Brønnøysundregistrene

Alle kretser og speidergrupper skal være registrert i Brønnøysundregistrene, både i Enhetsregisteret og i Frivillighetsregisteret.

Om registrering i Frivillighetsregisteret og Enhetsregisteret

Frivillighetsregisteret er ment å bli en samlet oversikt over alle lag og foreninger i Norge. Alle speidergrupper i Norges speiderforbund skal registrere seg i Frivillighetsregisteret og Enhetsregisteret. Det er Enhetsregisteret som tildeler organisasjonsnummer, og dette registeret er samordnet med Frivillighetsregisteret.

Det er særlig to grunner til at speidergruppene skal registreres:

• Speidergruppa trenger et organisasjonsnummer for å åpne en ny bankkonto (eller endre opplysninger knyttet til eksisterende konto), bli kunde hos en strømleverandør eller registrere et .no-domene (nettside). Det kan også være støtteordninger som krever et organisasjonsnummer.
  • Ved å være registrert i Frivillighetsregisteret kan du blant annet delta på i Grasrotandelen til Norsk Tipping, og søke om momskompensasjon for innkjøpte varer og tjenester.

For å registrere sin speidergruppe trenger man følgende:

• Engangskoder, registrert passord eller smartkort for innlogging og signering i Altinn (altinn.no).

• Vedtekter for gruppen (bruk Norges speiderforbunds grunnregler og lover)

• Stiftelsesdokumenter for gruppen eller protokoll fra sist årsmøte.

• Siste årsmøteprotokoll som bekrefter valgt styre.

• Personnummer på gruppestyremedlemmer (11 siffer).

Grasrotandelen

Speidergrupper og -kretser kan også få penger fra Grasrotandelen gjennom registrering i Frivillighetsregisteret. Grasrotandelen er en tilskuddsordning hvor hver enkelt spiller i Norsk Tipping kan gi 5% av det vedkommende spiller for direkte til et lag eller forening i sitt nærområde. Les mer om Grasrotandelen her. Alle som sender inn melding til Frivillighetsregisteret innen 1. februar er garantert å komme med i Grasrotandelen fra 1. mars, forutsatt at det er sendt inn korrekt informasjon. Utbetaling av midlene vil skje tre ganger i året, 1. januar, 1. mai og 1. september.