Meny

Frikvarteret ble koronaleirplass for mange Vesterlen-speidere

Frikvarteret er en hytte som tilbyr varierte aktiviteter hvor mestring er i fokus. Hytta ligger helt øverst i Sirdal kommune i Vest-Agder fylke. Her arrangeres klasseturer og leirskole, men det er også mulig for speidergrupper å planlegge egen leir. Frikvarteret er eid av speidere og fungerer også som beredskapsstasjon for Speidernes beredskapsgruppe Sør-Vest. Det er spennende aktiviteter man kan prøve seg på. Det er mulighet for sykkeltur, kanopadling, bading, orientering, fjelltur osv. På vinteren er det skibakke man kan stå i rett i nærheten og flott vill natur for langrennsturer og vinterspeiding!

Hytta ble til takket være dugnad og samarbeid. Den ble bygget med et mål om at den skulle blitt brukt masse og få folk i alle aldre til å være i aktivitet ute. I kombinasjon med dette er Frikvarteret hovedbasen til beredskapsgruppen i Sirdal. 

Etter at de fleste speidergruppene i Vesterlen krets måtte avlyse planlagte sommerleirer til inn og utland på grunn av Korona-situasjonen, ble Frikvarteret gjort om til base for mange gruppers sommerleirer i år. På Frikvarteret er det gode toalettfasiliteter, storkjøkken og mange muligheter for aktiviteter.

Fra mandag 6. juli til torsdag 9. juli var speidere fra Randaberg speidergruppe på leir, en av mange leire som gjennomføres på Frikvarteret i løpet av sommeren. Leiren var også åpen for dem som ikke er speidere. Vi (sommervikarene) var så heldige å få lov til å komme innom på besøk. 

DSC04441.JPG

Vanntrampoline er populært!

Deltakerne hadde allerede vært på leiren en stund da vi kommer på besøk. De var rutinerte på det som skulle gjøres og det virket som om alle trivdes godt og hadde det gøy sammen! I løpet av uka hadde de allerede prøvd seg på orientering, vært på sykkeltur, padlet kano, badet og fisket. 

DSC04443.JPG

Bading og båtrace nedover elven var på programmet.

Vi snakket med noen av deltakerne på leiren denne uka:

Det har vært veldig gøy å være på leir! Det var litt skummelt fordi jeg aldri har sovet i telt før.   

Jeg har blitt kjent med nye, og fått enda flere venner. Det har vært litt kaldt å vanskelig og sove på natta, forteller Fiona Haaverstein (11 år) og Julia Seneca (11 år) fra Randaberg speidergruppe. Begge to ville anbefale andre å dra på leiren.

IMG_8263.JPG

Julia Seneca til venstre og Fiona Haaverstein til høyre

Jeg meldte meg på fordi alle vennene mine hadde gjort det, og fordi det så gøy ut. Leiren så langt har vært veldig morsom, men det har vært kaldt i vannet, smiler Eline Johansen (12 år) som har badet flere ganger i løpet av uken.

Jeg meldte meg på fordi jeg synes turen til Kjerag så veldig spennende ut. Foreløpig har det morsomste på leiren vært kanoturen, og vi har blitt enda bedre på å padle, forteller Lovise Lerang (13 år). Begge jentene er fra Randaberg speidergruppe.

IMG_8275.JPG

Eline Johansen til venstre og Lovise Lerang til høyre

Frikvarteret ble bygget i 2012 og har 38 sengeplasser med tilgang på toalett og dusj, to store stuer, to kjøkken og to tørkerom. Utenfor er det er også mulighet å sove i telt. De arrangerer klasseturer og leirskole, men det er også mulig for speidergrupper å arrangere leir. Frikvarteret er også egnet for bedrifter da der er to møterom og AV utstyr tilgjengelig. Det er et flott bygg som brukes som base for aktivitet hele året.

Det er tydelig at leiren var en suksess. Det har vært god kjemi mellom deltakerne, lederne i gruppa og de tre roverne som har sommerjobb på Frikvarteret. På grunn av korona-situasjonen er det ikke selvbetjening på maten, som det pleier å være på leir. Barna får tilsmurt mat av roverne, ordentlig luksus! 

IMG_8316.JPG

Her er deltakerne på vei opp til Kjerag

Det er tydelig at speiderne vil anbefale leiren på Frikvarteret videre. Er dette noe for gruppen din, kan du lese mer på www.frikvarteret.no

  • Publisert: 13.07.2020
  • Av: Tiril Thorvaldsen Fosen (sommervikar)
  • Foto: Tiril Thorvaldsen Fosen, Aase Marie Lund Evensen

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen