Et nettverk eller flere for deg?

Kjenner du de ulike nettverkene våre? De byr på muligheter for deg som er rover eller leder og som er interessert i for eksempel beredskapsarbeid, film og foto, mangfoldsarbeid og inkludering av flere i speideren, kommunikasjon ved hjelp av amatørradio, sjøspeiding, padling, isklatring og breturer.

Norges speiderforbund har hele seks nettverk som går helt på kryss og tvers av grupper, kretser og korps:

• Speidernes beredskap
  • Nettverk for friluftsliv
  • Nettverk for kommunikasjon
  • Nettverk for sjøspeiding
  • Nettverk for radiospeiding
  • Nettverk for mangfold og inkludering

Nettverkene består av ivrige speidere, i hovedsak fra roveralder og oppover. Det er bare Speidernes beredskap og Nettverk for sjøspeiding som innebærer et formelt medlemsskap. Å være radioamatør krever en lisens tildelt av Norsk Radio Relæ Liga.

I tillegg til å ivareta mange ulike viktige oppgaver og funksjoner, tilbyr nettverkene særlig gode muligheter for den som vil oppleve speiderfellesskap utover egen speidergruppe og innenfor ett eller flere engasjerende interessefelt, og som vil lære mer!

Under finner du en kort beskrivelse av hvert av nettverkene. Du finner lenker til hvert av dem på denne siden.

Speidernes beredskap
Det finnes aktive beredskapsgrupper fra Sørlandet til Trøndelag, og disse er en viktig ressurs i lokalt beredskapsarbeid i ulike politidistrikter. De bistår blant annet i søk- og redningsaksjoner, noe de trener på jevnlig med friluftsliv som ramme, og de bidrar med førstehjelpsberedskap på ulike arrangementer, ikke bare i speidersammenheng.

Nettverk for friluftsliv
Dette nettverket er rett og slett for deg som vil oppleve enda mer og variert friluftsliv sammen med andre speidere og for deg som kan tenke deg å lære bort friluftsliv til andre. Nylig inviterte nettverket alle interesserte til en lavterskel padlesamling (bildet). I tillegg til å arrangere varierte turer med vann, skog, fjell og bre som utgangspunkt, har nettverket nemlig ansvar for blant annet å arrangere og videreutvikle NSFs friluftslivskurs.

Brekurs_2013_Morten_Ødegaard-072.jpgBrekurs på hardangerjøkulen. Foto: Morten Ødegaard

Nettverk for kommunikasjon
I dette nettverket handler det om film, foto, tekst, sosiale medier og andre måter å kommunisere og skape engasjement og entusiasme på i speidersamenheng. Alle med interesse for / kunnskap om dette kan bli med. Nettverket er organisert som patruljer fordelt på tema eller arrangement og har vanligvis flere helgesamlinger i løpet av et år. Nettverket bidrar med både kreativitet og kompetanse i mange ulike sammenhenger.

Nettverk for sjøspeiding
Er du rover eller leder i en av forbundets cirka 25 sjøspeidergrupper, er du automatisk med i nettverket for sjøspeiding. Nettverket har ansvar for kurs for både speidere, rovere og ledere, som Sjøpeff og emnekurs i sjøspeiding, arrangementer som seilaser og armadaer og, ikke minst, sjøspeiderleiren hvert fjerde år. Leiren er åpen for alle speidere, ikke bare dem som tilhører en sjøspeidergruppe. Nettverket gir deg gode muligheter til å være aktiv i sjøspeidermiljøet.

Nettverk for radiospeiding
Nettverket består av speidere som er radioamatører og speidere som er sentrale i organiseringen av JOTA og JOTI hver høst. Arrangementet gjennomføres lokalt av speidergruppene, men nettverket bidrar på det nasjonale nivået. Det foregår aktivitet ellers i året også, hver lørdag formiddag møtes radiospeiderne på lufta på "speiderfrekvensen" (3,690 MHz). Radiospeiderne har også en egen facebookside.

Nettverk for mangfold og inkludering
Det aller ferskeste nettverket vårt består av speidere med interesse for temaer innenfor mangfold og skal, kort fortalt, jobbe for å få en sammensetning i speideren som bedre speiler befolkningen. Ved å få inn speidere og speiderledere med en annen bakgrunn, får vi mye spennende og allsidig kompetanse. Det kan gjøre speidermøtene både morsomme og spennende. Nettverket opprettholdes gjennom engasjement og deltakelse på dets arrangementer.

• Publisert: 04.09.2020
  • Av: Kirvil Kaasa