<link rel="stylesheet" href="styles.css">

God Sankt Georgsdag!

På St. Georgsdagen fornyer speiderne sitt speiderløfte. Bli med på speiderskjerfdagen og les årets St. Georgsdagshilsen fra landssjefen og speidersjefen.

Dagen feires til minne om helgenridderen St. Georg og brukes som et symbol for det godes seier over det onde. Et gammelt sagn forteller at han kjempet mot en ildsprutende drake for å redde livet til en vakker prinsesse. Dette er symbolet på St. Georgs kamp mot det som er dårlig og ondt (draken), og for det som er godt, edelt og sant (prinsessen). Les mer om legenden om St. Georg i Speiderbasen.

 

Vær som Georg, du også!

Hvis du var med på Sankt Georgsdagen i fjor eller tidligere, har du nok hørt historien om Sankt Georg og dragen.

Georg var en romersk ridder som levde på 200-tallet. Et sagn forteller at ridder Georg overvant en ildsprutende drage som plaget innbyggerne i en by. 

Sagnet om Sankt Georg

Ifølge sagnet var Georg på vei hjem etter å ha vært ute i krig. På veien måtte han reise forbi Silena i Libya. Ved byen var det en stor sjø, og der bodde det en fryktelig drage som ingen hadde klart å drepe. For at dragen skulle holde seg i sjøen og ikke ødelegge byen, ofret innbyggerne både husdyr og mennesker til dragen. De trakk lodd om hvem som skulle ofres, og nå var kongens eneste datter trukket ut.  

Ridder Georg fikk høre om den grusomme dragen og bestemte seg for å hjelpe. Da dragen kom opp av sjøen, stakk St. Georg den i halsen med et kraftig sverd. Dragen ble rasende og snodde seg rundt hesten til Georg. Georg hoppet av hesten og stakk sverdet sitt langt inn i magen på dragen. Dragen brølte høyt, rullet seg over på siden, og døde. 

De som bodde i byen, og særlig kongen, ville gi Georg belønning, men det ville ikke Georg ta imot.

Flere år seinere, på den 23. april, skal Georg ha dødd i Roma. Etter at han døde, ble han utnevnt som hellig av de kristne, og derfor kalles han Sankt Georg. Speidere feirer dagen til minne om ham og kampen mot det onde og for det gode. 

Et forbilde for oss

Sankt Georg kan være et forbilde for oss, selv om vi ikke er riddere eller kommer til å møte en drage i en innsjø. Han kan inspirere oss til å velge å gjøre noe bra for andre, men ikke bare på Sankt Georgs-dagen. Hver eneste dag har du og jeg og alle andre flere muligheter til å gjøre noe godt, til å gjøre verden til et litt bedre sted der vi er.  

“Det jeg gjør betyr vel ikke så mye”, tenker du kanskje. Men det kan du ikke vite! Ofte kan et smil til noen som er lei seg, noen hyggelige ord til en som kjenner seg alene, eller det å hjelpe noen som trenger det, gjøre en mye større forskjell enn du selv forstår.

Av og til må vi være modige, som Georg, for å gjøre det som er bra og riktig. Ikke fordi vi møter på skarpe tenner og klør eller store flammer, men fordi vi må gjøre det som ingen andre vil eller tør gjøre. Kanskje er vi redde for å bli upopulære eller at noen kommer til å le av oss. Da kan det hjelpe å tenke på hvordan det ville vært hvis det var du som trengte at noen var som ridder Georg for deg. Gjør ditt beste, og verden blir et litt bedre sted.

God Sankt Georgsdag!

 

Speiderhilsen

Thor Andreas Moe Slinning
Landssjef
KFUK-KFUM-speiderne
 

Peer-Johan Ødegaard
Speidersjef
Norges speiderforbund

  • Publisert: 09.04.2024
  • Av: Norges speiderforbund
  • Foto: Emma Thorsen