10 tips når du må på do i skogen

Du er på tur og du må bæsje, men det er langt til nærmeste do. Hva gjør du? Vi spurte patruljen Elg.

Tekst: Kirvil Kaasa //
Foto: Alexander Vestrum //

Gutta i Elg fra Nadderud speidergruppe, patruljefører Mathias (15), assistentene Philip (14) og Bjørn, og Peter (12), Oskar (12) og Eirik (12), er på patruljetur til speiderhytta Mason Hill. De har nettopp spist frokost, pannekaker med Nugatti og krem, når vi kommer for å snakke med dem om noe helt annet – nemlig om å måtte på do når det verken er utedo eller andre doer i nærheten.

Stengt dodør
Mathias viser oss rundt, mens resten av patruljen rydder og skal vaske opp. Når vi kommer til utedoen, lar døra seg ikke åpne. Så rart, det er jo ingen der inne! Men så går det opp for ham: Noen har rett og slett spikret igjen døra!
– Det er sikkert «fiendene» fra nabohytta, roverne fra Eiksmarka, som har gjort det! Mathias er så sikker som noen kan være på hvem som står bak spøken. Han tar en hammer og trekker to spikere ut av den gamle dodøra. Inne er det enkelt og ganske hyggelig. Den som tar seg god tid der, har mye å se på. På veggene henger falmede postkort fra hele verden tett i tett. På et av dem står det «VM i Oslo 1982».

Snødo
Elg er på patruljetur sånn omtrent fem ganger i året. Alle har vært på gapahuktur eller telttur.
– I vinter var vi på snøhuletur i nærheten av Geilo, det var skikkelig kaldt! forteller Mathias.
– Neida, det var det ikke. Jeg syntes det var varmt, påstår Bjørn. Mathias mener at Bjørn er av den varmblodige typen, mens han selv er kaldblodig.
– Sånn omtrent 36 grader. Det er derfor jeg fryser.

Hvordan gjorde dere det når dere skulle på do?
– Vi lagde en slags gang av snø et stykke unna hulene. I enden av den, gravde vi et hull i snøen. Så satte vi oss ned der. Vi hadde egen hylle til dopapiret.
– Det var skikkelig kaldt, minus tjue grader om natta! Ikke mange som bæsja på den turen, for å si det sånn! Det var som om kroppen min sa «Det er for kaldt, jeg må ikke på do», påstår Mathias.

Canon EOS 7D Mark II-september 30, 2018-IMG_6327.jpg

 

Gå langt unna
Hva er det lurt å tenke på når du skal på do og er ute i skogen eller på fjellet?
– Sjekk hvilken retning vinden kommer fra. Du må aldri, aldri noen gang tisse i motvind! advarer Bjørn.
– Du må gå langt unna, foreslår Philip. – Gå til du ikke ser dem du er sammen med, finn deg en busk eller tre eller en stor stein som du kan sette deg ned bak.

Hva med håndvask etterpå, da?
– Neeeii …, de drar litt på det. – Det blir ikke så mye av det. Men vi dynker henda i Antibac, da. Men det med håndvask synes de egentlig er en god ide.
– På telttur kan du vaske hendene i en bekk. Og om vinteren kan du gni dem med snø.

– En gang tissa jeg ut vinduet på speiderhytta, forteller Oskar. – Jeg våkna på natta og så ville jeg ikke gå ut, så da gjorde jeg det. De andre ler.

– Men det er skikkelig kaldt å dra ned buksa for å gå på do ute om vinteren. Mathias skjærer en grimase ved tanken. – Det er litt digg hvis du er veldig varm, mener Bjørn, den varmblodige.

Blader bedre enn granbar

– Ikke sett deg under et grantre, kvistene stikker, og hvis du ikke har med deg papir, og du må bruke noe annet, er granbar en skikkelig dårlig ide, tipser Philip.
– Da må du dra opp buksa uten å få tørka deg, og så må du gå til du finner noe å tørke med, for eksempel blader.

Ingen av dem har lyst til å møte på flagrende dopapir ute på tur. Grav det ned, putt det i en plastpose og ta med hjem, eller brenn det, hvis det ikke er brannfare.

I en tipsfilm på nett om å bæsje i skogen, foreslår de å bruke en stein eller en pinne …?

– Da må det være en rund stein i hvert fall!
– Bruk genseren, hvis det er krise, foreslår Mathias.

Få det gjort!
De er i alle fall enige om én ting: – Ikke gå og hold deg, bare gjør det! – Hvis jeg holder meg, får jeg løs mage. Det er ikke bra på tur, da blir det mye å tørke! sier Philip.

Det virker ikke som om speiderne synes det gjør noe ikke å ha en skikkelig do når de er på tur, men er det noe de savner? – Oppvaskmaskin, kommer det kjapt fra Eirik. Alle ler. – Jenter, gliser Mathias.

 

10 TIPS NÅR DU MÅ PÅ DO I SKOGEN

Å bæsje ute høres kanskje kjipt ut, men er du beredt, går det greit, og du kan til og med gjøre det nesten sporløst.

 1. Vær beredt! Ha med dopapir i sekken, pakk det i en plastpose så det ikke blir vått. Pakk også en liten flaske med håndsprit, for eksempel Antibac, og håndsåpe. En liten, spiss plantespade er også smart så lenge bakken ikke er for hard. Ha med en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger.
 2. Gå langt unna stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.
 3.  Finn et sted et godt stykke unna vann (minst 100 m) Det gjelder både bekk, elv eller innsjø.
 4. Er du i skogen og bakken er myk, kan du godt grave et hull, minst 20 cm dypt.
 5. Trekk buksa ned til knærne og sett deg ned på huk (over hullet). Pass på bukseseler og løse stropper.
 6. Dekk til bæsj og dopapir godt. Legg jorda over, hvis du har gravd et hull, og tramp på den. Du kan gå på do i ei steinrøys, men løft vekk steiner først og dekk godt over igjen etterpå. Er det ikke mulig å dekke til, putt brukt dopapir i en liten pose og ta med.
 7. Brukte bind og tamponger skal du ta med deg, ikke grav dem ned. Du kan brenne brukt papir og bind og tamponger. Vent gjerne med å legge det på bålet til du er ferdig med å lage mat.
 8. Har du ikke dopapir, kan du om sommeren bruke store blader fra trær, eller du kan prøve med mose.
 9. Vask hendene etterpå hvis det er mulig, i en bekk eller innsjø. Har du ikke såpe, kan du kanskje finne sand og skrubbe hendene med sand og vann. Er det kaldt og snø, kan du gni hendene med den. Er det ikke mulig å vaske hendene, bruk håndsprit, men den er ikke like effektiv som en god håndvask når det gjelder å bli kvitt virus og bakterier som kan gi omgangssyke og diare.
 10. Til slutt det viktigste tipset: få det ut! Det kan være kjipt å gå på do ute, men å holde seg til du finner en do er mye kjipere – i alle fall hvis det er mange timer til det skjer. Du kan få vondt i magen og bli kvalm, og går du lenge, kan du få forstoppelse.
 • Publisert: 17.12.2018
 • Av: Kirvil Kaasa
 • Foto: Foto: Alexander Vestrum

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen