Ikke bare en, men to Agenda-leire!

Julie (16) og Petter Andersen fra Grünerløkka MS speidergruppe og Jenny Sanne (15) fra 1. Fredrikstad speidergruppe har alle tre vært på speiderleir i sommer -ikke bare en, men to leirer!

Julie og Petter var så heldige å få være gjester hos Hvaler Sjø, som var en uke på leir med Fredrikstad krets. De var omtrent 200 speidere på Tredalen, som er Norges speiderforbund sin eiendom, idyllisk plassert ved sjøkanten på Hvaler utenfor Fredrikstad. Her hadde de Agenda-leir og gjorde mange av aktivitetene som står i Agenda-programmet. Julie forteller at det å lage vindmølle og flymaskin var en favoritt. Siden Tredalen ligger utrolig fint til nede ved vannet, var det naturligvis også vannaktiviteter på planen.

-   Vi seilte blant annet ut til en holme og spiste lunsj og badet før vi dro tilbake igjen. Også ble jeg solbrent da, men det går fint, ler Julie.

Mygg og knott er det ikke så lett å komme unna på leir. Julie forteller at det var mye av det fordi været var så fint, spesielt mye mygg var det på haikeplassen som lå midt i en myr.

Smittevern på leir

Når det er så mange sammen på leir er det viktig å opprettholde smittevernreglene. Dette gjorde de også på denne leiren.

– Vi holdt styr på kohortene våres med forskjellige farger på t-skjorter og armbånd. Hver av kohortene gjennomførte aktiviteter til forskjellig tid. For eksempel var det kun en kohort på haik av gangen. Det gjorde at det ikke var så mange på overnattingsplassen, og derfor stille og rolig hele natten, forteller Petter.

Smittevernreglene krevde mye planlegging, som resulterte i mye diskusjon om hvordan en skulle opprettholde 1 meter mellom speidere inn i teltene. Cafe og leirbålet måtte også tilrettelegges for å ha den nødvendige avstanden. Eneste muligheten til å være med noen i en annen kohort var at man ble kjærester på leiren. Så det var var nok lurt å finne seg leirkjæreste, når en ønsket å besøke andre grupper. Petter forteller videre:

-   Når det ikke ble landsleir i år så var det veldig flott at forbundet hadde laget en kokebok i det å gjennomføre leir. Dette bidro sterkt til at det var mulig å få laget et godt leirprogram med mye innhold. Opplegget forbundet hadde laget, altså Agenda 2021, fungerte megabra. Maten var litt avansert, og tok litt lang tid, men var til gjengjeld veldig god. Det syntes alle.

Idylliske Tredalen på Hvaler

Yoga hver morgen – solhilsen

- Bål på odden med konsert av Sigrid Nordby (speider og leirartist som besøker leirer og holder konsert i hele Norge), var veldig idyllisk

Leir nummer to – kanotur

Etter en uke på Hvaler kom de hjem lørdag og pakket om sekkene før de satte seg i bilen søndag klokka 09:00 på vei til kanotur i Ferangselva / Håelva ved Røros. I kanoen hadde de også med seg Jenny, som også hadde vært på leir en uke og var klar for en uke til med mer mygg.

Petter forteller at Grünerløkka MS tidlig hadde planlagt kanoleir denne sommeren, men meldte seg likevel raskt på Agenda 2021 opplegget. Det gjorde de blant annet for å kunne bruke de flotte Agenda-aktivitetene og ikke minst effektene.

De hadde 6 kanoer med 13 speider som padlet den 30 km lange elva ned til Røros. De forteller at det gikk veldig bra. Speiderne padlet elva i 3 etapper, med en kort og rolig etappe siste dag med blant annet pizzaspising, smeltehyttebesøk og tur i byen for å se på kirken i Røros.

De hadde et ordentlig velt i stryket. Heldigvis forteller de at det bare var det bare gøy å bli gjennomvåte, for da kunne man bade, var den tørre kommentaren fra Sofias som fikk seg en dukkert.

Speiderne på vei ned Ferangselva / Håelva ved Røros

Ordentlig luksus!

-   Vi hadde bare med oss mat til dagsetappen i kanoene. Resten av utstyret ble kjørt i bil til leirplassene. Grünerløkka speiderne har fokus på veldig god komfort på leir og da kan en ikke frakte alt dette i en kano, forteller Petter. Ordentlig luksus!!

Petter forteller at Grünerløkka MS har tatt kaffen sin på alvor. De har tatt kaffemerket hos Wendelboe og har alltid med seg kvern og kaffebønner på tur. Julie forteller at maten på kanoturen, hvor de spiste blant annet pølse og potetmos var litt kjedelig. – Da var Agenda maten mye bedre.

- Vi kan anbefale den turen som en tredagers tur hvis man har padlet litt kano på forhånd! Vi satt motoren i form av ungdommer fra 13-16 år foran i kanoen, mens de voksne satt og koste seg med å styre bak, forteller Petter spøkefullt. – Hvis det hadde vært for mye vind, eller noe skulle skjedd så lå bilveien rett ved, så det var mulig å få tak i biler, noe som var veldig trygt å vite.

De forteller også at de brukte Agenda-banneret som seil! Da lå de alle kanoene inntil hverandre, og holdt det opp på tvers så det fungerte som seil. Så det var morsomt at man kan bruke banneret til noe mer enn bare et banner.

-   Vi hang også opp banneret ved kanoene når vi slo oss til leir i Røros, og da var det en god del gamle speidere selv som kom bort og spurte hvor vi hadde vært på leir, så det var veldig hyggelig.

Agenda-banneret som seil!

Når speiderne i Grünerløkka MS speidergruppe hang opp banneret på leirplassen i Røros var det flere eldre speidere som kom bort for å slå av en prat.

Grünerløkka MS speidergruppe

• Publisert: 10.07.2021