Meny

Historien om vaksinen

To snitt i armen, en dødelig virussykdom og en klok lege med en teori som skulle redde millioner av liv – dette er historien om vaksinen.

Se for deg dette: du er en åtte år gammel gutt, du heter James, og du bor på den engelske landsbygda sent på 1700-tallet. En dag får du vite at en mann som er lege og heter Edward Jenner har valgt deg ut til et eksperiment som handler om sykdommen kopper. Du skjønner ikke helt hva som skjer, og du er kanskje redd. Mange du kjenner har dødd av denne grusomme sykdommen. Den gir feber, store blemmer over hele kroppen – og til slutt: død. Det finnes ingen behandling. 

Legen som fikk en idé
En dag i mai kutter legen to små snitt i armen din og gnir inn en ekkel, klissete væske. Det svir litt, men legen forklarer rolig at det ikke er farlig. Hadde du trodd på ham?

Væsken som James fikk inn i kroppen gjennom snittene på armen kom fra blemmene på huden til en budeie som hadde fått kukopper. Hun var blitt smittet av en ku. Kukopper er en sykdom som ligner kopper, men som er mye mindre farlig. Doktor Jenner ville at gutten skulle få kukopper, fordi han hadde en spennende teori: Han mente at han kunne gjøre gutten immun mot ekte kopper, at en liten, ufarlig dose av en variant av en sykdom, kunne gjøre kroppen klar til å takle den livsfarlige “storebroren”.

Legen hadde nemlig hørt historier om at budeier som hadde fått kukopper senere overlevde utbrudd av dødelige kopper. Nå hadde han valgt ut James på åtte år til å bevise teorien sin. 

Eksperimentet fortsetter
Seks uker etter doktor Jenners første besøk har ikke gutten kukopper lenger. Han er frisk – akkurat som legen forventet. Men for å kunne være helt sikker på at teorien hans stemmer, må Jenner teste smitten fra dødelige kopper på James. Vil gutten overleve?

Kanskje har James glemt den skumle legen, men en dag kommer Edward Jenner tilbake for å smitte han på nytt, denne gangen med den dødelige sykdommen som det til da ikke fantes behandling for. 

James blir utsatt for smitten, men ingenting skjer. Hele tjue ganger prøver Jenner å smitte gutten med dødelige kopper, men han blir ikke syk. James er immun mot sykdommen, og verdens første vaksine er et faktum. 

Kampen mot alvorlige sykdommer
Eller, menneskeheten hadde faktisk helt siden eldgamle tider kjent til at man kunne sniffe pulver med rester av en dødelig sykdom – for eksempel tørkede blemmer – og bli immun. Vi kaller Edward Jenner vaksinens far fordi han var den første som vitenskapelig testet og beskrev at man kunne stimulere et menneskes forsvar mot sykdommer på en slik måte at man ble immun uten å gjennomgå en farlig sykdom. Han ga også vidunderet navn: vaccina er ganske enkelt det latinske ordet for kukopper! 

Etter Jenners oppdagelse, begynte den systematiske utviklingen av vaksiner som har gitt menneskeheten effektive midler i kampen mot dødelige sykdommer som polio, tuberkulose og kolera - for å nevne noen. Ifølge FN forhindrer vaksiner hvert år 2–3 millioner dødsfall!

Ikke alle er overbevist
Likevel er en del fortsatt skeptiske til vaksiner. Motstanden har en like lang historie som vaksinen selv. Denne mistroen skyldes ofte lite kunnskap og upålitelige kilder. Dessverre går den utover hele samfunnet – en vaksine er nemlig mest effektiv hvis alle tar den. 

Et norsk ekspertutvalg har også pekt på at vaksiner kan være effektivt i kampen mot antibiotikaresistens, det vil si når antibiotikamedisin ikke fungerer som den skal fordi bakteriene har fått utvikle seg til å stå imot medisinen. Man kan faktisk unngå unødvendig bruk av antibiotika ved hjelp av bedre rutiner for vaksinasjon. 

Hva skjedde så med den forferdelige sykdommen kopper? Den ble endelig erklært utryddet i 1980 – mye takket være Edward Jenners arbeid og en engelsk gutt som het James.  

 

Kilder:

FN.no, snl.no, wikipedia.org, NHI.no, dn.no

 

  • Publisert: 11.05.2020
  • Av: Eilif Tanberg
  • Foto: Marco Verch

Del saken