Gir barn og unge friluftsopplevelser i ferien

Melhus speidergruppe var en av gruppene som hadde gode erfaringer med å arrangere friluftsskole i 2018. Selv om de hadde noen utfordringer på veien.

- Vi fikk noen ekstra utfordringer med matlaging, siden det var skogbrannfare og totalt bålforbud. Men vi fikk det til likevel - og så lærte deltagerne litt ekstra om bålvett og om å kle seg i varmt vær.

Det forteller Arne Skarsem som var lokal prosjektleder. Målet med Friluftsskolen er å gi barn og unge en lystbetont introduksjon til friluftsliv. Han hadde med seg 19 deltagere på tre flotte dager ute i Vassfjellet i slutten av sommerferien, samt noen ledere og unge assistenter.

- Vi hadde også med seks assistenter som fikk prøve seg som ledere for mindre grupper. Det gikk over all forventning, og var motiverende, fortsetter han.

- Jeg synes dette er en ypperlig måte å drive ledertrening på, Jeg vil takke de som står bak Friluftsskolen som gir oss bedre muligheter til å arrangere slike aktiviteter for barn og unge.

Hvorfor friluftsskole

Det er mange gode grupper til å arrangere friluftsskole. Din gruppe eller krets bør søke dersom dere vil:

• Styrke rekrutteringsgrunnlaget til friluftsliv og speiding
  • Tilby verdens beste feriejobb til unge ledere, rovere og vandrere basert på den kompetansen de har bygget opp som speidere.
  • Øke samarbeidet med skolene i nærmiljøet, kommunen/friluftsråd og andre friluftslivsorganisasjoner.

Friluftsskolen kan arrangeres i vinterferie, sommerferie og høstferie, og skal ha plass til inntil 30 barn og unge. Alle søkergrupper må stille med en kompetent lokal prosjektleder som honoreres for planlegging, gjennomføring og etterarbeid (inntil 15 dager). Lokal prosjektleder rekrutterer veiledere og assistenter som lønnes for de dagene de jobber. Det er også mulig å benytte ulønnede aspiranter som deltar med tanke på å kvalifisere seg til å jobbe på framtidige friluftskoler.

• Publisert: 15.01.2019
  • Av: Geir Storli Jensen
  • Foto: Foto: Melhus speidergruppe
Konsulent for program og lederutvikling