- Hjem
- Friluftslivets år 2025
Friluftslivets år 2025
Hvorfor gjør vi dette?
Målet med Friluftslivets år 2025 er at alle, og spesielt barn og unge, skal få gode opplevelser i naturen. For, som vi vet, det vi er glad i, vil vi ta vare på også. Speidere har både kunnskap, ferdigheter og engasjement som trengs for å kunne spre natur- og friluftsglede til flere.
Hvordan skal vi få det til?
Det er planlagt fem nasjonale friluftsmarkeringer i løpet av året. Aktivitetene knyttet til dem skal skje i de norske friluftslivsorganisasjonene, blant annet i speidergrupper rundt omkring i landet.
Din speidergruppe kan bidra til å spre friluftsglede gjennom å delta på en eller flere av disse fem markeringene:
Avslutt med
å feire dere selv
5. desember!
Sjekk ut aktivitetsheftet!
Eksempel på gjennomføring
Vi håper at alle speidergrupper har lyst til å være med på minst én av markeringene lokalt. Det er ikke meningen at dere skal finne på mye nytt i tillegg til de vanlige arrangementene i gruppa. Ta heller utgangspunkt i noe av det dere gjør fra før, og tilpass det Friluftslivets år. Dette gir dere gode muligheter til å bli mer synlige i lokalsamfunnet, finne nye samarbeidspartnere og få flere medlemmer.
Dere kan for eksempel gjennomføre en åpen båldag i januar og en speideraktivitetsdag i august-september. En annen god kombinasjon er en speideraktivitetsdag i nærmiljøet i forbindelse med St. Georgsdagen eller Speideraksjonen i april pluss en åpen hytte-dag i oktober, der dere inviterer lokalbefolkningen til å besøke speiderhytta deres.
Les mer under.
HELE NORGE...
Vi åpner Friluftslivets år 2025 med flammer og gnister 18. januar! Den deilige stemningen rundt leirbålet vil vi at flere skal få kjenne på. Sammen med andre friluftslivsorganisasjonene arrangerer vi bålarrangementer over hele landet, der vi inviterer lokalsamfunn til å bli med på bålkos, lek og moro.
Psst! Passer ikke datoen, kan dere finne en annen dag i januar.
Folk kommer til gruppa
Arranger et åpent leirbålsmøte, hvor alle kan komme og oppleve ekte speiderstemning rundt bålet. Her kan deltakerne lære hvordan å tenne bål, sikkerhet rundt bål, og hvordan de kan lage enkel bålmat som pinnebrød. Lag gjerne et opplegg som gir mulighet for både læring og kos, og ta med utskrifter av sangtekster for fellessang rundt bålet.
Gruppa kommer til folk
Delta på et lokalt "Hele Norge båler"-arrangement sammen med andre organisasjoner og bidra til et inkluderende fellesskap rundt bålet. Her kan speidergruppa ta ansvar for aktiviteter og program underveis i arrangementet.
Værfast?
Det viktigste er å samles. Januar kan ha utfordrende vær, men man kan markere dagen innendørs. Samarbeid med andre organisasjoner og fyll dagen med aktiviteter som hinderløype, rebus, quiz, workshops eller inspirasjonsforedrag. En idrettshall kan være en god plan B!
Aktivitetstips
Enkel moro
- Pinnebrød på bål og enkel bålsnacks
- Hvordan lage et godt leirbål
- Tips til rop, leker og andre leirbålsaktiviteter
Mer avansert - mer moro
Lag et kjempebål og invitere åpent til Vinterbålfest!
- La programmet for vinterhalvåret bli sparket i gang med en stor bålfest hvor andre lokale lag og foreninger eller hele lokalsamfunnet er invitert
- Eller gjør som Åkra speidergruppe - samle inn gamle juletrær mot betaling, og invitere bredt til juletre-bålfest for alle som vil brenne jula ut!
- Lage mat på bål - Har dere lyst til å gjøre litt mer ut av bålmarkeringen? Hva med å invitere til å lage mat sammen på bålet. Turmat fra Hele verden har mange gode oppskrifter og tips: https://turmat.no/
Nyttige ressurser:
- Hjelp til markedsføring av lokale arrangementer: Maler til invitasjoner, plakater og bilder som kan brukes for å markedsføre deres arrangement.
- Aktivitetsforslag og oppskrifter: Ikke finn opp hjulet på nytt - det finnes mange gode aktiviteter fra før!
- Hele Norge båler - verktøykasse for arrangør: Her deler Norsk Friluftsliv masse gode råd og tips, så det er verdt å ta en titt (se for eksempel tips til sporløs ferdsel)
- Aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv: Registrer deres arrangement her for økt synlighet!
Friluftslivets år 2025 byr på mye gøy og gir knallbra muligheter til å vise oss frem og bli enda flere små og store speidere. Fra januar vil gruppene kunne få støtte til deres lokale FÅ25-arrangementer!
Fra nasjonalt hold tilbyr vi følgende støtte og ressurser:
- Digitale ressurser (maler, oppskrifter, aktivitetsforslag m.m.) som finnes her. Vi fyller på med nyttige dokumenter i ressursmappa fortløpende.
- Gratis profilerings- og aktivitetsmateriell som dere kan bruke på arrangementet og seinere, for eksempel aktivitetshefter, merker, materiell til utdeling og annet som er nyttig i gjennomføringen. Vi sender en gratis velkomstpakke til alle gruppene i januar, og dere kan selv etterbestille riktig antall av de ulike produktene fra velkomstpakka (på samme måte som man gjør med materiellet til Speideraksjonen).
- Mulighet til å søke om penger til innkjøp av utstyr til bruk under lokale FÅ25-arrangementer:
- Vil dere lage et dagsarrangement i rammen av en eller flere av de fem markeringene, søk om støtte til “Åpen dag”-pakka. Støtten er på 5 000 kroner.
- Vil dere lage et arrangement med overnatting for ikke-speidere, søk om støtte til “Åpen tur”-pakka. Støtten er på 10 000 kroner.
Hvordan fungerer støtteordningen?
- Dere kan legge inn en søknad på begge pakkene, men dere kan bare få støtte til en av dem, og bare én gang.
- Dere kan selv velge hva dere vil kjøpe av utstyr. Relevante utstyrsforslag og ferdige forslag til forskjellige typer pakker vil være mulig å finne på speidersport.no.
- Søknad sendes til Norges speiderforbund i eget søknadsskjema (som blir lagt ut på denne siden når det er klart).
Mer informasjon om utstyrspakkene og hvordan man søker kommer om kort tid.
TIPS: Norsk Friluftsliv har laget en egen side om Friluftslivets år der du finner mer informasjon om hva som skal skje i hele landet i 2025, og mange gode friluftsråd og tips til gjennomføring av lokale arrangementer. Legg inn deres lokale arrangementer i FÅ25-aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv og få god synlighet!
Fra St. Georgsdagen i april til Friluftslivets uke i september, oppfordrer vi speidergrupper til å arrangere åpne speidermøter og aktiviteter i sine lokalsamfunn.
Gjennom åpne rekrutteringsdager som Speidernes dag i april eller en skolestartskampanje i august vil det være gode muligheter for å invitere flere barn med på aktivitetene våre. Kanskje skal vi ta dem med på treklatring? Padling? Spikking? Seiling? Ekstra moro er det om foreldrene også får sansen for det vi holder på med, og får lyst til å bli med.
La speiderne være med på å planlegge: Hva er egentlig typiske speideraktiviteter, og hvordan kan vi lære dette bort?
Folk kommer til gruppa
Arranger et åpent speidermøte der alle kan prøve ut speiding. På møtet kan deltakerne prøve enkle speideraktiviteter, som spikking, treklatring og postløp om natur og friluftsliv, og bli bedre kjent med hva det vil si å være speider.
TIPS! Ha gjerne en liten infodel for foreldre, hvor dere forteller om speidingens verdier og muligheter for å engasjere seg.
Gruppa kommer til folk
Bruk “Hele Norge speider”-perioden til å bli synlig i lokalmiljøet. Dere kan for eksempel arrangere speideraktiviteter på populære møteplasser som kjøpesentre, torg, eller på lokale markedsdager. Vis frem typiske speideraktiviteter, slik at alle kan bli bedre kjent med hva det vil si å speide.
TIPS: Ta kontakt med deres kommune eller lokale friluftsråd og hør om de kan hjelpe dere å komme i kontakt med noen som har lyst til å besøke deres arrangement (det kan være en målgruppe speidere sliter med å nå til vanlig). Finn kontaktinformasjon til friluftsrådene her.
Aktivitetstips
Enkel moro:
- Spikke minkepinne
- Lage barkebåter
- Grille marshmallows til s’mores, pinnebrød eller poppe popcorn
- Postløype / Natursti med 10 spørsmål i nærområdet
Mer avansert - mer moro:
- Speiderkarusell
- Zipline
- Hinderløype med tauverk mellom trær
- Vedkløyving - finn frem hoggestabbe og øks og la ungdommen slå seg løs!
Gi en friluftsutfordring
Under arrangementet er det gøy å kunne formidle friluftsferdigheter som er typiske i speideren. Vi har utformet fem friluftsutfordringer som dere kan dele med de besøkende:
- Kanopadling er krever en del “voksenstøtte”, men er samtidig veldig gøy. Med god planlegging og tilrettelegging kan det bli en spesiell opplevelse! Del gjerne kunnskap om sikkerhet ved og på vann ved hjelp av en quiz eller en postløype.
- Spikking eller treklatring er eksempler på enkle aktiviteter som kan gi ekte mestringsfølelse. De viser også på en god måte at det skal være lov for barn å prøve seg på ting som innebærer en viss risiko, så lenge de gjør det i trygge rammer.
- Bål er alltid gøy, men hvordan gjør man det på riktig måte? Del kunnskapen med besøkende ved hjelp av for eksempel en postløype eller en quiz om bålsikkerhet og båltyper.
- Utfordre besøkende til å prøve seg på en uteovernatting. Har speidergruppa planlagt en åpen tur de kan bli med på? Eller kan dere legge til rette på andre måter, for eksempel ved å dele kunnskap eller låne bort overnattingsutstyr?
OBS! I velkomstpakka gruppene får tilsendt i januar, finner dere informasjonsmateriell om disse fem friluftsutfordringene som dere kan dele ut til besøkende.
Nyttige ressurser:
- Hjelp til markedsføring av lokale arrangementer: Mal til invitasjon og bilder som kan brukes for å markedsføre deres arrangement.
- Aktivitetsforslag og oppskrifter: Ikke finn opp hjulet på nytt - det finnes mange gode aktiviteter fra før!
- Norsk Friluftsliv deler masse gode råd og tips, så det er verdt å ta en titt, se for eksempel tips til sporløs ferdsel.
- Aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv: Registrer deres arrangement her for økt synlighet!
Friluftslivets år 2025 byr på mye gøy og gir knallbra muligheter til å vise oss frem og bli enda flere små og store speidere. Fra januar vil gruppene kunne få støtte til deres lokale FÅ25-arrangementer!
Fra nasjonalt hold tilbyr vi følgende støtte og ressurser:
- Digitale ressurser (maler, oppskrifter, aktivitetsforslag m.m.) som finnes her. Vi fyller på med nyttige dokumenter i ressursmappa fortløpende.
- Gratis profilerings- og aktivitetsmateriell som dere kan bruke på arrangementet og seinere, for eksempel aktivitetshefter, merker, materiell til utdeling og annet som er nyttig i gjennomføringen. Vi sender en gratis velkomstpakke til alle gruppene i januar, og dere kan selv etterbestille riktig antall av de ulike produktene fra velkomstpakka (på samme måte som man gjør med materiellet til Speideraksjonen).
- Mulighet til å søke om penger til innkjøp av utstyr til bruk under lokale FÅ25-arrangementer:
- Vil dere lage et dagsarrangement i rammen av en eller flere av de fem markeringene, søk om støtte til “Åpen dag”-pakka. Støtten er på 5 000 kroner.
- Vil dere lage et arrangement med overnatting for ikke-speidere, søk om støtte til “Åpen tur”-pakka. Støtten er på 10 000 kroner.
Hvordan fungerer støtteordningen?
- Dere kan legge inn en søknad på begge pakkene, men dere kan bare få støtte til en av dem, og bare én gang.
- Dere kan selv velge hva dere vil kjøpe av utstyr. Relevante utstyrsforslag og ferdige forslag til forskjellige typer pakker vil være mulig å finne på speidersport.no.
- Søknad sendes til Norges speiderforbund i eget søknadsskjema (som blir lagt ut på denne siden når det er klart).
Mer informasjon om utstyrspakkene og hvordan man søker kommer om kort tid.
TIPS: Norsk Friluftsliv har laget en egen side om Friluftslivets år der du finner mer informasjon om hva som skal skje i hele landet i 2025, og mange gode friluftsråd og tips til gjennomføring av lokale arrangementer. Legg inn deres lokale arrangementer i FÅ25-aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv og få god synlighet!
Mat knytter folk sammen, og i Friluftslivets år ønsker vi å bruke mat som møtepunkt. Inviter noen med en annen kulturell bakgrunn til å lage mat sammen med dere ute på tur, oppdrag nye og spennende turretter og samtidig bli kjent med nye mennesker og lær om andre kulturer! Bli inspirert av prosjektet Turmat fra hele verden og finn gode oppskrifter på turmat.no.
Folk kommer til gruppa
Speidergruppa inviterer egne medlemmer med familier på en dagstur til speiderhytta eller stedet dere vanligvis bruker. Målet er å oppleve et hyggelig sosialt samvær mens dere lager mat sammen ute. En spennende mulighet kan være å lage noe man ikke har laget før, gjerne en matrett fra en annen kultur. Norsk friluftsliv har laget en egen nettside for prosjektet Turmat fra hele verden der dere kan finne mange spennende oppskrifter som passer å lage på tur.
Gruppa kommer til folk
Speidergruppa inviterer folk fra andre kulturer til å lage mat sammen ute. Det kan være familien til en av speiderne som har annen kulturell bakgrunn enn norsk. Eller dere kan ta kontakt med en lokal kulturell minoritetsforening, voksenopplæringssenter, flyktningmottak eller lignende og invitere deres medlemmer/beboere/elever til å lage mat sammen med dere etter en oppskrift fra deres kultur.
Ta gjerne kontakt med de lokale kommunale kulturavdelingene, friluftsrådene eller andre organisasjoner, siden de kjenner relevante aktører. Se forslaget til invitasjon på landingssiden.
Samarbeid med andre speidergrupper
“Sammen er vi sterke!” - speidergrupper i et område går sammen om å gjennomføre et turmat-arrangement. Se kart over speidergrupper her. Vurder om det finnes større lokale arrangementer eller satsinger der dere kan delta med en mataktivitet.
- Bygdefestivaler, byfester eller bydelsdager
- Festivaler eller andre store folkefester
Aktivitetstips
Enkel moro:
- Spikke minkepinne
- Lage barkebåter
- Grille marshmallows til s’mores, pinnebrød eller poppe popcorn
- Postløype / Natursti med 10 spørsmål i nærområdet
Gi en friluftsutfordring:
Det kan være lurt å tilby også noe annet som deltakerne kan gjøre hvis de ikke vil eller kan være med på matlagingen. Sprit opp aktiviteten med litt info om speideren, et postløp med ulike oppgaver og øvelser i friluftsferdigheter som bål, treklatring, kanopadling, overnatting og spikking. Deltakerne kan for eksempel lære om bålvett eller prøve seg på å spikke en sleiv eller rørepinne til bålgryta.
OBS! I velkomstpakka gruppene får tilsendt i januar, finner dere informasjonsmateriell om speidernes fem friluftsutfordringer som dere kan dele ut til besøkende.
Relevante datoer / arrangementer
- Farsdag/morsdag
- Arendalsuka
- Verdens miljøverndag - 5. juni
- Earth Hour-dagen - 22. mars
- Friluftslivets uke
- Kanelbollens dag
- Skoleavslutning/skolestart
Nyttige ressurser:
- Promotering: Invitasjonsmaler og Bilder
- Turmat fra hele verden - ressurspakke
- Norsk Friluftsliv deler masse gode råd og tips, så det er verdt å ta en titt, se for eksempel tips til sporløs ferdsel.
Friluftslivets år 2025 byr på mye gøy og gir knallbra muligheter til å vise oss frem og bli enda flere små og store speidere. Fra januar vil gruppene kunne få støtte til deres lokale FÅ25-arrangementer!
Fra nasjonalt hold tilbyr vi følgende støtte og ressurser:
- Digitale ressurser (maler, oppskrifter, aktivitetsforslag m.m.) som finnes her. Vi fyller på med nyttige dokumenter i ressursmappa fortløpende.
- Gratis profilerings- og aktivitetsmateriell som dere kan bruke på arrangementet og seinere, for eksempel aktivitetshefter, merker, materiell til utdeling og annet som er nyttig i gjennomføringen. Vi sender en gratis velkomstpakke til alle gruppene i januar, og dere kan selv etterbestille riktig antall av de ulike produktene fra velkomstpakka (på samme måte som man gjør med materiellet til Speideraksjonen).
- Mulighet til å søke om penger til innkjøp av utstyr til bruk under lokale FÅ25-arrangementer:
- Vil dere lage et dagsarrangement i rammen av en eller flere av de fem markeringene, søk om støtte til “Åpen dag”-pakka. Støtten er på 5 000 kroner.
- Vil dere lage et arrangement med overnatting for ikke-speidere, søk om støtte til “Åpen tur”-pakka. Støtten er på 10 000 kroner.
Hvordan fungerer støtteordningen?
- Dere kan legge inn en søknad på begge pakkene, men dere kan bare få støtte til en av dem, og bare én gang.
- Dere kan selv velge hva dere vil kjøpe av utstyr. Relevante utstyrsforslag og ferdige forslag til forskjellige typer pakker vil være mulig å finne på speidersport.no.
- Søknad sendes til Norges speiderforbund i eget søknadsskjema (som blir lagt ut på denne siden når det er klart).
Mer informasjon om utstyrspakkene og hvordan man søker kommer om kort tid.
TIPS: Norsk Friluftsliv har laget en egen side om Friluftslivets år der du finner mer informasjon om hva som skal skje i hele landet i 2025, og mange gode friluftsråd og tips til gjennomføring av lokale arrangementer. Legg inn deres lokale arrangementer i FÅ25-aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv og få god synlighet!
Husker du dine første overnattinger ute? I september har du muligheten til å gi andre slike opplevelser. Tenk at vi kan bidra til minner for livet for noen som ikke er vant til å sove i telt, gapahuk eller hengekøye! Friluftslivets uke og #nattinaturen i begynnelsen av september er et ypperlig tidspunkt for å gjøre nettopp dette.
Folk kommer til gruppa
Arranger et åpent speidermøte hvor alle er velkomne til å lære mer om det å sove ute i naturen.
.. eller..
Inviter til åpen tur til speiderhytta eller et annet område dere pleier å bruke. Kanskje hver speider kan ta med seg en venn og en foresatt? Eller inviter bredere for å få med dem som har lite erfaring med friluftsliv. Les mer lenger ned.
Speiderne kan vise frem hvordan man setter opp telt, og gi tips til utstyrskontroll og andre gode turtriks. For å gjøre det enkelt kan speidergruppa allerede ha satt opp noen telt og lavvoer.
Deltakerne kan lære hvordan man setter opp gapahuk og lager en god leirplass, om hvordan man pakker sekken for en overnattingstur og sporløs ferdsel. Husk å la deltakerne prøve selv!
Gruppa kommer til folk
Under Friluftslivets uke er det mange som skal sove ute for første gang. Kan speidergruppa hjelpe til med å være tureksperter? Eller kan dere legge til rette ved å låne bort noe turutstyr? Bruk nettverket deres: Spør skoler, fritidsklubber, frivillighetssentralen og still dere til disposisjon!
TIPS: Ta kontakt med deres kommune eller lokale friluftsråd og hør om de kan hjelpe dere å komme i kontakt med noen som har lyst til å besøke deres arrangement (det kan være en målgruppe speidere sliter med å nå til vanlig). Finn kontaktinformasjon til friluftsrådene her.
Større markering
Delta på en større markering av Friluftslivets uke, og bidra med speideraktiviteter og ramme til arrangementet. Kanskje dere kan bidra med aktiviteter, utstyr eller opplæring?
En kul mulighet er å invitere ordføreren, eller andre sentrale personer i kommunen med på tur! Inviter lokalavisen og foreslå at det kan lages en sak om hvor viktig friluftslivsopplevelser er for alle.
Aktivitetstips
Enkel moro:
Mer avansert - mer moro:
- Enkel pionering for å kunne sette opp gapahuk
- A-bukk
- Soveposepakke-konkurranse
Gi en friluftsutfordring
Det kan være lurt å tilby også noe annet som deltakerne kan gjøre hvis de vil. Sprit opp aktiviteten med litt info om speideren, et postløp med ulike oppgaver og øvelser i friluftsferdigheter som bål, treklatring, kanopadling, overnatting og spikking. Deltakerne kan for eksempel lære om bålvett eller prøve seg på å spikke en sleiv eller rørepinne til bålgryta.
OBS! I velkomstpakka gruppene får tilsendt i januar, finner dere informasjonsmateriell om speidernes fem friluftsutfordringer som dere kan dele ut til besøkende.
Relevante datoer / arrangementer:
- #nattinaturen 31.09.25
- Friluftslivets uke
Nyttige ressurser:
- Hvordan pakke sekken?
- Aktivitetsforslag
- Promotering: Bilder og invitasjoner
- Norsk Friluftsliv deler masse gode råd og tips, så det er verdt å ta en titt, se for eksempel tips til sporløs ferdsel.
Friluftslivets år 2025 byr på mye gøy og gir knallbra muligheter til å vise oss frem og bli enda flere små og store speidere. Fra januar vil gruppene kunne få støtte til deres lokale FÅ25-arrangementer!
Fra nasjonalt hold tilbyr vi følgende støtte og ressurser:
- Digitale ressurser (maler, oppskrifter, aktivitetsforslag m.m.) som finnes her. Vi fyller på med nyttige dokumenter i ressursmappa fortløpende.
- Gratis profilerings- og aktivitetsmateriell som dere kan bruke på arrangementet og seinere, for eksempel aktivitetshefter, merker, materiell til utdeling og annet som er nyttig i gjennomføringen. Vi sender en gratis velkomstpakke til alle gruppene i januar, og dere kan selv etterbestille riktig antall av de ulike produktene fra velkomstpakka (på samme måte som man gjør med materiellet til Speideraksjonen).
- Mulighet til å søke om penger til innkjøp av utstyr til bruk under lokale FÅ25-arrangementer:
- Vil dere lage et dagsarrangement i rammen av en eller flere av de fem markeringene, søk om støtte til “Åpen dag”-pakka. Støtten er på 5 000 kroner.
- Vil dere lage et arrangement med overnatting for ikke-speidere, søk om støtte til “Åpen tur”-pakka. Støtten er på 10 000 kroner.
Hvordan fungerer støtteordningen?
- Dere kan legge inn en søknad på begge pakkene, men dere kan bare få støtte til en av dem, og bare én gang.
- Dere kan selv velge hva dere vil kjøpe av utstyr. Relevante utstyrsforslag og ferdige forslag til forskjellige typer pakker vil være mulig å finne på speidersport.no.
- Søknad sendes til Norges speiderforbund i eget søknadsskjema (som blir lagt ut på denne siden når det er klart).
Mer informasjon om utstyrspakkene og hvordan man søker kommer om kort tid.
TIPS: Norsk Friluftsliv har laget en egen side om Friluftslivets år der du finner mer informasjon om hva som skal skje i hele landet i 2025, og mange gode friluftsråd og tips til gjennomføring av lokale arrangementer. Legg inn deres lokale arrangementer i FÅ25-aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv og få god synlighet!
Hver uke får vi i speideren gode opplevelser i nærnaturen sammen med andre. Det skaper tilhørighet og bidrar til livskvalitet. Å være i naturen betyr mye for vår mentale helse, og i oktober ønsker vi å bidra til at flere blir oppmerksomme på nettopp denne effekten. La oss invitere flere til å kjenne på denne gleden!
Mulighetene er mange - alt fra en lavterskel oppdagelsestur eller et rebusløp i nærmiljøet til en åpen-speiderhytte-dag i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse.
Folk kommer til gruppa
Arranger et åpent speidermøte der alle er velkommen til å bli med på et rebusløp eller en rolig kveldstur i nærområdet!
eller
Inviter til en dagstur hvor speidere og lokalbefolkning går sammen, blir kjent og opplever naturen i fellesskap. Denne turen handler om å skape samhold og dele gleden av friluftsliv – alle er velkommen til å delta, uansett erfaring.
Gruppa kommer til folk
Delta på en lokal markering av Verdensdagen for psykisk helse eller FN-dagen og bidra med speideraktiviteter, utstyr og -kunnskap.
Større markering
Lag deres egen åpen-hytte-dag inspirert av Speiderhytteturen. I Friluftslivets år 2025 ønsker vi at Speiderhytteturen skal bli et nasjonalt arrangement. Her inviterer speidergruppene lokalbefolkningen og andre speidergrupper til å komme innom speiderhytta deres. Gruppen stiller som vertskap ved å åpne opp sin hytte, tilby enkel servering og invitere så mange som mulig til å bli med på tur. Besøkende kan også få et eget merke.
TIPS: Ta kontakt med deres kommune eller lokale friluftsråd og hør om de kan hjelpe dere å komme i kontakt med noen som har lyst til å besøke deres hytte eller bli med på tur (det kan være en målgruppe speidere sliter med å nå til vanlig). Finn kontaktinformasjon til friluftsrådene her.
Aktivitetstips
Enkel moro:
- Måneskinnstur/mørketur
- Stjernekikking/fuglekikking
- Leker man kan gjøre mens man går
- Bli kjent leker
Mer avansert - mer moro:
- Reflekstur
- Samarbeidsøvelser
- Lage kollasje av høstblader o.l.
Gi en friluftsutfordring
Bruk gjerne Hele Norge sammen på tur som en anledning til å lære bort noen lavterskel friluftsferdigheter. Kanskje kan dere bruke litt tid på å spikke, tenne et bål eller utfordre besøkende til å prøve å klatre i trær. Aktiviteter kan være en fine samtalestarter når man ikke kjenner hverandre så godt fra før av.
OBS! I velkomstpakka gruppene får tilsendt i januar, finner dere informasjonsmateriell om speidernes fem friluftsutfordringer som dere kan dele ut til de besøkende.
Relevante datoer / arrangementer:
- Verdensdagen for psykisk helse - 10.oktober
- Speiderhytteturen - 11–12.oktober
- FN-dagen - 24. oktober
Nyttige ressurser:
- Mal - invitasjon
- Aktivitetsforslag
- Bilder
- Norsk Friluftsliv deler masse gode råd og tips, så det er verdt å ta en titt, se for eksempel tips til sporløs ferdsel.
- Verdensdagen for psykisk helse
Friluftslivets år 2025 byr på mye gøy og gir knallbra muligheter til å vise oss frem og bli enda flere små og store speidere. Fra januar vil gruppene kunne få støtte til deres lokale FÅ25-arrangementer!
Fra nasjonalt hold tilbyr vi følgende støtte og ressurser:
- Digitale ressurser (maler, oppskrifter, aktivitetsforslag m.m.) som finnes her. Vi fyller på med nyttige dokumenter i ressursmappa fortløpende.
- Gratis profilerings- og aktivitetsmateriell som dere kan bruke på arrangementet og seinere, for eksempel aktivitetshefter, merker, materiell til utdeling og annet som er nyttig i gjennomføringen. Vi sender en gratis velkomstpakke til alle gruppene i januar, og dere kan selv etterbestille riktig antall av de ulike produktene fra velkomstpakka (på samme måte som man gjør med materiellet til Speideraksjonen).
- Mulighet til å søke om penger til innkjøp av utstyr til bruk under lokale FÅ25-arrangementer:
- Vil dere lage et dagsarrangement i rammen av en eller flere av de fem markeringene, søk om støtte til “Åpen dag”-pakka. Støtten er på 5 000 kroner.
- Vil dere lage et arrangement med overnatting for ikke-speidere, søk om støtte til “Åpen tur”-pakka. Støtten er på 10 000 kroner.
Hvordan fungerer støtteordningen?
- Dere kan legge inn en søknad på begge pakkene, men dere kan bare få støtte til en av dem, og bare én gang.
- Dere kan selv velge hva dere vil kjøpe av utstyr. Relevante utstyrsforslag og ferdige forslag til forskjellige typer pakker vil være mulig å finne på speidersport.no.
- Søknad sendes til Norges speiderforbund i eget søknadsskjema (som blir lagt ut på denne siden når det er klart).
Mer informasjon om utstyrspakkene og hvordan man søker kommer om kort tid.
TIPS: Norsk Friluftsliv har laget en egen side om Friluftslivets år der du finner mer informasjon om hva som skal skje i hele landet i 2025, og mange gode friluftsråd og tips til gjennomføring av lokale arrangementer. Legg inn deres lokale arrangementer i FÅ25-aktivitetskalenderen til Norsk Friluftsliv og få god synlighet!
Få et merke!Selvfølgelig må vi ha et merke! Merket for Friluftslivets år 2025 er todelt. Les mer. |
Samarbeid for suksess!Lokale samarbeid kan hjelpe dere å nå nye målgrupper og få til mer spennende ting. Les mer. |
Lag et speiderprosjekt!Involver speiderne i planleggingen og gjennomføringen. Les mer om hvordan dere kan gjøre det. |
Mer om prosjektmetodenHva er egentlig et speiderprosjekt og hvorfor er det verdt strevet? Les mer. |
Speidernes fem friluftsutfordringerI 2025 vil vi lansere fem nasjonale kampanjer som oppfordrer ikke-speidere til å ta fem friluftsutfordringer. Les mer. |
Friluftsliv i speiderarbeidet - kort forklartHvorfor har friluftsliv en så sentral rolle i speiderarbeidet? Lær å bruke friluftsliv til å utvikle selvstendige og ansvarsbevisste mennesker. |
Alle speidere, rovere og ledere i Norge kan bære et merke for Friluftslivets år 2025 på skjorta si hele året, uavhengig av om de bidrar i gjennomføringen av lokale FÅ25-arrangementer.
I tillegg kan alle som bidrar i planleggingen og/eller gjennomføringen av minst ett av friluftsmarkeringene få et eget tillegg til FÅ25-merket der det står “Oppdrag utført”.
Oppdrag utført: Merkekrav
I forbindelse med Friluftslivets år 2025 ønsker vi å gi alle speidere i Norges speiderforbund et spesielt oppdrag: Å dele friluftslivsgleden med flere.
For å få “Oppdrag utført”-merket må dere bidra etter evne i planleggingen og gjennomføringen av en tur eller aktivitetsdag i nærmiljøet samt lære dere friluftsferdigheter som er viktige for å lykkes med denne aktiviteten. Aktiviteten skal passe inn under en av de fem nasjonale friluftsmarkeringene.
