Det er viktig både for dem som er involvert i en konflikt og for de andre i gruppa at dette blir løst på en rask og god måte. Både ledere og speidere lider hvis en konflikt får lov til å pågå lenge. Derfor har Norges speiderforbund laget retningslinjer for hvordan konflikter kan løses. Disse viser fordelingen av ansvar og oppgaver når det oppstår konflikter i organisasjonen.
Norges speiderforbund skal i alle ledd av organisasjonen ha et godt og trygt miljø for ledere. Alle lederne har plikt til å jobbe for dette i sin enhet og gruppe, og motvirke og aktivt forebygge mobbing, trakassering og konfliktskapende holdninger eller atferd. Det er den ansvarlige leder, dvs. enhetsledere, gruppeleder, kretsleder, korpsleder, speidersjef eller generalsekretær som har det overordnede ansvaret i sin enhet/gruppe/krets/korps/forbund.
Det er viktig å huske på at uenighet og uoverensstemmelser er en naturlig del av det å fungere sammen i et ledermiljø. Ikke vær redd for å ta opp og ta tak i disse. Hvis de får leve lenge under overflaten, blir de fort mye større og vanskeligere å løse. Det er dermed forskjell på konflikter og uenigheter blant lederne. Ikke alt er en konflikt, og ofte kan uenighetene løses før de blir til konflikter.
Det kommer an på konfliktens natur og den ansvarlige leder hvordan de enkelte konfliktene håndteres. Noen ganger kan det være mulig for lederne å gå inn som en nøytral og objektiv megler som tar kontakt med alle involverte. Mens andre ganger vil det være mest hensiktsmessig å søke hjelp og bistand fra andre.