Slik blir du speiderleder!

Som speiderleder bidrar du til å gi barn og unge meningsfylte opplevelser fulle av lek, læring og mestring.

Har du lyst til å gi flere barn og unge mulighet til å oppleve og lære enkelt friluftsliv?

Norges speiderforbund trenger flere ledere som ønsker å engasjere seg for og sammen med barn og unge. Bli med oss – eventyrene er der ute!

Ta kontakt med speidergruppa der du bor, du kan finne nærmeste speidergruppe på kartet her. Du kan også ringe forbundskontoret på 22 99 22 30 eller sende en e-post: nsf@speiding.no

Bålsang Foto Friedrieke Bach.jpegFoto: Friedrieke Bach

Kanotur etter arbeidstid, eller en kopp bålkaffe før kveldsnyhetene?
Vi ser en utvikling i samfunnet der flere og flere voksne ønsker å være sammen med barn og ungdom i et aktivt friluftslivsmiljø. Da kan speideren være det rette. Tenk deg en kanotur etter arbeidstid, eller en kopp bålkaffe før kveldsnyhetene! Dine og andres barn får rike opplevelser – du får frisk luft, ny kunnskap og nye venner. Men å være speiderleder er mye mer enn å drive friluftsliv sammen med barn og andre voksne.

Å oppleve at speiderne mestrer små og store utfordringer gjennom lek og samarbeid, er en viktig drivkraft for mange speiderledere. Vil du bidra til en meningsfylt fritid som gir minner for livet både for andre og deg selv? Den tradisjonelle oppfatningen er at speiderledere møter til fast tid på fast sted hver uke, reiser på turer i helgene og deltar på møter og arrangementer. Det fungerer bra for dem som enkelt kan planlegge fritiden og har fast arbeidstid, men ikke for alle. Stadig flere jobber om kvelden, har skiftarbeid eller har en familiesituasjon som gjør det vanskelig å planlegge fritiden. Vi forstår at ikke alle speiderledere kan stille opp hver eneste uke, eller delta på alle aktivitetene, men vil gjerne ha deg med som speiderleder likevel!

Småspeidere på tur gjennom skogen Vaffeltur Foto Alexander Vestrum.jpg

Foto: Alexander Vestrum. Småspeidere på tur.

Hvem kan være speiderleder?

Alle over 16 år kan ha lederoppgaver i en speidergruppe. Det kreves i utgangspunktet ingen spesielle forkunnskaper for å være speiderleder. Alle ledere får tilbud om å delta på kurs som vil gi kompetanse i ledelse og praktiske ferdigheter. For å bli speiderleder er det et krav om å fremvise politiattest uten anmerkninger. Politiattesten vises til gruppelederen i speidergruppen, som registrerer dette i medlemssystemet. Mer informasjon om politiattest finner du her.

Hvordan blir jeg speiderleder?

For å bli speiderleder anbefales det å ta kontakt med en speidergruppe. De aller fleste lokale gruppene tar imot nye ledere. Kontaktinformasjon til grupper finner du på våre kartsider og krets-oversikt. Vi kan også være behjelpelige med å skaffe kontakt med lokale speidergrupper. Ta kontakt med forbundskontoret på telefon 22 99 22 30 eller nsf@speiding.no.

Hvis det ikke er en speidergruppe i ditt nærmiljø, hjelper vi gjerne til med å starte en – det eneste vi trenger er ledere, barna står allerede i kø!

Hvordan blir jeg godkjent som speiderleder?

Det første du skal gjennom som nye speiderleder er Lederstart. Den gir deg grunnkunnskaper om Norges speiderforbund og speiding, og hjelper deg i gang som speiderleder.

Når du begynner som speiderleder i en gruppe, må gruppelederen din registrere deg som ny leder i Norges speiderforbund. Du må også kunne fremvise gyldig politiattest til speidergruppa. Mer informasjon finner du her. Deretter vil du få tilsendt en e-post med en startpakke for nye ledere bestående av et velkomstbrev, heftet «Velkommen som leder» i PDF-format og et egenlæringsopplegg i forbindelse med dette heftet. Heftet og opplegget for egenlæring danner grunnlaget for din kunnskap om speiderarbeid, og brukes under ledersamtalen. Dokumentene til Lederstart kan også lastes ned på denne siden.

Lederstart består av to deler:

• Introkurset - dette er et kurs du gjennomfører selv ved å lese heftet "Velkommen som leder", og gjennomføre opplegget for egenlæring.
  • Ledersamtalen - dette er en samtale som du skal ha med representant fra kretsen (i noen tilfeller gruppen) hvor du kan få mer innsikt i hva det vil si å være speiderleder i Norges speiderforbund. Hvis du ikke har fått et tilbud om ledersamtale i kretsen i løpet av det første halvåret som speiderleder, snakk gjerne med gruppe- eller kretslederen din.

Signering av lederavtale

I etterkant av ledersamtalen signerer du en lederavtale og blir godkjent som leder i Norges speiderforbund. Lederavtalen er en avtale mellom lederen og Norges speiderforbund som bekrefter deres gjensidige forpliktelser og rettigheter ovenfor hverandre. Det er viktig at inngått lederavtale registreres i medlemssystemet, siden dette er starten på din lederutdanning.

Vi håper å høre fra deg!

Småspeider tenner bål sammen med leder Vaffeltur Foto Alexander Vestrum.jpgFoto: Alexander Vestrum