Meny

30 år med speiderferdigheter!

30 år etter det første Norgesmesterskapet i speiding ble arrangert på Nesodden, nærmer det seg nå et nytt NM i speiding.

NM i speiding er riktig nok ikke den første landskonkurransen for speidere, men i dagens form har NM blitt arrangert hvert år siden 1989. Jubileet skal selvfølgelig markeres, og hvordan kan vel det gjøres bedre enn sørge for at årets arrangement blir ekstra GØY?

I 2019 arrangeres derfor NM i speiding under mottoet "NM i gøy". Målet er en vennligsinnet konkurranseånd, at arrangementet skal være sosialt, og at det er morsomt for alle som deltar - også de som ikke hevder seg i toppen. Som Lord Baden-Powell har sagt:

 – Er det ikke gøy, så er det ikke speiding!

nm-tskjorter.png

Alt var tillatt

I de 30 årene NM har eksistert har mye vært likt, for eksempel er konkurransene ganske like i dag som de var den gangen. Men ikke alt er likt. Tidligere speidersjef Lars Atle Andersen har i en artikkel hos Speidermuseet fortalt om hvordan reglene for NM i speiding ikke alltid har vært like strenge:

 – På de første NM’ene var det tillatt med alle hjelpemidler. Det gjorde at halve biblioteker ble dratt med ut i skogen.

– Jeg husker at de hadde oppgitt 15 minutter gangtid fra parkeringsplass til selve NM-stedet. Men, når man blant annet har med seg en egen tralle med leksikon og annen litteratur tok turen tre ganger så lang tid, forteller Lars Atle.

Du kan lese hele artikkelen på Speidermuseets nettside.
 

Framtiden for NM i speiding

Selv om mye er likt, er både speiderbevegelsen og samfunnet i konstant bevegelse. Etter fjorårets NM nedsatte Speidernes fellesorganisasjon et utvalg som skal evaluere konseptet NM i speiding, og komme med anbefalinger om hvordan NM i speiding-arrangementet bør se ut i fremtiden.

Dersom du har meninger om hva NM i speiding bør være, kan du bidra ved å svare på denne undersøkelsen: https://no.surveymonkey.com/r/HNKCGHR

Vinnerbilde-lite-Christian-Sangereid_0.pngVinnerpatruljen i NM i speiding 2018, Ravn fra 5. Hamar KFUK-KFUM-speidere. Foto: Christian Sangereid.

  • Publisert: 31.05.2019
  • Av: Geir Storli Jensen
  • Foto: Kristian Strøm, Christian Sangereid
  • NM i speiding

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen