Slik blir du speiderleder

Som speiderleder bidrar du til å gi barn og unge meningsfylte opplevelser fulle av lek, læring og mestring.

Hvem kan være speiderleder?

Alle over 16 år kan ha lederoppgaver i en speidergruppe. Det kreves i utgangspunktet ingen spesielle forkunnskaper for å være speiderleder. Alle ledere får tilbud om å delta på kurs som vil gi kompetanse i ledelse og praktiske ferdigheter. For å bli speiderleder er det et krav om å fremvise politiattest uten anmerkninger. Politiattesten vises til gruppelederen i speidergruppen, som registrerer dette i medlemssystemet. Mer informasjon om politiattest finner du her.

Hvordan blir jeg speiderleder?

For å bli speiderleder anbefales det å ta kontakt med en speidergruppe. De aller fleste lokale gruppene tar imot nye ledere. Kontaktinformasjon til grupper finner du på våre kartsider. Vi kan også være behjelpelige med å skaffe kontakt med lokale speidergrupper. Ta kontakt med forbundskontoret på telefon 22 99 22 30 eller nsf@speiding.no.

Hvis det ikke er en speidergruppe i ditt nærmiljø, hjelper vi gjerne til med å starte en – det eneste vi trenger er ledere, barna står allerede i kø!

Hvordan blir jeg godkjent som speiderleder?

Det første du skal gjennom som nye speiderleder er Lederstart. Den gir deg grunnkunnskaper om Norges speiderforbund og speiding, og hjelper deg i gang som speiderleder.

Når du begynner som speiderleder i en gruppe, må gruppelederen din registrere deg som ny leder i Norges speiderforbund. Du må også kunne fremvise gyldig politiattest til speidergruppa. Mer informasjon finner du her. Deretter vil du få tilsendt en e-post med en startpakke for nye ledere bestående av et velkomstbrev, heftet «Velkommen som leder» i PDF-format og et egenlæringsopplegg i forbindelse med dette heftet. Heftet og opplegget for egenlæring danner grunnlaget for din kunnskap om speiderarbeid, og brukes under ledersamtalen. Dokumentene til Lederstart kan også lastes ned på denne siden.

Lederstart består av to deler:

• Introkurset - dette er et kurs du gjennomfører selv ved å lese heftet "Velkommen som leder", og gjennomføre opplegget for egenlæring.
  • Ledersamtalen - dette er en samtale som du skal ha med representant fra kretsen (i noen tilfeller gruppen) hvor du kan få mer innsikt i hva det vil si å være speiderleder i Norges speiderforbund. Hvis du ikke har fått et tilbud om ledersamtale i kretsen i løpet av det første halvåret som speiderleder, snakk gjerne med gruppe- eller kretslederen din.

Signering av lederavtale

I etterkant av ledersamtalen signerer du en lederavtale og blir godkjent som leder i Norges speiderforbund. Lederavtalen er en avtale mellom lederen og Norges speiderforbund som bekrefter deres gjensidige forpliktelser og rettigheter ovenfor hverandre. Det er viktig at inngått lederavtale registreres i medlemssystemet, siden dette er starten på din lederutdanning.

Lykke til med lederoppgavene!