<link rel="stylesheet" href="styles.css">

I sprengkulde: Multifuelbrenneren

Det er kjipt å måtte varme den kalde gassboksen i hendene for å få ferdig middagen! Multifuelbrenneren kan brukes med både gass, parafin og bensin. Derfor passer den til alle årstider.

Tilbake til guiden: Slik velger du riktig kokeapparat

Den er Lars sin favoritt, men han minner om at det er noen ting man må være klar over. – Det er litt mer “dill” med en multifuelbrenner enn med for eksempel gass. Når du skal bytte brenselskilde, må du oftest bytte dyse også. I tillegg er multifuelbrenneren satt sammen på en litt mer komplisert måte enn de andre brennerne. Det er flere løse deler og det er derfor også mer som kan gå galt. Ofte følger det med et reparasjonssett som er lurt å ha med seg på tur, i tilfelle du blir nødt til å stake litt sot ut av dysa eller gi annen form for “multifuelførstehjelp”.

Multifuelbrenneren finnes både som trefoting og med feste som passer i stormkjøkkenet. Den er ofte en del dyrere enn andre typer brennere, og passer nok best for dem som har en del turerfaring fra før.

multifuel.jpg

Multifuel: Lars favoritt

+Svært effektiv

+Kan brukes i alle temperaturer

–Krever litt erfaring

–Bråker mye

 

Valg av brensel

Når det er minusgrader, fungerer gassbrenneren dårlig. Dette er fordi gassbokser inneholder mest butan, og butan har et lavt kokepunkt (–0,5 grader). Det betyr at når butan er kaldere enn –0,5 grader, er den flytende, og ikke gass. Noen gassboksvarianter, såkalt vintergass, inneholder også isobutan, som har et lavere kokepunkt. Likevel er gass et dårlig alternativ om vinteren.

På vinterstid er det bare parafin og renset bensin som gjelder. – Fordelen med renset bensin, er at den har høyest varmeeffekt per liter, forteller Lars. Parafin er mindre eksplosivt, og det er jo bra for sikkerheten. Den er billigere, men soter mer og har lavere varme. Bensin er best når det skikkelig kaldt, men parafin duger fint ned til rundt minus 15 grader.

– Man må ta litt ekstra hensyn når man bruker flytende brensel, forteller Rebecca. Det er mer som kan gå galt her, enn når man bruker gass. Det er viktig å unngå søl. Det er både veldig brannfarlig og det er viktig at det ikke kommer i kontakt med maten. Fyll brenselsflaskene før du drar på tur, og pass på at de er helt tette før du pakker dem i sekken. Hold mat og brensel godt adskilt i sekken!

Tilbake til guiden: Slik velger du riktig kokeapparat

  • Publisert: 11.02.2019
  • Av: Iver Gjendem
  • Friluftsliv

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear