Gøy og viktig!

Lillesand speidergruppe forklarer hva de synes er det beste med Speideraksjonen.

Tone Falkenhaug, gruppeleder:

–Speideraksjonen er en fast programpost hver vår. Den er blitt en tradisjon, på lik linje med Tenkedagen og St. Georgsdagen. Jeg tror speiderne vår ville ha savnet den hvis vi plutselig tok det ut av programmet.

– Det beste med å delta, er følelsen av å gjøre noe som virkelig betyr noe for andre. Som speider og speiderleder vil vi gjerne hjelpe andre, men det er ikke alltid lett å hvite hva eller hvordan. Gjennom Speideraksjonen vet vi at innsatsen vår påvirker andre menneskers liv. Det er motiverende.

– En annen god ting er at aksjonen gir speiderne muligheten til å bli kjent med andre land og med konflikter i verden. Materiell og tips fra Speideraksjonen kommer godt til nytte, og gjør det lettere å lage møter rundt temaet.

– At pengene går til barn som er på samme alder som speiderne, gjør at det føles nært og relevant: det er lettere å assosiere seg med barn som må forlate hjem, venner og skole. På møtene snakker vi om speiderloven, hjelpe andre, bidra til fred ..., men det blir mest prat og fine ord. Gjennom Speideraksjonen gjør vi endelig ord til handling.

– En ekstra «bonus» er synligheten og det positive omdømmet Speideraksjonen gir speidergruppa. Vi går ut i mediene i forkant, det skaper god synlighet. Vi har fått positive tilbakemeldinger fra lokalsamfunnet, og hører at «speiderne gjør mye bra». Dette virker positivt inn på f.eks. søknader som vi sender inn til kommune og andre steder.

 

Hvordan gjennomfører dere Speideraksjonen?

– Vi har bevisst valgt å gjennomføre aksjonen på en enklest mulig måte. Vi setter opp Speideraksjonen i programmet for alle enhetene i samme uke. Hver enhet har et speidermøte med tema speideraksjonen/internasjonalt. Speiderne får deretter utdelt bøsser og «ruter» som de tar med hjem. De får så i oppgave å dekke ruta i løpet av en uke (valgfri dag), gjerne to og to.

Tone Falkenhaug_Foto Carl Christian Engstad_Lillesandsposten.jpg

Tones tips

  • Kontakt lokalavis i god tid, og få dem til å lage en artikkel om hva Speideraksjonen er. Husk å få med et sjarmerende bilde av speidere med bøsser.
  • Bruk Facebook, nettside og lokalradio
  • Det er viktig at speiderne er motiverte, og vet hva Speideraksjonen er! Sett av et speidermøte rundt temaet i forkant. Speiderne bør øve på hva de skal si ved innsamlingen.
  • Foreldre må også motiveres og informeres! De må hjelpe til med kjøring, og kan gjerne få med en ekstra bøsse til arbeidsplassen.
  • Sjekk om det foregår andre innsamlinger på samme tid, og juster tidspunktet: I fjor gikk det to andre innsamlingsaksjoner på samme tid som Speideraksjonen. Det blir for mye for et lite tettsted.
  • Det er viktig med gode ruter, slik at hele området dekkes.
  • Etter innsamlingen: Gå gjerne ut i pressen på nytt og takk lokalsamfunnet for gavmildheten.

Olav Hagestad Nag (15), vandrer: – Jeg synes det er gøy! Det er en årlig tradisjon hos oss. Og så er det for en veldig god sak, så det kjennes litt nobelt å være med på Speideraksjonen.

Ingvild Amundsen (18), rover: – For meg handler det om en av de største dimensjonene i speideren. I speiderloven står det at en speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker, og det er akkurat det Speideraksjonen går ut på.

Det vi samler inn går til aktuelle kriser, og Flyktninghjelpen jobber effektivt med de midlene de har. Vi vet at pengene kommer fram.

Å delta i aksjonen setter mitt liv i et annet perspektiv, vi er så privilegerte som kan gi av alt det vi har. Det gir også en god følelse å vite at en hjelper andre.

Linea Ipi Tørring Lopez (9), småspeider:

– Jeg har vært med på Speideraksjonen tre ganger. Det er gøy å gå rundt med bøsse, mange sier ja til å støtte. Noen har ikke penger til å putte på, men da gir jeg dem en lapp, så de kan vippse i stedet.

Jørgen Røyland (11), stifinner:

– Det er kjempegøy å være med på Speideraksjonen, og så får jeg en god følelse av å hjelpe noen som trenger det. Det er en viktig ting å være med på. Vi møter mye hyggelige folk, de kjenner godt til speideren, og jeg synes det er helt topp når de vil støtte aksjonen. Jeg blir glad av det – lenge – og etterpå blir de vi hjelper glade.

Liv Støldal Nielsen (18), rover:

– Når Lillesand speidergruppe arrangerer speideraksjon, samler det gruppa på en veldig fin måte. Alle er sammen om det, både store og små. Alle får vite hvorfor vi er med på aksjonen og hva pengene går til. Det blir forklart på en enkel måte for de yngste. Vi som er eldre får lære mer, vi går litt mer i dybden på det.

I Norge har vi det godt, og det er bra at vi kan være med og hjelpe noen som trenger det.  

Dessuten er det godt for folk i kommunen å se at barn og unge er engasjert – at nabojenta gjør en innsats for en viktig sak. Folk blir glade av det! Mange støtter aksjonen, og med ny teknologi er det blitt enklere for dem som ikke har kontanter.

  • Publisert: 21.03.2018
  • Av: Tone Falkenhaug og Kirvil Kaasa
  • Foto: Tone Falkenhaug, Carl Christian Engstad, Lillesandposten

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen