Meny

Fremdeles mulighet for å arrangere Friluftsskole!

Friluftsskolen er et godt og viktig ferietilbud for barn og unge, og er spesielt viktig i sommer, når mange andre ferietilbud må avlyses. Målet med Friluftsskolen er å gi 10–13 åringer en morsom introduksjon til friluftsliv, og det er jo fint at de også får innblikk i hva vi speidere holder på med.

Det er per nå 10 speidergrupper fra Kristiansand i sør til Harstad i nord som vil arrangere totalt 15 friluftsskoler i sommer- og høstferien. Årets tema er Naturen som spiskammer, og Friluftsskolen arrangeres av Norges speiderforbund, sammen med Friluftsrådet og DNT. Vi forventer at mer enn 300 barn og unge vil delta. Friluftsskolen er åpen for alle, også for dem som ikke er speidere.

Erfaringen viser at friluftsskolene er en bra rekrutteringsarena til speidergruppene. Samtidig er det en god anledning til å lage aktivitet med speiderne i sommer. 
 

– Om det her er å være speider, så skal jeg så sykt bli speider, altså!

Sommeren 2016 arrangerte Oppdal 2 Pionerene speidergruppe Friluftsskole for 30 barn for første gang. Amy Trenmo var prosjektleder for friluftsskolen og fortalte om masse positive tilbakemeldinger fra deltakerne og foreldrene deres. 

– Barna var ivrige etter å lære, og man merker at dette er ting de synes det er gøy å holde på med. Vi hadde sikkert fått ei kanon uke selv om vi ikke hadde hatt noe opplegg, for ungene trør seg godt bare de har en skog og en bekk til disposisjon! De elsker å leke ute i terrenget! 

En av deltakerne oppsummerte uka slik: – Om det her er å være speider, så skal jeg så sykt bli speider, altså!

friluftsskolen oppdal2.png.jpg

Oline Rogstad, Sara Stenkløv og Eline Strand var med som assistenter i 2016 og hjalp til med blant annet matlaging, surringer og batikk, i tillegg til å undervise barna. Amy Trenmo (nr. 3 fra venstre) var prosjektleder. Foto: Oppdal 2 Pionerene


Dyktige unge ledere
For mange kan Friluftsskolen være en god mulighet til å få sin første sommerjobb. Et av de sentrale målene for Friluftsskolen i speiderregi, er å bruke de eldste speiderne og unge ledere som veiledere og aktivitetsledere, for å motivere og utfordre disse. 

– Det er gøy å se de unge lederne ta ansvar og å se dem vokse i utfordringer. Man forstår viktigheten av å satse på ungt lederskap. Vi hadde mange dyktige ledere i alderen 15 til 25 år som fikk bruke ferdighetene de har tilegnet seg gjennom flere år i speideren til å lære bort til andre, fortalte Amy Trenmo.

Oppdal 2 Pionerene har arrangert Friluftsskole hver sommer siden oppstarten i 2016. Amy Trenmo er prosjektleder også i år, og gleder seg til å ta i mot sommerens deltakere.
 

Fremdeles mulig å melde seg som arrangør!

Friluftsskolen arrangeres på dagtid over tre til fem dager. Den skal være åpen for alle og ha lav deltakeravgift. Friluftsskolene får dekket noe av utgiftene til lederne, og nye Friluftsskoler vil få god hjelp til å sette i gang, fra både Friluftsrådet og forbundskontoret. Ta kontakt med Lykke Juhler på forbundskontoret lykke.juhler@speiding.no for mer informasjon.

Med gjennomføringen av årets friluftsskoler vil vi å vise at vi speidere er vant til å løse utfordringer på strak arm og lage gode opplevelser for barn og unge! Vi følger helsemyndighetenes anbefalinger, og aktivitetene blir tilpasset, slik at smittevernbestemmelsene overholdes. 

Mer informasjon finner du her http://friluftsskole.no/for-arrangorer/

 

  • Publisert: 11.05.2020
  • Av: Line Aas Mjøster
  • Foto: Amy Trenmo / Oppdal 2 Pionerene speidergruppe

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen