Meny

Bli ekspert: Slik sørger du for at maten holder seg

Å oppbevare mat på patruljetur eller leir når det er varmt, krever god planlegging, og at du vet hvilken mat som tåler hva.

Nå nærmer årets store speiderbegivenhet seg med stormskritt, nemlig selveste speiderleiren. Våren er her, og hva er vel bedre enn en patruljetur før sommerens leireventyr? På tur og leir er det en del ting en bør huske på når det gjelder mat. Hva slags mat bør dere ha med dere på tur, fordeler og ulemper, og er det noe som egner seg bedre enn annet?

 

ULIKE TYPER MAT PÅ TUR

Avhengig av hva slags tur dere skal på, lengden, årstiden og terrenget dere skal være i, varierer det hvilken mat som er best egna. To hovedprinsipper på fottur med sekk, er lav vekt og lite volum. I frostvær må du tenke over om maten fryser, mens om sommeren er holdbarheten viktig.

Her er noen tips til hva dere kan ta med dere:

  • Røkt kjøtt, spekeskinke, spekepølser og kjøttpølser.
  • Suppeposer, potetmospulver og f.eks. Real turmat.
  • Lettkokte havregryn, nøtter og tørket frukt er skikkelige energibomber.
  • Ta med krydder og olje, så spicer dere opp et hvert måltid.
  • Tørk din egen mat, se tips.

Dette bør dere la være hjemme når det er varmt:

  • Meieriprodukter: smør, ost, krem osv. Smelter og blir kjapt dårlig.
  • Ferskt kjøttpålegg, som f.eks. kokt skinke bllir fort surt. 
  • Utilberedt kjøtt.
  • Rett i koppen-produkter, som f.eks. potetmos, spagetti carbonara eller nudler i kopp er ikke det beste valget, men av en annen grunn: Pappkoppens volum stjeler mye plass, sammenliknet med mengden mat i den. Denne maten gir dessuten lite energi!

 

HYGIENE OG HELSE

På tur lever dere ofte tett oppå hverandre, og da blir det desto viktigere med god hygiene og faste
rutiner. Basselusker kan spre seg kjapt, spesielt i sommervarmen. Nyttige prosjekter patruljen kan planlegge før leir og patruljetur, er søppelhåndtering, oppvaskbenk, lagringsplass for maten, samt et skjema for oppgavefordeling. Et slikt skjema er alltid kjekt, da dere slipper å krangle om hvem som gjør hva, og ingen trenger å føle på at de har tatt oppvasken mest.

Her er flere tips:

  • Håndvask er kjempeviktig, vask alltid hendene etter dobesøk, samt før og etter matlaging. 
    Såpe og Antibac (håndsprit) er et must. Bind det til en stokk, og plasser rundt på området
  • Personlig hygiene hører med. Kroppsvask er viktig, selv om du ikke trenger å dusje eller bade hver dag. 
  • Grav en fettfelle til matrester og oppvaskvann, litt utenfor området deres. Dekk den til med kvister og gress og blader som vannet siles gjennom. Skift gress og blader hver dag hvis det er varmt.

 

OPPBEVARINGSTIPS

Spis fersk mat i løpet av de første dagene, og pakk den ned slik at den holder seg kjølig. Det kan hjelpe litt å pakke maten i en genser, og legge den midt i sekken. Slår dere leir i nærheten av en myr eller en bekk, pakk maten i vanntette pakkposer og legg dem i bekken for å kjøle dem ned, gjerne der vannføringen ikke er så stor. Bind en snor til pakkposen og fest til en grein eller stein, så forsvinner den ikke. Vær nøye med hvordan maten pakkes. Har dere med egg, putt dem i en eggeholder, så slipper dere søl. Man kan nesten ikke få nok av brødposer og pakkposer, og det er bedre med litt for mange enn litt for få. Husk også på at dyr kan være ute etter maten deres!

HVORDAN SJEKKE OM MATEN ER GOD?

Enkelte matvarer er det lettere å vurdere kvaliteten på enn andre.
Vandige produkter som har mugnet, bør ikke spises. Men faste oster som f. eks. gulost går fint an å spise, bare man skjærer av ca. 1 cm tykk skive der det er mugg. Frukt og grønt bør alltid vaskes. Ferskt kjøtt og pålegg holder seg i ca. fire-fem dager etter åpning, men det er i kjøleskaptemperatur. Siste forbruksdag bør dere være ekstra oppmerksomme på i sommervarmen, da holdbarheten i utgangspunktet er redusert. 

Det er naturlig å kose seg litt ekstra på tur. Appelsin og Kvikklunsj er faste innslag på toppturen. Men etter turen er det også innmari godt å sette seg i hytteveggen eller i leiren, fyre opp bålpanna, og ha en svelerøre klar for steking.

Gulrot og poteter_mat på leir.jpg

 

TIPS: HVORDAN TØRKE MAT

Å tørke mat er både lærerikt, nyttig og gøy. Det er en av de eldste konserveringsmetodene vi kjenner, og frukt og grønnsaker egner seg veldig bra. Det kan gjøres overalt, avhengig av hva slags råvarer du ønsker å bruke. De fleste typer råvarer trenger ovnstørking, mens enkelte bare behøver lufttørking, som f.eks. urter. Bind dem i en bunt, og heng dem opp.

Framgangsmåte:

  • Kutt råvarene i biter, staver eller skiver, maks 5 mm tykke.
  • Spre dem utover en stekeplate, og tørk på varmluft (se temperaturoversikten under) med ovnsdøra på gløtt. Snu og vend på bitene noen ganger underveis for best mulig sirkulasjon.
  • Avkjøl til romtemperatur, og pakk så lufttett som mulig i bokser med lokk eller poser. 
  • Tidsberegning vil variere med råvarenes størrelse, kvalitet og fett- og vanninnhold. Maten er ikke ferdig tørket før den er helt fri for fuktighet.

Estimert tørkelengde:

  • Kjøtt: 1–2 døgn, 70°C
  • Grønnsaker: 1 døgn, 50°C
  • Sopp: 2 døgn, 50°C
  • Frukt: 1 døgn, 50°C
  • Bær: 2 døgn lufttørking på brett før ovnstørking i 5 timer, 50°C-70°C

Tørketips

  • Magre råvarer egner seg bedre til tørking enn fete råvarer. Magre råvarer tørker fortere enn fete råvarer. Holdbarheten hos de magrere råvarene er ofte lengre enn hos de fetere råvarene.
  • Skal du tørke kjøtt, fjern så mye fett som mulig. I tillegg må kjøttet stekes før tørking. 
  • Faste grønnsaker med lavt vanninnhold bør som oftest kokes i lettsaltet vann før tørking. Kok til grønnsakene blir passe møre i lettsaltet vann. Hell grønnsakene i isvann for rask nedkjøling. 
  • Champignon, kantarell, traktkantarell og steinsopp egner seg godt til tørking. Renses og skjæres i tynne skiver.
  • Bær kan gjerne tørkes hele. Spre dem på stekebrettet og la dem lufttørke i 2-3 dager før ovnstørking på 50-70°C. Skru temperaturen opp gradvis i løpet av ovnstørkeperioden.
  • Krydre gjerne sopp og frukt før tørking. Hva med salt og pepper i soppen, og kanel på epleskivene?
  • Pakk råvarene i henhold til oppskriftene du skal bruke på tur: Skal du bruke flere typer tørket mat sammen, kan du blande dem i én boks eller pose når du pakker for turen.
  • Kjøtt bør som oftest pakkes adskilt fra annen mat.

Tørkede grønnsaker i ovn Foto Marie Lynne Skjæggestad.jpg

  • Publisert: 11.06.2019
  • Av: Marie Lynne Skjæggestad
  • Foto: Liv Marie Nygård

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen