Enkel bakst på tur

Tenkjer du ofte at det er stress å laga mat ute på tur? At det berre blir styr og at Toro eller ferdigmat uansett smakar godt ute i det fri? Å lage god mat ute er lettare enn du trur. 

Tenkjer du ofte at det er stress å laga mat ute på tur? At det berre blir styr og at Toro eller ferdigmat uansett smakar godt ute i det fri? Å lage god mat ute er lettare enn du trur. 

 

Tenk deg kor godt ein digg hamburgar med heimelaga brød smakar! Det feiar ferdige gryterettar lett av banen, og gøy er det óg. Så kvifor ikkje lage det på neste patruljetur?

Til 10–12 brød treng du: 

1 ss sukker 

1 ts salt 

½ pakke turrgjær 

500 gram kveitemjøl 

3,5 dl lunka vatn 

50 gram smør i terningar 

Vatn og sesamfrø til pynten

Oppskrifta er inspirert av «Det beste hamburgerbrødet» frå Trines matblogg.

 

Mange kan kvie seg for å lage deigen ute. Men det er ikkje vanskeleg. Ein må berre vere litt tolmodig. Bland alt det tørre heime i ein pose og ta med deg sesamfrø. Ute tilsett du lunka vatn og eltar inn smøret til deigen slepp posen. La deigen heve.  

 

Medan deigen hevar har du tid til å gjere klar for steikinga. Her har du fleire moglegheiter. Du kan bruke steikepanne på ein gassbrennar. Då er det viktig at du har lokk og låg nok varme slik at brøda blir gjennomsteikt og ikkje svidd. Du kan gjere det same over bål. Bruk ei tursteikepanne som toler open varme. Det siste gode alternativet er det vi har brukt her, nemleg å lage ein sju-steinsomn. Det tek lengre tid, men det er veldig gøy og gir det beste resultatet. 

Sju-steinsomnen bør vera så tett som mogleg. Då blir det jamnast temperatur i omnen. Bruk til dømes ein flat stein som dør. Det held varmen inni omnen. 

 

Når omnen er ferdig og du har fått god varme i han, da er deigen ferdig heva. Trill 10-12 små  brød, klapp dei så flate du kan. Pensle litt vatn på brøda og dryss sesamfrø på toppen. No er dei klare for omnen. Legg dei inni og lukk igjen. Steiketida er ikkje så lett i som i ein vanleg omn, ein må nesten berre følje med på når dei ser ferdige ut, då er dei mest sannsynleg det. Når brøda er klare, steik burgarane.

 

Det beste med sju-steinsomnen er at du også kan laga mykje anna godt, båtpotet eller bakepotet som tilbehør til hamburgaren, eller kanskje ei kake til dessert? 

 

Tre gode tips

  • Bruk ein romsleg pose og kna deigen med hendene utanpå posen. Da får du ikkje deig på fingrane.
  • Hevinga går fortare om vatnet er lunka i staden for kaldt.
  • Du kan til dømes la deigen heva i varmen på innsida av jakka di.

 

 

 

Test av Miniomn frå Omnia 

Ei anna, litt mindre tidkrevjande moglegheit er ein miniomn frå Omnia. Du sett han rett på brennaren din og treng ikkje byggje noko avansert. Omnen passar glimrande når det ikkje er lov å tenne bål. På førehand las eg at låg varme er viktig for eit godt resultat. Eg laga vanleg bolledeig og steikte bollane i silikonforma som ein kan kjøpe med omnen. Det gjekk heilt strålande, bollane blei heilt supre! 

 

Det beste med denne omnen er at han er så liten at det er mogleg å ha han med på tur for å lage mat. Miniomnen får du kjøpt hos Speider-sport.

 

Å lage maten ute i det fri er morosamt, og maten smakar godt. God tur og god appetitt!

  • Publisert: 10.09.2021
  • Av: Amalie Dalhaug Halleland
  • Foto: Amalie Dalhaug Halleland og Sigurd Toven Gautun

Del saken