Alltid beredt i årets Pride Parade

Speiderne deltok for første gang offisielt under eget regnbuebanner i Oslo Pride Parade på lørdag. Om lag 40 speidere fra fjern og nær var med på feiringen av mangfoldet.

Det er ikke første gang speidere slutter seg til de mange tusen som vil markere respekt for og anerkjennelse av kjønnsmangfoldet gjennom Pride Parade, men det er første gang det skjer under Alltid beredt-banneret. Speidersjef May-Britt Roald var blant dem som deltok: – Det skal ikke være tvil om at speideren gir like muligheter for alle mennesker, derfor er jeg stolt over at våre medlemmer ønsker å vise at de er speidere i Pride-paraden, sier en entusiastisk speidersjef.

– Vi arbeider for at hver enkelt skal kjenne seg trygg, inkludert og verdsatt. Det er et av våre viktigste mål, understreker Roald.  – Derfor skal Norges speiderforbund fortsette å utvikle seg som en inkluderende organisasjon. Gjennom årets satsing Patruljen i samfunnet jobber speiderne spesielt med prosjekter som handler om blant annet vennskap og inkludering. – Deltakelse i Pride-paraden er en aktiv handling som bidrar til å skape bedre forståelse mellom mennesker. Speiderne som deltar her, går foran og er gode rollemodeller for ungdommer som er usikre på hvor de hører til.

Tonje Otnes og speidervenn Houman Chan som også gikk i paraden  (1).JPG

Tonje Otnes, 23 år, fra NSFs kommunikasjonsnettverk, var spent før paraden med tanke på hvor mange som ville møte opp. Men når de begynte å gå, så gikk det over i en blanding av å være gira og glad. Hun synes det var flott å kunne delta som speider og vise at alle kan passe inn. Mange kommenterte at speidere deltok i toget, så hun mener det var viktig å gå, så andre ser at speideren er åpen.

Den yngste speideren som var med, var Ingrid Lycke, 14 år, fra Drøbak Frogn. Hun boblet litt av glede over å være med. Jeg er her med pappa, forteller hun smilende. Jeg har ikke gått i paraden før, men hadde bestemt meg for å dra for å se på i år. Så da jeg hørte at speiderne skulle gå, ble jeg skikkelig glad. Da var jo valget lett, da ville jo jeg også gå. 

Jeg syns det er veldig fint at speider'n deltar og viser at de støtter Pride, sier hun litt mer alvorlig, og legger til; vi skeive, blir stadig flere og det vil komme mange i speideren også, og da er det så fint at organisasjonen kan vise at de er åpne for alle. Det kan gjøre at flere tør stå frem også. Så det er virkelig bra.

Cassandra Saksen, 22 år, fra Lørenskog Syd, forteller at hun så paraden i fjor. Jeg har egentlig hatt lyst til å gå i mange år, men det har aldri klaffet, derfor er jeg er så glad for at speiderne er med i år, og at det passet for meg å komme. Dette er en så fin måte å spre budskapet om at vi som speider er åpne, og at alle er velkomne. Alle er jo mennesker og må få lov til å være seg selv og å være med på det de har lyst til. 

En av de som bar regnbueflagget med Vær Beredt på, var Hedda Marie Solbakken Midtbø, 17 år, fra Hønefoss speidergruppe. Hun smiler fra øre til øre mens hun forteller at hun gikk i paraden i 2016, sammen med ei venninne og faren sin. Det føltes veldig naturlig å gå med speiderne i år, når de har valgt å være med. Det betyr faktisk veldig mye at speideren viser at den er veldig inkluderende. Jeg føler meg enda mer velkommen nå, i et miljø som jeg trives godt i. Jeg har gledet meg så veldig til å gå for jeg visste at det kom til å bli en fantastisk dag.

Patrick Denny og Hannah Beamish.JPG

Blant speiderne som deltok var Patrick Denny og Hannah Beamish, begge 19 år gamle, fra Brisbane i Australia. De forteller at de møtte Freja Dohrn Ellefsen fra Sandefjord, på World Scout Conference i Azerbaijan i fjor sommer. Da de bestemte seg for å reise rundt i Europa denne sommeren, tok de kontakt for å høre om muligheten for å besøke Norge.  Da hun fortalte dem om Pride-paraden ville de få med seg den sammen med henne. Hannah har aldri deltatt på ett Pride-arrangement før, men hun syns det er flott å kunne delta i noe som er så viktig for fremtiden.

Patrick derimot har vært med i et par parader tidligere. Han forteller at han virkelig har sett frem til å delta i paraden i Norge, han mener det er veldig viktig at speidere viser at de støtter en så viktig sak. Det vil få folk til å forstå at vi er medlemmer i en åpen og inkluderende organisasjon. Det er ikke bare på papiret, dette er å sette det ut i praksis. – Du vet det, at vår generasjon tror sterkt på rettferdighet og frihet for alle, sier han engasjert. Hannah nikker og er helt enig, – Patrick sa det så bra. 

Anne A Madsen og Hilde Madsen  .JPG

Ett par, som også syntes det var stort at de endelig kunne gå i paraden som speidere, var Heidi Madsen og Anne A. Madsen fra 1. Vålerenga. De er gift og har gått i paraden i mange år, for blant annet Amnesty og for den Norske kirke. Et år, gikk de begge i brudekjole, for å markere at de ønsket å endre ekteskapsloven.

I fjor deltok vi på Pride på landsleiren i Bodø. Det var en veldig flott anledning til å markere oss i speidersammenheng. Og nå deltar endelig speiderne i den store paraden i Oslo. - Det er kjempestort, virkelig! Se på de unge speiderne som har deltatt her i dag, så stolte de er, sier en gledestrålende Anne.

Jeg mener det er litt plikt å delta når vi er så heldig i Norge at vi kan være åpne, og gå i en slik parade. Jeg går som speider og jeg går for de som ikke kan eller tør gå, sier Heidi engasjert.

Det er også veldig bra at speidersjefen var med. Det viste at det ikke bare er noen få som jobber for dette, det gjelder også på høyeste nivå. Det er veldig viktig ovenfor ledere som tar imot speidere og rovere i sitt arbeid, hver uke.

Dette her når vi ut til mange med. Det er så godt å kunne vise speidere, rovere og ledere at det er ikke noe stress å være skeiv i speideren, avslutter hun.  Så går de hånd i hånd inn i Oslos yrende, fargerike liv denne lørdags ettermiddagen.

Stolt av speiderne
Mot slutten av paraden, utbrøt Speidersjef May-Britt engasjert, dette er stort, og jeg er veldig stolt av speiderne i dag, - dette er historisk og så viktig.  Jeg er så glad for at så mange møtte opp og ville være med å gå sammen med meg. Da løypa var slutt, samlet hun alle speiderne og avsluttet med å takke for oppmøtet og engasjementet, før og dro i gang ett speiderrop, som alle stemte i, og ropte Bravo for seg selv.  

Oslo Pride hadde rekordstor oppslutning i år, det antas at over 40 000 deltok og at over 200 000 sto langs ruta og så på. I dette mylderet av feststemte fargerike mennesker markerte den lille gruppen med speidere seg.  Det var stort å få gå under eget flagg i Oslo Pride-paraden. Speiderne var ikke så mange i forhold til andre grupper som gikk, men de gjorde seg bemerket om nummer 97 i rekka. Det var mange tilskuere som ropte «Vær beredt», noen gjorde speiderhilsen, og ei utbrøt helt spontant: Oi, der er gjengen min jo, jeg har også vært speider en gang. 

  • Publisert: 02.07.2018
  • Av: Tove Arntzen (Tekst og foto)

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen