Gjev pris til ung speiderleder

Speiderleder Mohamad Nabel Deeb Omr (25) fra Rjukan er tildelt prisen Årets nykommer i frivilligheten. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit overrakte prisen onsdag kveld.

For tredje år på rad delte rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i frivilligheten. Hensikten er å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre.

5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Den ble markert med en fagdag og prisutdeling i Oslo i regi av Frivillighet Norge, som er et samarbeidsforum for mer enn 300 frivillige organisasjoner. Medlemsorganisasjonene kommer fra alle deler av frivillig sektor og representerer mer enn 50 000 lokale lag.

Et ja-menneske
– Dette er veldig stort for meg, strålte Mohamad etter prisutdelingen. Han var en av flere nominerte til prisen, og i juryens vurdering heter det: «Årets nykommer er et ja-menneske som trives godt sammen med andre. Personen er entusiastisk, tar initiativ og har selv bidratt til å bli inkludert i nærmiljøet. Den frivilliges smittende gode humør og gode evne til å komme i kontakt med folk, kombinert med gode lederegenskaper, har blitt en verdifull ressurs for organisasjonen. Juryen tror den frivillige kan inspirere flere i samme situasjon til å oppdage gleden og nytten av å være en del av felleskapet i frivillige organisasjoner som speideren.»

Mohamad flyktet fra borgerkrigen i Syria og kom til Norge og Rjukan for snart fire år siden. Gjennom skolen fikk han etter hvert kontakt med Rjukan speidergruppe, for han var interessert i å drive med noe som kunne hjelpe ham å bli en del av det norske samfunnet. Sommeren 2017 deltok han på  speiderlandsleiren i Bodø. Der tok han et lederkurs, og høsten 2017 ble han speiderleder i gruppa på Rjukan. Ved siden av skole, jobb og speideren, er han også fotballtrener i idrettslaget og har engasjert seg i lokalpolitikken.

Får mye igjen for innsatsen
– Jeg liker å hjelpe til, jeg er glad i folk, og jeg håper folk kan bli glade i meg. Derfor sier jeg ja når noen spør om hjelp. Det har gjort at jeg har blitt kjent med så mange nye folk. Jeg har noe å gjøre hver dag hele uka, og jeg har mange å si hei til når jeg tar meg en tur ut, sier Mohamad. – Jeg tenker at mitt liv uten frivillig innsats hadde vært forferdelig. Og jeg lurer på hvorfor så mange som har det slik som meg ikke sier ja når noen spør dem om å bli med. De får jo så mye igjen for det. Det er virkelig verdt det.

Speidersjef Håvard Djupvik var også til stede under prisutdelingen, og var både stolt og rørt etter at prisvinneren ble kunngjort: – Velkommen inn i verdens største vennegjeng! Dette er så imponerende, for på rekordtid har Mohamad tatt ansvar som speiderleder på Rjukan og er nå utvilsomt en viktig del av det norske samfunnet. I kveld er vi alle rørt og superstolte over å vise at speideren er åpen for alle og at innsatsen vi legger ned gjør en forskjell for andre, men også for oss selv!

Håvard og Mohamad.jpg

Prisvinner Mohamad Nabel Deeb Omr sammen med Silje Kroken, Håvard Djupvik og Eirik Ulltang Birkeland fra Speiderstyret.

• Publisert: 05.12.2018
  • Av: Kirvil Kaasa