Meny

Hurra for flagget!

Kan du flaggreglene? Skal du heise flagget på 17. mai er det greit å vite hvordan flagget skal behandles.

Vi speidere står ofte for flaggheisingen, særlig på 17. mai. Grytidlig stiller vi opp til høytidelig flaggseremoni i all slags vær. Skal du heise flagget på en flaggstang, er det greit å ha øvd på forhånd og å vite hvordan flagget skal behandles:

Aldri i bakken
Det norske flagget, statsflagget vårt, er et viktig symbol. Vi skal behandle det med respekt. Flagget skal aldri slepe i, eller ligge på, bakken, heller ikke når du heiser det! Derfor er det veldig greit å være to – én som holder flagget og én som heiser, eller én som firer og én som tar imot.

Flagget heises … og fires
Når du skal heise eller fire flagget, skal du holde flaggstanglina stram hele tiden, slik at lina med flagget ikke står i en bue ut fra stanga hvis det blåser. Du avslutter selvsagt med flaggstikk, en enkel og pålitelig knute som vi bruker for å skjøte to tau, særlig hvis de er av ulik tykkelse.

Flagget skal ikke henge ute døgnet rundt. I månedene mars til og med oktober skal flagget heises tidligst kl. 8. I november og til og med februar heiser vi flagget tidligst kl. 9. Vi firer flagget når sola går ned, men seinest kl. 21.

Når sola ikke står opp i det hele tatt, slik det er i Nordland, Troms og Finnmark deler av vinteren, skal flagget heises kl. 10 og fires kl. 15.

Unntak fra reglene
Reglene for når flagget skal heises og fires gjelder ikke for balkongflagg og andre mindre flagg vi bruker hjemme, men det er en fin ting og et tegn på respekt å holde seg til dem. En vimpel med de norske fargene kan henge ute hele døgnet. Mange har en slik på hytta.

Du kan ellers flagge på akkurat de dagene du vil – det er en fin måte å markere for eksempel en bursdag i familien på. På offisielle flaggdager skal flagget heises på en del offentlige bygninger. Du og jeg kan velge om vi vil flagge eller ikke på offisielle flaggdager.

Mai er måneden med flest flaggdager – minst tre hvert år. Noen flaggdager er bevegelige, som 1. påskedag og 1. pinsedag og stortingsvalgdagen. Det betyr at de kan komme på ulike datoer fra år til år.

Om bord på båter kan flagget være oppe så lenge båten er i fart, også etter solnedgang. På båter skal flagget henge bakerst. Båter som deltar i en seilas, skal ikke ha flagg.

Flagget og sorg
Når flagget henger cirka halvveis ned på stanga, er det et tegn på sorg, som oftest fordi noen er død. Flagget heises ikke på halv stang, det skal heises helt til topps, og så skal det fires ned en tredjedel av stangas høyde. På begravelsesdager er det vanlig å flagge på halv stang til begravelsen er over. Etter det, skal flagget heises helt til toppen.

Brett flagget riktig
Vær to stykker når flagget skal brettes. Sørg for at det er rent og tørt. Hold i hvert hjørne i kortendene på flagget. Brett det i to på midten. Gjenta. Nå skal flagget fortsatt ha den opprinnelige lengden. 

Hold siden der dere kan se alle de tre fargene opp. Rull sammen flagget fra den enden hvor lina ikke sitter. Brett inn den hvite stripen der lina sitter festet rett før dere er ferdig med å rulle flagget, slik at bare rødt vises. Vikle lina rundt rullen. 

Når flagget har gjort sitt …
Et flagg kan bli slitt av vær og vind. Det skal ikke kastes som det er, eller leveres til tekstilinnsamling. I stedet skal flagget brennes på en respektfull måte, eller sprettes / klippes fra hverandre fargevis før du kaster stoffbitene. Du skal ikke gjenbruke stoff fra et flagg!

Speidersport-Flaggbærer-2019-merket-BH20827-640x640.jpg

  • Publisert: 16.05.2019
  • Av: Kirvil Kaasa
  • Foto: Vilhelm Rothe

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen