Meny

"En takk og ingenting"

I Norge har vi enestående mulighet for friluftsliv i skog, fjell og i vann og sjø. Fra gammelt av har folk hatt rett til å gå i skog og mark og forsyne seg av bær og ville vekster – også på andres eiendom, med noen unntak. Denne retten er lovfestet i Friluftsloven, og sikrer oss gode muligheter til friluftsliv året rundt. Men, husk på at du også har plikter i naturen!

Speiding handler i stor grad om friluftsliv, og i speideren sier vi at du skal forlate to ting på en leirplass: Ingenting og en takk til grunneieren.

Friluftsloven
Retten til fri ferdsel, allemannsretten, er regulert av Friluftsloven. Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke lar det ligge igjen spor etter oss. Denne plikten kaller vi sporløs ferdsel. For at de som kommer etter oss skal få nyte urørt natur på samme måte, har vi et felles ansvar for å ta vare på den.
 

Sporløs ferdsel:

  • Unngå å tråkke nye stier der det allerede eksisterer en sti.

  • Om du skal tenne bål, bruk en bålplass som allerede eksisterer. Ha gjerne med ved, ellers bruker dere bare tørre kvister og greiner. Det er stor slitasje på skogen rundt de populære leirplassene. Legg alltid et lag stein eller sand under bålet slik at varmen fra bålet ikke skader planter eller røtter. Legg steinene tilbake der du fant dem etter at bålet er slukket, og snu gjerne den svarte siden ned. Slukk bålet helt når du forlater det.

  • Gjør det til en regel at du alltid tar med deg hjem igjen alt det du har hatt med deg ut på tur, spesielt plast, glass og metall. Ta gjerne med en ekstra pose for å plukke med deg søppel du kommer over når du er ute på tur.

  • Vær beredt! Ha med dopapir i sekken, pakk det i en plastpose så det ikke blir vått. En liten, spiss plantespade er også smart så lenge bakken ikke er for hard. Da kan du grave et hull du fyller igjen etterpå. Ha med en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger. Du kan brenne toalettpapiret på bålet – men husk å gjøre ferdig matlagingen først.

  • Vis hensyn til dyre- og fugleliv når du oppholder deg i naturen. La ville dyr være i fred, og husk at søppel du legger igjen kan være skadelig for dem.

  • Rasting og telting må ikke skje hvor det kan føre til skader på plantefelt eller nyplanting. Teltet kan ikke stå mer enn to døgn på samme sted, uten tillatelse fra grunneier, og ikke nærmere enn 150 m fra hus/hytter.

  • Ikke tråkk i åker og eng.

 

God sommer og god tur - og husk “en takk og ingenting”!

  • Publisert: 01.07.2020
  • Av: Line Aas Mjøster
  • Foto: Kjetil Jøssang

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen