Kle deg rett i vinter!

Å kle på seg lag for lag er ekstra viktig om vinteren. Du må kle på deg nok til ikke å fryse, men klærne må være lette å ta av når du blir varm av å bevege deg.

Klær til vintertur skal beskytte deg mot klimaet, være komfortable, isolere når du er i ro, og “puste” når du er i aktivitet. Det viktigste er ikke å ha nye, moderne turklær, men at de holder deg varm og tørr. Gjør deg kjent med utstyret ditt, pass på at det er helt og ta vare på det. Gode turklær skal kunne gå i arv!

Trelagsprinsippet: Flere tynne lag med klær

Når du er beveger deg, produserer kroppen overskuddsvarme, men så fort du er rolig, produserer den mindre varme og du får et varmetap. Målet er å holde en jevn kroppstemperatur på 37 grader. Derfor bør du kle deg etter trelagsprinsippet. Med flere tynne lag er det enkelt å ta klær av og på for å regulere temperaturen.

1. Innerlaget

Innerlaget består av undertøyet – eller klærne innerst mot kroppen. Bruk plagg som puster godt, slik at svetten ledes vekk fra huden. Styr derfor unna innerlag av bomull! Bruk en overdel (trøye), en underdel (bukse), truse og eventuelt en sports-bh. Undertøyet skal varme, sitte tett på kroppen og være behagelig å gå med. Buksa bør dekke godt opp på ryggen. Trøya kan gjerne ha lengre rygg enn front. Truser og sports-bher til turbruk bør være i ull, ullsilke eller kunstfiber, avhengig av hvor kaldt det er, og hva du selv liker. Sokkene skal være behagelige å gå med, ikke gi gnagsår og holde deg varm når du går, står og sover. Du trenger minst to par gode sokker, ett par som du går med, og ett som du sover med. Du kan lese mer om innerlaget hos Speider-sport.

Speidere på vintertur Foto Thomas Markento Andresen.jpg

2. Mellomlaget

Mellomlag er klærne du har i midten, altså mellom innerlaget og ytterlaget. Mellomlaget skal være varmt, lett og puste godt, og brukes stort sett ikke når du går. I stedet tar du det på når du stopper. Er det veldig kaldt, trenger du kanskje å ha det på hele tiden. Om vinteren kan det være behagelig med et mellomlag på beina også. Mellomlaget kan også tas på som et ekstra ytterplagg i form av en dunjakke utenpå alle de andre klærne, men bare på svært kalde vinterdager. Du kan lese mer om forskjellige alternativer for mellomlaget hos Speider-sport.

mellomplagg.png

3. Ytterlaget

Ytterlag er det siste laget i trelagsprinsippet. Det består av jakke og bukse som først og fremst skal holde vind og fuktighet ute. Ytterlaget skal derfor være vindtett og bør holde deg tørr hvis det er nedbør. Det må også være behagelig å ha på, bør ha plass til flere lag med klær under og helst tåle tøff turbruk. Det er en fordel om jakka har gode lommer, god hette med en avstivning i bremmen, stramming ved håndledd og hals, og gode luftemuligheter.

Glidelåser skal være av god kvalitet, og skal plagget være vanntett, må alle sømmer være sveisede og teipet på innsiden. Buksa bør ha god passform, ikke være for kort i livet og ha snøring eller bukseseler til å holde den oppe. Det bør også være mulig å stramme inn buksa ved anklene. Til sist trenger du luevotter, varme sko, og kanskje fotposer eller gamasjer hvis du skal være lenge ute. Du kan lese mer om ytterlaget hos Speider-sport.

Ytterlag av bomull

• Fordeler: Bomull er slitesterkt, puster godt, tåler bra gnister fra bålet og fungerer fint om vinteren når det er kaldt og tørt.
  • Ulemper: Om sommeren greier myggen å stikke snabelen gjennom bomullen, og du blir våt hvis det regner. Ytterplagg av bomull tørker sakte når de er blitt våte.

Ytterlag av mikrofiber

Mikrofiber er en forbedret versjon av bomull, og har derfor de samme kvalitetene. Mikrofiber er lettere, ofte mer behagelig å ha på, og vil tørke raskere enn bomull.

Ytterlag med membran

• Fordeler: Membranen er så tett at regnvann ikke trenger igjennom, men har ørsmå hull som svettedamp kommer gjennom. Membranklær puster godt, er vanntette, tørker lett, er relativt slitesterke (avhenger av stoffet som er utenpå membranen) og behagelige å bruke.
  • Ulemper: Når membranen er slitt ut, er ikke plaggene vanntette lenger.

Ytterlag med gummiert overflate

Dette er regntøy som er helt vanntett. Består av et lag bomull med et påsveiset lag PVC på utsiden. Finnes i tykke varianter (oljehyre) som brukes av fiskere, og tynnere varianter som passer bedre for turbruk.

• Fordeler: Holder deg tørr og er slitesterkt. Passer til aktiviteter som fisking, seiling og rolige turer.
  • Ulemper: Siden det er 100 prosent vanntett, puster det ikke, og du blir raskt svett hvis du beveger deg mye.

Dunjakke

På vinterturer kan det hende du må gå med mellomplagget på for å holde varmen. Når du stopper og trenger enda flere klær, kan det være behagelig med ei dunjakke utenpå alle de andre klærne. Den vil varme godt, og du slipper ikke ut varme unødvendig fordi du ikke trenger å ta av deg ytterjakka for å kle på deg dunjakka.

Vinteren kler deg_0.png

• Publisert: 18.12.2018