100 år med speiding for jentene!

1. juli 2021 er det 100 år siden Norsk Speiderpikeforbund (NSPF) ble stiftet.

KFUK-speiderne hadde blitt stiftet året før og inviterte alle speiderjenter i Norge til leir sommeren 1921. Noen av dem som var der fant ut at de ville være speidere uten å høre til i KFUK. Så 1. juli, midt under den leiren, regner vi som stiftelsesdatoen til NSPF.

Jentene ga seg ikke
Det var utenkelig at gutter og jenter kunne være i samme forbund. Noen mente at speiding ikke passet for jenter, men jentene ville være med, de ga seg ikke. Flere steder startet jenter små patruljer. Noen jentepatruljer fikk være med i en guttetropp.

Jentetroppen Trondheim 1 ble stiftet allerede i 1915. Troppsleder Else Christie Kielland var 12 år! Hun hadde fått god hjelp av guttenes troppsleder, Jørgen Vogt, han var 15! 

Jentespeidere på landsleir, Bømoen 1957

Med trommer på tur
I guttetroppen kunne ikke jentene bli ordentlige medlemmer eller bli tatt opp. Da de ble egen tropp, lagde de egne regler og dyktighetsmerker. Og da jentene endelig kunne ha opptakelse, i hagen på Berg prestegård, var det «en høytidsstund for alle som var til stede», skriver Else i et brev noen år seinere.

Hva slags merker lagde trondheimsjentene? Og hva gjorde de på tur? De øvde til blant annet ambulansemerket, kokk, stryke- og vaskemerket, signalør- og stjernetydermerket. Merkene måtte de brodere selv, før de kunne feste dem på skjorteermet.

Turene deres startet tidlig søndag morgen. De marsjerte av gårde med troppsflagget, trommeslagere og noen på sykkel foran. Så satte de opp telt, hadde stafetter og orienteringsløp. De fikk ikke lov å overnatte, siden de ikke hadde noen voksen leder. 

Les mer!
I 1978 slo jente- og gutteforbundet seg sammen til Norges speiderforbund. Har du lyst til å lese mer om da jentene hadde eget forbund? Heftene du ser bilde av kan bestilles for 50 kr + porto på post@speidermuseet.no.

 

Denne artikkelen ble først publisert i SPEIDEREN nr. 2 2021.

  • Publisert: 30.06.2021
  • Av: Inger Sjønnesen
  • Foto: Norsk speidermuseum

Del saken