For ledere:
For at speiderne deres skal kunne få merket "Oppdrag utført" må arbeidet med lokale FÅ25-arrangementer gjennomføres som et speiderprosjekt der de forskjellige aldersgruppene bidrar etter evne. Se beskrivelsen av hvordan dere kan jobbe med Friluftslivets år 2025 som et speiderprosjekt.
Stegene i prosjektet
- Legg en plan! Gå sammen med andre speidere, rovere eller ledere i speidergruppa, og bestem hva dere ønsker å gjøre for at noen som ikke er speidere får en kjempefin friluftslivsopplevelse. Tenk over formålet med dette prosjektet, og finn ut hva både dere selv og andre får ut av det. Legg en plan for hvordan dere skal få det til.
- Forbered dere! Forbered dere på det dere skal gjøre – skaff dere nødvendige kunnskaper og ferdigheter, og forbered alt som trengs for å lykkes med oppdraget. Gjennomfør gjerne en speidertur der dere prøver ut noe av det dere har planlagt, og øver på nødvendige ferdigheter. Dette blir en slags generalprøve for det dere skal gjøre.
- Del med andre! Gjennomfør aktiviteten som dere har planlagt og forberedt. Alle bidrar etter beste evne!
- Oppdrag utført! Nå er oppdraget utført, men dere er ikke helt ferdige ennå. Avslutt med en oppsummering av hva dere har gjort og lært. Og så kan dere feire!
Medbestemmelse og ansvar for speidere
Det er meningen at speiderne skal samarbeide om dette prosjektet – gjerne i sine faste patruljer eller enheter, men dere kan også sette sammen tidsbegrensede prosjektgrupper på tvers av patruljer og enheter. Det er viktig at prosjektideen og -planen er så enkel at speidere kan føle eierskap og bidra i arbeidet med prosjektet. Hvordan ansvaret blir fordelt og hvor mye og hvordan speidere skal involveres, er avhengig av speidernes alder og erfaring. Når prosjektet er fullført, kan alle som har bidratt i det på sitt nivå, få utdelt et prosjektmerke.
Hvordan kan du involvere speiderne i din enhet?
Bevere
Prosjekter er ikke en del av bevernes program, men det er mulig å tilpasse dette prosjektmerket til bevere ved å la dem delta på egne premisser. Bevere kan også bidra gjennom å invitere med seg familie, venner og naboer. En annen mulighet er å arrangere et «ta-med-en-venn-møte» hvor de for eksempel lager mat på bål eller leker i nærskogen. Se ellers fremgangsmåten for småspeidere for tips om hvordan dere kan involvere bevere i dette prosjektmerket.
Flokk
Småspeidere er fortsatt for unge til å kunne delta aktivt i hele prosjektet, men de kan bidra med noe i forberedelsene og være deltakere i aktiviteten dere ønsker å gjennomføre. Ledere eller eldre speidere må ta ansvar for de mer vanskelige oppgavene (som planlegging og anskaffelse av utstyr), mens småspeidere kan få konkrete og enkle oppgaver, for eksempel ta ansvar for å planlegge og gjennomføre en lek eller henge opp en postløype.
Tropp
Troppspeidere kan bidra i prosjektet mer aktivt. For stifinnere vil passende involvering være å ha ansvar for noen konkrete og praktiske oppgaver, som å finne fram turutstyr, skaffe avtalte råvarer eller holde liv i bålet. De kan også involveres i planleggingen og oppfølgingen av planen, men store ledelses- og koordineringsoppgaver bør forbeholdes vandrere, rovere eller ledere.
Det er naturlig at vandrere deltar mer aktivt i hele prosjektet, fra utformingen av prosjektideen til forberedelsene og gjennomføringen. Vandrere kan ha større ansvar for å følge opp egne oppgaver og fremdriftsplanen. De bør få mulighet til å bidra der de har sine interesser og styrker. Dette kan være å ha ansvar for informasjon til lokalsamfunnet, å følge opp nødvendige tillatelser og avtaler eller å lage utstyrsliste og sørge for nødvendige innkjøp.
Roverlag
Rovere kan enten lage egne aktiviteter eller samarbeide med resten av gruppa og være veiledere for yngre speidere. Roverprosjektleder kan også ha behov for veiledning utført av en mer erfaren leder.
Friluftslivets år 2025 er en god anledning til å bli kjent med andre organisasjoner og grupper i deres lokalmiljø. Dette kan gjøres enkelt ved å invitere en gruppe eller et lokallag til å bli med på deres arrangementer, eller dere kan ta kontakt i forkant for å høre om noen andre vil være med å lage et større felles arrangement sammen med dere. Under finner dere forslag til noen gode samarbeidspartnere
- Lokalt friluftsråd (interkommunale friluftsråd finnes i hele Norge - se oversikten på friluftsrad.no)
- Kommunen
- Skoler og barnehager
- Frivillighetssentralen
- Forandringshus
- Kirke og menighet
- Lokallag i andre organisasjoner:
Redd Barna, turlag i DNT, 4H, Husflidlag, Padleforbundet, Klatreforbundet, idrettsforeningen og andre
Mange andre er gode på friluftsliv, men det vi tilbyr barn, unge og voksne er så mye mer enn friluftsferdigheter! I speideren er vi opptatt av samarbeid, veiledning, learning by doing og av at vi skal ta hensyn til oss selv, andre og naturen. Denne måten å drive friluftsliv på vil vi invitere enda flere til å lære og gjøre sammen med oss i 2025.
I løpet av året lanserer vi fem friluftsutfordringer som vi oppfordrer ikke-speidere til å prøve:
- tenne bål
- klatre i et tre
- padle en kano
- sove ute
- spikke
Disse fem utfordringene er speidernes bidrag til Friluftsknappen som Norsk Friluftsliv har tatt initiativ til.
For å synliggjøre friluftsutfordringene vil vi lansere fem nasjonale kampanjer fordelt over hele året. Utfordringene vil blant annet bli kommunisert i sosiale medier gjennom inspirerende filmer og enkle og konkrete tips. Bruk de nasjonale kampanjene til å promotere speidergruppas egne FÅ25-arrangementer. Og legg gjerne til rette for at besøkende kan prøve seg på disse utfordringene på arrangementene og turene deres gjennom hele året.
Hva er poenget med et speiderprosjekt?
- Prosjektet har først og fremst et formål som arbeidsmetode. Speiderne skal oppleve å arbeide sammen mot et felles mål, inngå kompromisser, få og utføre oppgaver, holde seg motivert og selv motivere, og kanskje også lede andre speidere. De skal være med på å planlegge og å følge opp noe fra start til slutt, og å evaluere felles og egen innsats, slik at de på sikt kan lære av disse erfaringene. Hvis prosjektet ikke blir gjennomført som planlagt, ligger det mye læring i det også. Da er det spesielt viktig å gjennomføre en evaluering av hva som har vært bra og dårlig, og hva de kan lære av det til neste gang.
- Det finnes også et formål med selve prosjektet, prosjektets mål (for eksempel å gjennomføre en aktivitet for barn fra en lokal barnehage).
- Underveis i prosjektet må speiderne sannsynligvis tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter (for eksempel lære nye båltyper eller sikkerhet i kano) og, ikke minst, lære å formidle dem til andre.
Det finnes mange fordypningsmerker som kan være relevante å ta i forbindelse med dette prosjektet. Speidere som jobber med dette prosjektet kan også få uttelling på enkelte punkter i «Jeg er beredt»-merket og flere av programmålene innen de fem programområdene Friluftsliv, Samfunnsengasjement, Vennskap, Kreativitet og Livskvalitet.
Slik lykkes dere med et speiderprosjekt
- Prosjektomfanget skal passe til speidernes alder og erfaring, og at målene er realistiske.
- Alle skal delta og få være med på å bestemme.
- Prosjektet skal ha oppgaver av forskjellig vanskelighetsgrad og karakter, slik at alle kan bidra ut fra eget erfaringsnivå og interesser.
- Prosjektplanen må følges opp, samtidig som det skal være rom for justeringer ved behov.
- Prosjektet bør avsluttes med en evaluering, og speiderne skal få hjelp til å sette ord på sine erfaringer og reflektere over egen innsats.
Speidernes forhold til friluftsliv går utover bare det å lære om forskjellige treslag eller få erfaring med forskjellige overnattingsformer. Friluftsliv er speiderens viktigste arena og ramme for utvikling av mennesker. Vesentlig del av speiderlivet ikke bare foregår i naturen, men også på naturens egne premisser. Dette stiller krav til samarbeid og kreativ problemløsning like mye som til kunnskaper og ferdigheter. De naturlige utfordringene man møter «der ute» gir muligheter til å ta vare på seg selv og andre. Det å være ute i enkle omgivelser lærer speidere å sette mer pris på det de har, og økt kontakt med naturen inspirerer dem til å lære om og ta ansvar for naturen og miljøet. Både ledere, patruljeførere og familier spiller en viktig rolle i utviklingen av speidernes forhold til friluftslivet og naturen.
Slik kan du formidle friluftslivets glede til barn og unge (tips til ledere, peffer og foresatte):
- Hjelp dem å bli glad i å ferdes i naturen ved å la dem oppleve enkelt friluftsliv.
- Synliggjør mangfoldet i naturen og friluftslivet.
- Sørg for at de får oppleve mestring gjennom friluftsliv - alene og sammen med andre.
- Oppfordre dem, og gi dem lov til å søke egne opplevelser og utfordringer gjennom friluftsliv.
- Gi dem kunnskaper om naturen og opplæring i nødvendige praktiske ferdigheter.
- Hjelp dem å respektere naturens skjønnhet, sårbarhet og krefter.
- Vær et godt forbilde i ditt eget forhold til naturen, og på den måten inspirer dem til å bli glad i naturen, og til å verne om den.
Relevante emner i speiderprogrammet:
- friluftsferdigheter som påkledning, overnatting, orientering, førstehjelp,
- båltenning, pionering, woodcraft osv
- primitiv matlaging og mat fra naturen
- bruk av ikke-motoriserte framkomstmidler
- friluftsliv med bruk av enkle hjelpemidler, håndtering og vedlikehold av utstyr/verktøy
- natur, fjell- og sjøvettregler
- allemannsretten, forhold mellom mennesker og naturen
- balansen i naturen, miljøvern
- naturkjennskap, utforskning av naturen
- tro, åndelighet, livssyn og filosofi i naturen
- vennskap, samarbeid og ansvarstrening på tur
- planlegging, sikkerhet på tur, tur etter evne