Meny

Kurs og opplæring


Er du patruljefører/-assistent, eller ønsker å bli det, finnes det kurs spesielt for deg.

I speideren sier vi at lederutviklingen starter allerede når man begynner som småspeider. Men det er ofte rollen som peff eller ass som gjør speiderne bevisste på egne ledelsesferdigheter.

Patruljeførerkurset

Peffkurs - et eget kurs for nåværende eller kommende patruljeførere og -assistenter som handler om ledelse av en patrulje på møter og turer. Peffkurs er det første lederkurset du kan ta i speideren.

Det er kretsene som har ansvaret for gjennomføringen av peffkursene. Som regel gjennomføres peffkurset over to helger - Peff 1 og Peff 2 pluss en overnattingstur med egen patrulje (Peff 3). Hovedpoenget med peffkurs er å  hjelpe peffer og asser med å utføre oppgavene sine på en god måte, og ikke minst for å gi dem inspirasjon og nye ideer.

Det er gøy å være på lederkurs i speideren. Dette er jo akkurat som andre speideraktiviteter hvor læringen skjer gjennom lek eller utfordrende oppgaver. Det meste av det som skjer på kurset, gjøres dessuten i kurspatruljer, så deltakerne får god trening i å få patruljen til å fungere i forskjellige situasjoner. Det at peffkurs gjennomføres i kretsen, betyr at du får møte speidere fra mange andre grupper og kan finne nye venner.

Andre kurs

Et annet kurs du kan ta for å bli flinkere som peff eller ass, er førerpatruljekurset som hjelper medlemmene i førerpatruljen til å bli bedre kjent og lære å jobbe sammen. Og hvis du er 14 år eller eldre, kan du delta på noen av kursene i grunntreningen.

Opplæring i førerpatruljen

Det viktigste peffopplæringen skjer i troppen. Du lærer om planlegging og ledelse ved å se på hvordan lederne i troppen gjør det, og på møtene i førerpatruljen. Førerpatruljen består av alle peffene, assene og eventuelt de andre lederne i troppen med troppslederen som peff. Førerpatruljen møtes jevnlig for å planlegge, dele ideer, bli bedre kjent og lære av hverandre. Førerpatruljen er det stedet hvor du kan få opplæring i temaer og ferdigheter som du etterpå kan bruke i patruljen din.

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen