Godt inkludert – sterkt engasjert!

Kim André, Mohamad og Daniel er opptatt av inkludering og hvilken stor forskjell aksept og fellesskap kan gjøre.
  • Kim André var med på å organisere speidernes deltakelse i Pride-paraden i Trondheim sist høst. I tillegg er han aktiv ved to frivillighetssentraler, der han holder datakurs for eldre og er veiviser for enslige mindreårige flyktninger.
  • Mohamad kom til Norge og Rjukan som flyktning fra Syria i 2015. Han kom i kontakt med Rjukan speidergruppe, der han raskt fikk nye venner og ble leder. Han har vært med på leir flere ganger og trives godt i speideren: – Ingen spør hvor jeg kommer fra, eller hva jeg gjør her.
  • Daniel er født jente, men gikk i 2016 offentlig ut som transperson. – Jeg kjemper for skeives rettigheter, det har jeg gjort i flere sammenhenger, blant annet i Skeiv ungdom og i AUF.

De tre speiderne har liten tid til å kjede seg, de engasjerer seg alle på mange områder samtidig, og virker som om de helst ville gjort enda mer. Kim André By Stølan (18) fra Melhus skulle ønske at uka hadde tre–fire dager ekstra. Motivasjonen hans ligger i å lage en god barne- og ungdomstid for andre. – Jeg trives veldig godt med dette her, slo han fast han i et intervju med Speideren i fjor høst. – Det å skape et tilbud til barn og unge, det er fantastisk. Det er derfor jeg gjør det.

Kim har vært speider siden han var seks–sju år, og alltid i Melhus, et par mil sør for Trondheim. Der var han i patruljen Rødrev fram til han gikk over i roverlaget Polaris.

– Jeg stortrives i speideren, og jeg ser ikke for meg at jeg slutter før jeg blir gammel og ubrukelig!

Allsidige Mohamad
Mohamad Nabel Omr Deeb (25) har lært seg norsk på imponerende kort tid, det er bare tre år siden han kom til Norge og Rjukan som flyktning fra borgerkrigen i Syria. Nå går han på skole på Rjukan, har to jobber, og er fotballtrener for jenter 11 år, i tillegg til å være speiderleder i Rjukan speidergruppe. Speideren møtte ham på gruppas pinseleir ved Tinnsjøen. I neste nummer (september) kan du lese hele intervjuet med ham. I mellomtiden kan du høre hvordan han opplever speideren i den lille filmsnutten nederst i saken.

Aksept og inkludering i speideren
Daniel Nordengen (22) fra Mjølner speidergruppe og roverlaget Alces Alces er aktiv i lokalpolitikken, i tillegg til speideren.

– Jeg kjemper for skeives rettigheter, det har jeg gjort i flere sammenhenger, blant annet i Skeiv ungdom og i AUF, fortalte han til Speideren tidligere i år. – Det er mange saker som gjelder skeive som det er viktig å kjempe for, og det nytter.

– Jeg er selv trans, og mange med meg. Ikke minst kjemper vi for at de som kommer etter oss skal få det enklere. Jeg ble født biologisk kvinne, men i starten av 2016, gikk jeg ut offentlig med at jeg er transperson. Den gangen fikk ikke jeg bytte juridisk kjønn, med mindre jeg valgte å ta en operasjon som fjernet mine reproduktive organer. Denne loven ble fjernet sommeren 2016, og med et lite skjema senere, så fikk jeg M i passet mitt!

I fjor ble Daniel intervjuet av nettsiden Gaysir og fortalte blant annet dette: – Jeg opplevde aldri noe negativt da jeg gikk i speideren som jente. Speideren i Norge er ganske åpen og aksepterende i forhold til ganske mange andre land, føler jeg. Det var mye vanskeligere å bli akseptert av alle andre enn de i speideren. (…) Norges speiderforbund gjør en fantastisk jobb med å inkludere alle, og de prøver hele tiden å gjøre det enda mer inkluderende.

• Publisert: 04.06.2018
  • Av: Caroline