- Hjem
- Medlem
- Ledertrening
- Kurs i grunntreningen
Kurs i grunntreningen
Her finner du finner oversikten over kurs som arrangeres i grunntreningen. Du kan også finne kursinformasjon på kretsenes hjemmesider.
Les beskrivelser av kursene i grunntreningen her:
Det første du skal gjennom som nye speiderleder er Lederstart - en obligatorisk opplæring for å kunne bli en godkjent leder i Norges speiderforbund. Lederstart gir deg grunnkunnskaper om speiding og hjelper deg i gang som speiderleder. Lederstart må være gjennomført før du kan begynne på grunntreningen i Norges speiderforbund.
Når du begynner som speiderleder i en gruppe, må gruppelederen din registrere deg som ny leder i Norges speiderforbund. Deretter vil du få tilsendt en e-post med viktig informasjon og blant annet forklaring på hvordan du gjennomfører Lederstart.
Lederstart består av to deler:
- Introkurset - dette er et kurs du må ta så fort som mulig og på eget initiativ. Den beste måten å gjøre det på er å ta introkurset som e-læring i Motimate.
OBS! Hvis du ikke kan ta e-kurset, kan du istedenfor gjennomføre dette opplegget for egenlæring og bruke heftet "Velkommen som leder" som fagstoff. Be din gruppeleder om hjelp ved behov. - Ledersamtalen - dette er en samtale som du skal ha med representant fra kretsen (i noen tilfeller gruppa) hvor du kan få mer innsikt i hva det vil si å være speiderleder i Norges speiderforbund. Hvis du ikke har fått et tilbud om ledersamtale i kretsen i løpet av det første halvåret som speiderleder, ta kontakt med gruppeleder eller kretsleder.
Signering av lederavtale
I etterkant av samtalen signerer du en lederavtale og blir en godkjent leder i Norges speiderforbund. Lederavtalen er en avtale mellom deg og Norges speiderforbund som bekrefter begges gjensidige forpliktelser og rettigheter overfor hverandre. Det er viktig at inngått lederavtale registreres i medlemssystemet, siden den er starten på din lederutdanning.
Trinn 1: Jeg er beredt er det første kurset i grunntreningen og består av modulene Speiding og ledelse, Speiderprogram og speiderfriluftsliv, Planlegging av speideraktiviteter og Trygge speideraktiviteter.
Speiding og ledelse
Modulen Speiding og ledelse lærer deg om hvilke forventninger og muligheter du har som speiderleder i Norges speiderforbund. Modulen vil gi deg en innføring i speidingens idé og verdigrunnlag og speidermetoden. Denne modulen vil også gi deg verktøy og kunnskap om det å være et godt forbilde og en trygg speiderleder.
Speiding og ledelse veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Speiderprogram og speiderfriluftsliv
Modulen Speiderprogram og speiderfriluftsliv vil gi deg en grundig i hvordan speiderprogrammet er bygd opp og hvorfor vi har et speiderprogram.
I tillegg vil du lære hvordan friluftsliv brukes som ramme og arbeidsmetode i Norges speiderprogram og hvilke prinsipper som gjelder for speiderturer.
Speiderprogram og speiderfriluftsliv veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Planlegging av speideraktiviteter
Modulen Planlegging av speideraktiviteter vil lære deg hvordan du kan planlegge gode speidermøter med utgangspunkt i speiderprogrammet. Denne modulen vil også gi deg gode verktøy som du kan bruke i planleggingen av speiderarbeidet.
Planlegging av speideraktiviteter veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Trygge speideraktiviteter
Modulen Trygge speideraktiviteter vil gi deg kompetanse og verktøy til å kunne planlegge trygge og sikre speideraktiviteter- og turer, slik at alle speidere føler seg trygge og inkludert i speideren.
Trygge speideraktiviteter veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Trinn 2: Speiderprogrammet i egen enhet er det andre kurset i grunntreningen og består av fire moduler: Enhetsarbeid, situasjonsorientert ledelse, planlegging i egen enhet og planlegging i praksis.
Trinn 2: Speiderprogrammet i egen enhet vil lære deg metoder, verktøy og hjelpemidler til langtidsplanlegging av speiderarbeidet med utgangspunkt i speiderprogrammet. Trinn 2 vil også lære deg hvordan du kan tilpasse speiderarbeidet i egen enhet. I tillegg vil du få en grundigere innføring i speidermetoden så du kan bruke denne aktivt i speiderarbeidet.
Modul 1: Enhetsarbeid
Modulen Enhetsarbeid vil lære deg hvordan du kan tilpasse speiderprogrammet til din enhet, hva som kjennetegner de ulike enhetene og hvordan speidermetoden kan brukes i egen enhet.
Modul 2: Situasjonsorientert ledelse
Modulen Situasjonsorientert ledelse vil lære deg hvordan og hvorfor veiledning brukes som metode i speiderarbeidet, og gi deg praktisk erfaring med veiledning. I tillegg vil modulen gi deg en innføring i konflikthåndtering.
Modulen veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Modul 3: Planlegging i egen enhet
Planlegging i egen enhet vil lære deg å utarbeide en langtidsplan for egen enhet, hvordan du kan ta hensyn til forhold som progresjon, individuelle forutsetninger og lokale forhold i planleggingen og hvordan du kan bruke evaluering og erfaringssirkelen til forbedring av arbeidet i enheten.
Modulen veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Modul 4: Planlegging i praksis
Modulen Planlegging i praksis vil gi deg erfaring med langtidsplanlegging i egen enhet i praksis. Du vil gjennomføre noe av det planlagte innholdet, og evaluere planleggingen og gjennomføringen.
Denne modulen bygger videre på det som ble lært i modul 3: Planlegging i egen enhet.
Modulen veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og varer i 3,5 time.
Trinn 3: Ledelse av medledere er det siste trinnet i grunntreningen. Når du har gjennomført hele grunntreningen, har du gjort deg fortjent til «Bronseknappen». Den deles vanligvis ut av kretsen.
Kurset Ledelse av medledere bruker naturen som ramme for læring og friluftsliv som metode – akkurat som ellers i speideren. Kurset kan også ha samfunnsengasjement som ramme, og da bruker man et prosjekt som patruljeoppgave i kurset.
Et av hovedtemaene for kurset er ledelse av medledere. Kurset gir deg de kunnskaper og ferdigheter som behøves for at du skal kunne lede arbeidet i en enhet i din speidergruppe. Trinn 3 fokuserer på speidermetoden som helhetlig tankegang og har speidermetoden som rød tråd i kursgjennomføringen.
På kurset får du prøve deg som patruljefører for andre speiderledere under en tur på fjellet, i skogen eller i kanoen på et stille skogstjern, eller under gjennomføring av et prosjekt med samfunnsengasjement som ramme. Gjennom tilbakemelding og evaluering får du mulighet til å reflektere over din egen lederstil. Kurset gir deg også en dypere forståelse for speidingens verdigrunnlag og setter deg i stand til å kunne overføre dette til dine speidere og speiderledere gjennom ord og handling.
Ledelse av medledere veksler mellom teori, diskusjoner og praktiske øvelser og går over én helg.