I speideren sier vi ofte at lederutviklingen starter allerede når man begynner som småspeider. Men det er ofte rollen som peff eller ass som gjør speiderne bevisste på sine ledelsesferdigheter.
Peffkurs - et eget kurs for patruljeførere og -assistenter - hjelper dem å utvikle disse ferdighetene. Peffkurs er det første lederkurset du kan ta i speideren.
Det er kretsene som har ansvaret for gjennomføringen av peffkursene. Mange kretser gjennomfører i dag peffkurset over to helger, samtidig som det er noen lokale variasjoner på kursenes innhold. Men hovedpoenget med peffkurs er å hjelpe peffer og asser med å utføre oppgavene sine på en god måte, og ikke minst for å gi dem inspirasjon og nye ideer.
Ikke la deg avskrekke av ordet "kurs". Det trenger ikke å være kjedelig å være på kurs. Dette er jo et speiderkurs, og det betyr at mye av læringen skjer gjennom lek eller morsomme oppgaver. Det meste av det som skjer på kurset, gjøres dessuten i kurspatruljer, så deltakerne får god trening i å se hvordan en patrulje fungerer i forskjellige situasjoner.
Det at peffkurs gjennomføres i kretsen, betyr at deltakerne kommer fra flere forskjellige grupper. Dette gir deg mulighet til å få mange nye venner.
Tretrinns peffkurs
Peffkurset består av 3 deler - Peff 1, Peff 2 og Peff 3. For hver kursdel du tar, får du en del av et merke, og alle de tre merkedelene settes til slutt sammen til merket du ser i illustrasjonen.
Du får dessuten kursbevis for kurset, som du stolt kan henge opp på veggen. I tillegg får du to fine hefter som oppsummerer kort de smarte tipsene og sjekklistene fra kurset. Disse heftene har laminerte ark, så de kan brukes både på møter og turer.
Ikke i din krets?
Det er dessverre ikke alle kretser som arrangerer peffkurset ennå. Hvis din krets er en av disse, har du en mulighet til å påvirke den, slik at peffkurset kommer på terminlista i framtiden. Dette kan du gjøre for eksempel ved å bli valgt som gruppas representant til kretstinget og si din mening der.
Emnene som kurset skal dekke er:
- Hva er speiding: speiderhistorie, speidermetoden, speideridealer, patruljesystemet
- Patruljebygging og patruljesærpreg
- Peffens og assens rolle
- Langsiktig planlegging, terminliste
- Planlegging og gjennomføring av et patruljemøte med fokus på struktur og rammer
- Hjelpemidler og ressurser
- Speiderprogrammet
- Hvordan lærer vi – forutsetninger og metoder
- Informasjon og kommunikasjon
- Planlegging og gjennomføring av et patruljemøte med fokus på faglig innhold
- Problemløsning i patruljen
- Veien videre – videre peffopplæring i gruppa og kretsen
- Sjekkliste før, under og etter tur
- Forutsetninger for en god tur og peffens rolle i forhold til dette
- Verdiformidling i speidingen
- Bruk av speiderprogrammet på tur
- Hjelpemidler i forbindelse med turplanlegging og -gjennomføring
- Planlegging av patruljetur med fokus på forberedelser, turmål, oppgavefordeling, innhold og sikkerhet
- Informasjon og kommunikasjon i forbindelse med tur
- Gjennomføring av en dagstur og evaluering av den
- Matlaging på tur (middagsøkt)
- Sikkerhet på tur
- Bruk av utstyr
- Veien videre – peff – rover – leder
- Planlegging av en patruljetur med egen patrulje
- Gjennomføring av turen i tråd med kravene til fordypningsmerke Patruljehaik
- Evaluering av turen
Peff 3 er en patruljetur som gjennomføres i egen gruppe eller i regi av kretsen. Patruljeturen skal tilfredsstille kravene til fordypningsmerke Patruljehaik.
- Alle i patruljen skal ha minst én konkret oppgave i forbindelse med planlegging og gjennomføring av haiken.
- Patruljen lager logg fra haiken og leverer den til troppslederen.
- Alle i patruljen skal være med på en oppsummering av hvordan turen gikk og hva som er nyttig å huske på til neste gang.
- Patruljehaiken skal gjennomføres av patruljen alene - uten voksen leder.
Deltakerne skal ha peffansvaret i forbindelse med turen (også hvis de er patruljeassistenter til vanlig) og sørge for at alle kravene til merket blir oppfylt. Loggen fra haiken og notater fra oppsummeringen av turen skal sendes inn som rapport til kretsen for godkjenning og registrering av gjennomført Peff 3.
I gruppa er det troppslederen som har ansvaret for å følge opp gjennomføringen av patruljeturen og bistå patruljen i rapporteringen til kretsen. Kretsen bør også oppnevne egen ansvarlig for å følge opp Peff 3.
Hvis deltakerne gjennomfører en vellykket tur, får de også fordypningsmerket Patruljehaik og kan bruke det sammen med merkene til Peff 1 og Peff 2. Disse tre merkene til sammen viser at de har gjennomført hele patruljeføreropplæringen. Merket kan deles ut av troppsleder eller ved en egen seremoni i kretsen.