å være fysisk sammen. Vi arrangerer nasjonale digitale leirbål som markerer starten og slutten på leirsommeren, vi lager en felles leirsang, et felles leirmerke og vi deler opplevelser, erfaringer og lure ideer med hverandre.

Hva er de helt grunnleggende samlingspunktene på en vanlig speiderleir? Det er for eksempel flaggheising, leirbål, felles måltider og aktiviteter og andre tradisjoner som videreføres fra leir til leir. Fellesskapet består blant annet i at vi utfordrer hverandre, gjør ting sammen og tar del i felles tradisjoner. Ved å gjøre noen av de samme aktivitetene i hele landet, uavhengig av når og hvor leiren holdes og hvor stor eller lang den er, er vi alle med på å skape dette felleskapet

Hvem kan delta?

Alle speidere i Norges speiderforbund kan være med på Nærleir, enten gjennom å delta på en sommerleir i egen gruppe eller gjennom å delta i en egenorganisert, lavterskel nærleir med patruljen, med noen venner eller eventuelt alene.

Speidergrupper som ønsker å ha leir i sommer

Gruppene som ønsker/planlegger å gjennomføre en sommerleir i år, kan bli med nærleirkonseptet gjennom å gjennomføre leiren som planlagt og samtidig ta del i noen enkle felles elementer:

• lære den felles leirsangen

• bruke det felles leirmerke (ev. i tillegg til det leirmerket de har laget til sin egen leir)

• invitere gruppas speidere til å “delta” i to nasjonale digitale leirbål - ett i begynnelsen og ett på slutten av sommeren

• lage innhold som tas inn i nasjonalt leirbål i august eller kan brukes i annen digital kommunikasjon (for eksempel lage et eget vers til leirsangen, lage en egen leirdans, spille inn og sende inn et leirbålsinnslag eller dele bilder fra leiren sin)

• dele et aktivitetsforslag med én eller flere andre speidergrupper eller invitere speidere fra en annen gruppe til å delta på deres leiraktivitet (på samme måte som gruppebidraget på landsleiren).

Speidere uten tilbud om sommerleir

Speidere som ikke deltar på noen leir i sommer, kan få leirmerket ved å lage en egen lavterskel nærleir med noen av de andre fra patruljen, en god venn eller alene. En slik nærleir kan for eksempel inneholde disse elementer som patruljen blir enige om.

• Overnatt ute i telt eller gapahuk

• finn et sted som egner seg til leirplass

• Lag egne leirrutiner

• hvor lenge skal vi sove utover formiddagen?

• når skal vi spise?

• hva annet forventes det av en patrulje på leir?

• Lag middag på stormkjøkken e.l.

• Planlegg og gjennomfør en dagstur eller andre spennende aktiviteter

• Lær leirsangen og syng den, aller helst sammen med andre

• Del gjerne bilde fra leiren med oss #nærleir og #speiding

I tillegg til disse kan man også

• delta på de to nasjonale digitale leirbålene eller gjennomføre et eget leirbål

• skrive et nytt vers til leirsangen

• lage noen nye moves til leirdansen/lage egen leirdans.

Skap fellesskapsfølelsen!

For å skape et enda større følelse av leirfelleskapet oppfordrer vi dessuten alle som vil være med på nærleirkonseptet, til å innføre noen faste elementer i leirprogrammet sitt, som alle nærleire kan ha til felles:

• kl 8 heiser vi flagget, setter et lite flagg ved teltet eller hengekøyen, eller annen seremoni

• kl 12 danser vi en leirdans

• kl. 19 lager vi en video med dagens opplevelser

• kl. 20 synger vi leirsangen

Vis hva dere har gjort!

Forslag til bekreftelse for gjennomført nærleir (for både grupper og enkeltspeidere):

• foto av leirplassen (uansett hva: stor som lite, hengekøye, eller telt under spisebordet”) (evt 3...morgen, middag, kveld)

• Video av nye moves til leirdansen

• Video av sang med nytt vers til leirsangen

• Foto av den mat som du laget

• Foto av en leiraktivitet

• video hvor du forteller om din leir

• send utfordringen videre til andre?

OBS! Noen av innslagene vil kunne bli plukket ut til et avsluttende digitalt leirbål.

Smittevernregler for arrangementer i sommer

På alle turer og arrangementer sammen med andre bør man tenke litt ekstra på smittevern. På denne samlesiden finner du oppdatert informasjon om hvilke regler som gjelder og hva man bør tenkte på.

Tilknytning til speiderprogrammet

Gjennom å være med på Nærleir jobber du med følgende deler av speiderprogrammet:

Programmål:

Friluftsliv: F-1, F-7, F-8, F-10

Samfunnsengasjement: S-3

Vennskap: V-8, V-10

Kreativitet: K-13

Livskvalitet: L-1, L-12

Fordypningsmerker Uteliv, Leirbål, Patruljehaik

Vi foreslår at speiderne også kan arbeide med enda flere merker:

Slik bestiller du leirmerket Nærleir

Leirmerket kan bestilles fra Speider-sport.