Meny

Bli leirekspert: Vasker du opp feil?

Glem pøsregn, gjørme og tørt brød – det som først og fremst gjør en leir kjip, er magesyke. Skikkelig smittsomt er det også. Unngå det med proff oppvask!

Tekst: Kirvil Kaasa
Foto: Christian Sangereid

Hjemme kan de fleste putte skitne tallerkener, bestikk og gryter i oppvaskmaskinen og trykke på en knapp. På leir må vi ta børste og vann fatt for å få ren oppvask. Her er noen smarte oppvasktips som gjør leiren til en bedre og hyggeligere opplevelse for alle.

Riktig utstyr

Pakk med i leirutstyret baljer, oppvaskmiddel, oppvaskbørste, oppvaskhåndklær, kluter og stålull eller gryteskrubb. To baljer per oppvaskstativ er smart: Én til å vaske opp i, én til å skylle av såpe m.m. i. Bygg oppvaskstativ på leirområdet, slik at det er klart til bruk når dere skal begynne å lage og servere mat. Gjerne flere enn ett, hvis dere er mange. Bordet dere spiser ved kan også funke som oppvaskbenk, men et stativ er mest praktisk! Plasser stativet like ved fettfella og grua, slik at det er kort vei å bære både reint og varmt vann og skittent vann.

Forberedelser

Før dere skal begynne å spise, sett over en stor kjele med vann til oppvasken, slik at det kan stå og bli varmt mens dere spiser. Oppvaskhansker gjør at du orker å vaske opp i ganske varmt vann. Da er det lettere å få et godt resultat!Før dere begynner å vaske opp, skrap vekk matrester fra tallerkener, gryter og andre redskaper og skyll eventuelt i kaldt eller lunkent vann. Tørk vekk fettrester fra stekepanner o.l

Oppvask-ChristianSangereid-6589_0.jpg

Hell vannet i baljen. Tilsett passe mengde oppvaskmiddel. Skyllevannet bør også være varmt. Lager dere mat over bål, blir grytene og pannene fort fulle av sot på utsiden. Dette er det ikke nødvendig å skrubbe vekk hver gang dere har laget varm mat. Vask opp i varmt vann.

Rekkefølge på oppvasken:

  1. Kopper og bestikk
  2. Tallerkner
  3. Kjøkkenredskaper
  4. Panner og gryter

 

Skyll ut av oppvaskbaljen og oppvaskbørsten når dere er ferdige med jobben. Heng opp oppvaskhåndklær til tørk etter bruk. Skyll og vri opp kluter og heng dem også opp. Oppbevar rene tallerkner, kopper og bestikk i bestikkpose.

La alle bytte på å ta oppvasken. Hvis flere samarbeider, for eksempel hele patruljen, går det fortere og blir morsommere! Fortell vitser, syng, planlegg noe til leirbålet!

Oppvask på patruljetur

Kokeutstyr, tallerkener, bestikk og kopper skal alltid vaskes etter bruk. Helst med varmt vann og oppvaskmiddel, men minimum i kaldt vann med gress, mose eller sand. På patruljetur med telt eller gapahuk er ofte det enkle godt nok. Det er sjelden vi orker å bære med oss en stor kjele til vann eller en oppvaskbalje. Finn en bekk eller et vann dere kan hente vann fra, eller vaske opp i.  

Det er ikke absolutt nødvendig med oppvaskbørste på patruljetur. Kråkefot, mose, sand, eller en einerkvist kan også brukes til å vaske opp med. Ta med litt oppvaskmiddel på en miniflaske og et oppvaskhåndkle. Det er vanskeligere å vaske vekk fettrester i kaldt vann!

Det er lurt å bli enige om hvor dere henter vann, slik at ikke noen henter vann der du akkurat har pusset tennene eller vasket grytene. Og husk at vann som renner, fører med seg såpe og tannkrem.

Oppvask-ChristianSangereid-6562.jpg

  • Publisert: 04.06.2019
  • Av: Kirvil Kaasa
  • Foto: Christian Sangereid

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen