Mange flyktninger har allerede kommet til Norge fra Ukraina, og vi kan regne med svært mange flere de neste ukene. Det etableres nå mottakssentre flere steder i landet. De aller fleste som kommer fra Ukraina er kvinner og barn.
Barn og unge som nå kommer som flyktninger til Norge blir bosatt ut i kommuner rundt i hele landet. Mange av disse har nok både interesser og fritidsaktiviteter de pleide å drive med i Ukraina, som håndball, kor eller dansing. Speiderne står i en unik posisjon til å inkludere dem som kommer til Norge. Hos oss møtes barn og unge med ulik bakgrunn, ressurser og interesser. Vi er eksperter på vennskap på tvers av landegrenser. Flere speidergrupper har allerede tatt initiativ og kontaktet kommunen sin for å bidra når flyktningene kommer.
– Det vil være behov for både målrettede aktiviteter i mottak og tilrettelegging for å inkludere flyktninger i alt fra fotballag og speidergrupper til korps og sanitetslag, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.
Isa Maline Isene, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har kommet med en klar oppfordring til barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge.
– For mange barn og unge som nå kommer til landet vårt, kan nettopp disse organisasjonene være det som skal til for at de får en så fin opplevelse som mulig – enten de er her under et langvarig eller kortvarig opphold, skriver Isene i en kronikk på jeune.no.
– Vi i LNU håper at organisasjoner over hele landet hører med kommunen sin hvordan de kan bidra og kartlegger hvordan nettopp de med sin særegenhet kan inkludere flest mulig i aktivitetene sine – enten det er på en politisk sommerleir, i et orkester, på speiding eller på søndagsskolen.
KS-kommunenes fellesorganisasjon informerer nå sine kommuner om hvordan de kan komme i kontakt med frivilligheten for at flyktningene kan delta på aktiviteter, sammen med andre. Mange frivillige lag og foreninger rundt i landet har allerede startet med å aktivt rekruttere inn nyankomne flyktninger i sine aktiviteter for barn og unge.
Så det første en speidergruppe bør gjøre er å kontakte kommunen sin for å høre hvordan de best kan bidra og hvordan speiderekspertisen kan brukes til å inkludere flest mulig.
Praktiske verktøy
Frivillig.no og Ungfritid.no er ikke-kommersielle løsninger der speidergruppene kan legge ut både aktivitetstilbud og utlysninger. Her er det også mulig for kommunene å legge ut frivillige oppdrag. Frivillighet Norge oppfordrer alle frivillige organisasjoner til å aktivt være synlige om at man ønsker nye og spesielt nyankomne barn og unge velkommen på sine aktiviteter.
– Sørg for at ditt lag eller forening har gjort det tydelig på Ungfritid.no hvordan barn og unge i lokalmiljøet kan delta hos dere. Og del gjerne linken derfra med kommunen, skolene og lokale facebookgrupper, sier Slotterøy Johnsen.
Norges speiderforbund har laget en tekst om speiding på ukrainsk som dere kan legge ut i alle relevante kanaler.
Det er også slik at de fleste kommunene har en frivilligsentral, og frivilligsentralene kan ofte bidra inn med koordinering av frivillige ressurser og samarbeid på tvers av frivillig sektor lokalt.
Ønsker du lesetips til inkludering, se Frivillighet Norges råd her. Frivillighet Norge har i samarbeid med KS (Kommunesektorens interesseorganisasjon) utarbeidet råd for samarbeid mellom kommuner og frivilligheten. Det kan du lese mer om her.
Det skal være enkelt å bli speider. Derfor kan potensielle medlemmer som ønsker å teste ut speiding før de eventuelt begynner, meldes inn som prøvemedlem for én måned. Dette gjøres ved å sende en e-post til nsf@speiding.no med navn, adresse og fødselsdato på vedkommende, samt beskjed om at dette er en som ønsker å prøve seg som speider. Speidergruppene kan også søke om å få gratis speiderdrakt og turutstyr gjennom Speider-sport fondet.