- Hjem
- Ofte stilte spørsmål
Ofte stilte spørsmål
Her finner du forhåpentligvis svar på det du lurer på! Har du flere spørsmål? Ta kontakt med forbundskontoret på 22 99 22 30 eller nsf@speiding.no.
Noen sentrale speiderbegreper:
Enhet: En speidergruppe er delt inn i forskjellige enheter etter speidernes alder. I speideren har vi følgende enheter: Beverkoloni: Enhetsnavn på grupperingen av speidere i 1. og 2. klasse. Småspeiderflokk: Enhetsnavn for grupperingen av speidere i 3. og 4. klasse. Tropp: Enhetsnavn for grupperingen av speidere i 5.–10. klasse. Troppen kan deles i stifinner- (5.–7. klasse) og vandrertropp (8.–10. klasse), eller drives samlet som én speidertropp. Roverlag: Enhetsbetegnelse for gruppering av speidere fra 16-25 år. Mange rovere har lederoppgaver i gruppe ved siden av.
Patrulje: En patrulje er en liten enhet med 4 til 8 speidere mellom 10 og 16 år. En patrulje leder seg selv, mer eller mindre. Patruljen ledes av en patruljefører (peff) og en assistent (ass). Disse er ofte litt eldre enn de andre i patruljen.
Krets: En speiderkrets er en samling av speidergrupper i samme geografiske område. Kretser organiserer fellesarrangementer som leirer, konkurranser osv.
Korps: I de fleste kretser finnes det speidergrupper som er tilsluttet kirkesamfunn eller organisasjoner i tillegg til Norges speiderforbund. Disse gruppene kalles korpsgrupper.
Haik: En haik er en patruljetur som speiderne planlegger og gjennomfører uten voksne ledere.
Speiderdrakt: Speiderdrakten består av speiderskjorte og skjerf. Det finnes også en t-skjorte og piquetrøye som kan brukes i sammenhenger der speiderskjorta ikke trenger å brukes. Dette, og mye annet nyttig og praktisk, kan kjøpes på speider-sport.no.
Speiderprogram: Dette er et aktivitetsprogram for speidere. Programmet er et hjelpemiddel for å nå speidingens mål, nemlig å skape selvstendige og ansvarsbevisste mennesker.
Speiderdrakt
Speiderdrakten består av en grå speiderskjorte og et rutete skjerf med skjerfknute av lær. Noen omtaler det også som speideruniform, men vi bruker navnet speiderdrakt i Norges speiderforbund.
Speiderdrakten brukes på speidermøter og andre speiderarrangementer. Det finnes også en t-skjorte og piquetrøye som kan brukes i sammenhenger der speiderskjorta ikke trenger å brukes. Dette, og mye annet nyttig og praktisk, kan kjøpes på speidersport.no.
Foto: Thomas Markento Andersen
Speiderskjorte
På speiderskjorta kan du plassere merker og distinksjoner, og merkene viser blant annet hvor i landet du er speider, og hvilke elementer i speiderprogrammet du har fullført.
I bolken under finner du mer informasjon om hvor merkene skal plasseres på speiderskjorta.
Speiderskjerf
Speidere i alle aldre har samme skjerf, men vi har ulike enhetsmarkeringer for bevere, småspeidere, speidere og rovere, og som festes på skjerfet.
Bildet viser en ganske vanlig måte å bære enhetsmerkene på: flere oppå hverandre, men det er også helt i orden bare å ha ett enhetsmerke. Foto: CF Salicath
Det er vanlig at speiderne får skjerfet når de tas opp som speidere, det vil si når aspiranttiden er ferdig. Skjerfet kan gjerne brukes selv om du ikke bruker skjorte, og er en fin måte å vise at du er speider på.
Speiderskjerfet brukes av speidere over hele verden, slik at det er enkelt å se at noen er speidere når de går med skjerfet sitt, uansett hvor man kommer fra, og det kan være et fint utgangspunkt for å bli kjent.
Visste du at det finnes et eget skjerf for norske speidere som deltar på leirer og annet i andre land? Det er valgfritt å bruke det skjerfet eller et vanlig norsk speiderskjerf, og det brukes av speidere fra begge forbund, Norges speiderforbund og KFUK-KFUM-speiderne.
Her er en oversikt over hvor merkene skal sitte på speiderskjorta.
Merkeplassering
- Forbundsmerket NSF - Venstre skjorte lomme, midt på lommefolden
- Enhetsmarkering - På speiderskjerfet med det innbroderte kompasset i bunnen
- WAGGGS/WOSM - Verdensmerkene. Venstre overarm på skjorten
- Gruppebånd - Over høyre lomme på skjorten, rett over lommeklaffen
- Kretsmerke - Over høyre lommeklaff på skjorten
- Korpsmerke - Høyre skjortelomme, midt på lommefolden
- Norges – merke - Over gruppebåndet
- Deltagermerke - Kan brukes spesielle deltagermerker for bl.a. landsleirer osv. Kan brukes inntil ett år. Venstre arm under verdensmerket
- Patruljemerker (flokk og tropp) - Med spissen ned, over venstre skjortelomme
- Utfordringen - Rett over venstre brystlomme
- Jeg er beredt - under forbundsmerket, på venstre skjortelomme, midt på lommefolden
- Programmerker - På høyre overarm. Merkene syes på slik at de former en omvendt ”V”
- Speidersjefens topputmerkelse - Plasseres på høyre overarm inne i formasjonen til programmerkene
- Fordypningsmerkene - Inntil 6 merker og ”6 merkers” merket på
høyre overarm, parvis, under programmerkene med avstand mellom merkene - Prosjektmerker - På høyre arm, fortløpende sammen med fordypningsmerkene
- Merkesnorer - Bæres rundt høyre arm på speiderskjorten
- Patruljeførerstriper/assistentstriper - Patruljeførerstripene parallelt med lommefolden, midt på feltene, assistentstripen på høyre side av lommefolden. Stripene plasseres slik at spissen på hakene står nedover
- Peffkursmerke - Plasseres over venstre brystlomme over utfordringen og til høyre for eventuelt sjøspeidermerke og patruljemerke
- Roverklaffer - På skulderklaffene på skjorten
- Lederfunksjon - Under forbundsmerket.
Et vannrett bånd tvers over midtfolden av lommen med følgende farger:
1. Assistent i enhet: Rød med grenmarkering på skjerfet.
2. Leder i enhet: Grønt med grenmarkering på skjerfet.
3. Gruppestyret: Hvit
4. Gruppeleder: Hvit med grønn midtstripe
5. Krets-/korpsstyre Fiolett
6. Krets-/korpsleder: Fiolett med gul midtstripe
7. Faste komiteer, sentrale NSF, forbundskontoret: Gul
8. Speiderstyret: Gul med grønn midtstripe
9. Speidersjef: Gul, grønn, rød
Ledere for sjøspeidere kan på ”Devolden” bruke et 5 mm
bredt gult bånd rundt hver av skulderklaffene - Kurs i grunntreningen - På høyre overarm under skuldersømmen. Har man gjennomført kursene, kan merkene alltid sitte på. Merkene sys på i riktig kursrekkefølge med TRINN1 øverst og TRINN3 nederst
- Bronseknappen - Bæres av ledere som har gjennomført hele grunntreningen i NSF. Erstatter skjorteknappen på høyre lomme.
- 10 års tjenestetegn for ledere - Rundt metallmerke med nål. Over venstre lomme.
- Forbundets hederstegn - Ordensbåndet bæres over venstre brystlomme. Nålen bæres over høyre brystlomme
- Sølvulven - Sølvungen bæres om halsen i et riflet silkebånd som er sammensatt av fargene grønt og blått. Ordensbåndet bæres over venstre brystlomme
- Trekløverknappen - Erstatter skjorteknappen (eller bronseknappen) på høyre lomme
- Vandrerstaven - Vandrestaven sys på lederstripen med stavens håndtak mot midten av skjorten
RETNINGSLINJER OM SPEIDERDRAKT (Jfr. NSFs lover § 4)
1. PRINSIPPER OM SPEIDERDRAKT
1.1 Hensikten med speiderdrakten er:
Identitet – speidere skal føle at de er del av en verdensomspennende barne- og ung-domsbevegelse/fellesskap.
Synlighet – speidere skal synes utad og innad.
Likhet – speidere skal behandles likt med tanke på økonomi og ressurser, men ikke som like individer intellektuelt og utviklingsmessig sett.
1.2 Speiderdrakt bør brukes når en eller flere enheter opptrer offentlig.
1.3 Bare medlemmer av Norges speiderforbund kan bære NSFs godkjente speiderdrakt.
2. SPEIDERDRAKTEN
2.1 Speiderdrakten består av:
- speiderskjerf med skjerfknute
- grå speiderskjorte med distinksjoner
Speiderskjorten selges gjennom forbundets offisielle salgskanaler.
2.2 Kolleksjon BLÅ er offisielt plagg i tillegg til speiderskjorten. Plaggene kan brukes i tillegg til speiderskjorten og kan ha trykk med gruppenavn på venstre side. Det skal ikke sys på speidermerker på plaggene og de kan brukes sammen med speiderskjerfet i speider-sammenhenger.
2.3 Tilleggseffekt for sjøspeidere:
Sjøspeidere kan bruke «Devolden» som jakke. Forbundsmerket festes til venstre lomme. Merket for sjøspeiderne kan plasseres over venstre lomme. Sikkerhetsmerke, høyeste innen dekks- og maskinlinjen, bæres på høyre overarm.
Nei. Sammenliknet med andre typiske fritidsaktiviteter er det å være speider ikke dyrt, men det er lokale forskjeller: Speiderne betaler kontingent til sin lokale speidergruppe, til kretsen og forbundet. Kontingenten betales samlet, én gang i året.
Hør gjerne med din speidergruppe hva den aktuelle medlemskontingenten er og hva den inkluderer!
Hvor mye foreldre er involvert, varierer fra gruppe til gruppe. Vi håper selvfølgelig at foreldre finner glede i, og ønsker, å bidra! Noen speidergrupper har foreldreforeninger hvor en kan være med og bidra på ulike måter og i ulik grad. Mange grupper trenger for eksempel hjelp til transport i forbindelse med turer og leirer. En del har også dugnader for å skaffe penger til driften av speidergruppa eller hytte/speiderhus.
Foreldre er også velkomne som ledere eller til andre verv i gruppa. Alle nye ledere får tilbud om å delta i speiderens gode og varierte ledertrening.
Ja, det er det. Riktignok kan et aktivt speiderliv føre til skader av og til, men det er svært sjelden at det skjer noe alvorlig. Trening i å mestre ulike situasjoner, for eksempel teoretisk og praktisk opplæring i det å yte førstehjelp, er en viktig del av speideren. Skader du deg på en speidertur, er du i gode hender!
På større, nasjonale arrangementer er det alltid beredskapsgrupper og/eller lege og annet helsepersonell til stede. Beredskapsgruppene består av speidere over 16 år som er godkjente til å takle ulykker og skader. Beredskapsgruppene kan sammenlignes med Røde kors hjelpekorps. Vi har også krav om politiattest for alle ledere. Dette er med på å sikre at vi ikke har ledere som er dømt for vold eller overgrep.
Speideren har ikke noe absolutt krav til speiderdrakt. Men de aller fleste speiderne vil gjerne ha både skjorte og skjerf. Et aktivt friluftsliv krever også noe utstyr, slik som sekk, sovepose og liggeunderlag. Turutstyr som telt, kokeapparat osv. vil de fleste speidergrupper ha til felles bruk. Vi har godt utvalg av speiderutstyr og turutstyr i vår nettbutikk Speidersport.
Aktive speidere skader seg av og til, derfor har Norges speiderforbund i samarbeid med forsikringsselskapet Knif Trygghet laget en egen ulykkesforsikring for speiderne. Vi anbefaler i tillegg at hver enkelt har egen reiseforsikring som dekker tap av eller skade på personlige eiendeler, og hjemreise ved sykdom eller uforutsette hendelser. Les mer om forsikringen.
Her har vi laget en oversikt for å vise hva medlemskapet består av, og hva som dekkes av kontingenten til forbund, krets og gruppe. Listen er ikke komplett, men er ment å gi en oversikt over hva som skjer.