<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Fjordtarm 2022

Innerst i Bunnefjorden på Breivoll Gård i Ås kommune, ble det arrangert Sjøspeiderlandsleir 2022 i begynnelsen av juli. Det var til sammen over 600 deltakere, både sjøspeidere og landkrabber fra Norges speiderforbund og KFUK-KFUM-speiderne. Sjøspeiderlandsleir arrangeres hvert fjerde år og det er sjøspeiding som er i fokus.

Leiren begynte da Armada 2022 kom til Breivoll Gård, lørdag 2. juli. Gjennom uken på leir har speiderne fått prøve seg på blant annet seiling, kanopadling, leirfres og pionering. Det var mye fint vær og programmet var lagt opp med mange muligheter til å bli kjent med hverandre på tvers av speidergruppene. Leiren har byd på mange oppgaver og utfordringer. Speiderne har vært gjennom volleyballturnering, speidergudstjeneste, bursdagsfeiring av Havbraatt, markedsdag, haik til Oslo og Langøyene, felles- og gruppeleirbål, bading og leker. 

Leirmerket for årets sjøspeiderlandsleir. Foto: Marianne Skibakk

 

Fra venstre: Børre Nilsen, Renate Nilsen og Linnea Lindebø Teigen. Foto: Helene Bredal


Nye møter

Renate Nilsen, Amalie Drangsholt, Linnea Lindebø Teigen og Børre Nilsen fra Flekkerøy BK sjøspeidergruppe har deltatt på sjøspeiderleiren på Breivoll Gård og de synes det var veldig gøy på speiderleir. "Det beste med sjøspeiderleiren var alle folkene og møte mange nye speidere" forklarte Renate Nilsen.

Amalie Drangsholt har aldri vært på leir og sa at “det beste med sjøspeiderleiren var å være ute i naturen hele tiden”. De siste dagene på leir hadde vært de fineste dagene, for da hadde hun blitt godt kjent med andre og hun kunne tenkt seg å være på leir noen dager til. Hun synes også putekrigen til 1. Søgne sjøspeidergruppe var veldig gøy og fortalte at Petter Nilsen i deres speidergruppe vant over alle, til og med sin egen far.

Børre Nilsen mente det beste med sjøspeiderleiren var byhaiken til Oslo, for der hadde han aldri vært før. "På haiken fikk vi se slottet og spise kebab" fortalte han. Linnea Lindebø Teigen forklarte at det var morsomme aktiviteter og fint å gå rundt å se på gruppene som gjorde forskjellige ting. 

 

Fra venstre; Tobias Hesla Høyem, Thorbjørn Støren, Bendik Arnslett, Gabriel Støren, Sondre Brauer og Thora Jaksland. Foto: Helene Bredal


Haik ved fyrtårnet

Tobias Hesla Høyem, Thorbjørn Støren, Bendik Arnslett, Gabriel Støren, Sondre Brauer og Thora Jaksland fra 5. Drammen sjøspeidergruppe likte godt å være på leir. "Det beste var å sove godt på grunn av den friske luften, og det å reise på haik og sove under åpen himmel". Haiken gikk til Langøyene, der hadde de funnet et fint sted de kunne se på båtene og solnedgangen. “Vi fikk den beste plassen ved et fyrtårn, og så var det gøy å ha konglekrig med bergenserne” fortalte Bendik Arnslett. 

På leir er det gjerne en markedsdag, der alle grupper arrangerer eller lager noe speiderne kan kjøpe. På denne leiren fikk alle speidere 10 kuler hver som de kunne bruke til å handle til seg varer eller tjenester. På markedsdagen betalte Sondre Bauer åtte kuler for å helle en bøtte med vann over en annen speider, det synes han var veldig gøy.

 

Det var flere speidere som syntes det var gøy å helle en bøtte med vann over en annen speider! Foto: Paul Henrik Wanderås. 

 

På markedsdagen solgte Kløfta 1 speidergruppe sykemeldinger for oppvask, dovask og vekking. Det var mange speidere som kjøpte seg en sykemelding. Foto: Marianne Skibakk

 

1. Godvik sjøspeidergruppe hadde "Barf Box" som sitt bidrag på markedsdagen. Her fikk mange speidere en morsom og svimlende opplevelse. Foto: Helene Bredal

 

Leirområdet. Foto: Paul Henrik Wanderås.

 

Her jobber Gunnar Bakke med å få alle båtene trygt og sikkert lagt til på bryggen. Det var mange store og små seilbåter som deltok på sjøspeiderleiren. Foto: Viktor Daviknes

 

En av speiderne fikk sitte på bauspydet til båten Christiane fra 5. Drammen sjøspeidergruppe på vei til haik. Foto: Paul Henrik Wanderås.

 

Havbraatt (eid av NSF) og Makrellen (eid av Tananger) frakter speiderne inn til leiren etter haik. Foto: Helene Bredal

Alle speidere reiste på haik med seilbåt. Vandrerhaiken gikk til Oslo og stifinnerhaiken gikk til Langøyene. På bilde over ser dere stifinnere på vei hjem etter en vellykket haik, onsdag 6. juli.

 

Selv om ikke det var lange avstander på leiren, var det mange grupper som tok med seg en tralle for å frakte både raier og speidere. Foto: Paul Henrik Wanderås

 

Her seiler de minste seilbåtene regatta. Det ble en tøff kamp, men det var Grete 2 fra Flekkerøy BK sjøspeidergruppe som stakk av med seieren. Foto: Viktor Daviknes

  • Publisert: 11.07.2022
  • Av: Helene Bredal
  • Foto: Helene Bredal, Marianne Skibakk, Paul Henrik Wanderås og Viktor Daviknes