Meny

Kan du de sikreste værtegnene?

Kan du de sikreste værtegnene, er du litt mer forberedt på om du må finne fram regnjakka, eller kanskje til og med gå en kortere patruljetur enn planlagt.

De fleste sjekker værmeldingen flere ganger før turen. Skal det regne? Eller blåse? Blir det frost, eller til og med snø? Ved hjelp av mobiltelefonen, nettsider og værapper kan vi lett finne ut hva slags vær meteorologene mener at det kommer til å bli. Men vi kan aldri stole helt på værmeldingen, og dessuten kan været endre seg raskt.

Se opp!

Når dere er på patruljetur, kan dere bruke værtegn for å finne ut hvordan været kommer til å bli de neste timene – altså kan dere melde været selv! Det er smart å kunne, og gøy å se om dere får rett.
– Det finnes svært mange værtegn, rim, regler og værmerker, forklarer meteorolog og speider John Smits. – Mange av den har lite med meteorologi å gjøre, og vil sannsynligvis ikke gi deg noe fornuftig værvarsel. Men enkelte av værtegnene inneholder mye god meteorologi, basert på ting man kan observere selv hvis man hever blikket og skuer oppover. Utgangspunktet er altså å være ute og se opp på himmelen. Her er noen nyttige værtegn som er greie å lære seg, noen av dem er korte rim, da er de lettere å huske:

Vesta klare vil lenge vare. Østa glette gir våt hette  

– På våre breddegrader kommer det aller meste av været vestfra. Klarvær i vest er derfor et godt tegn, det er sannsynligvis på veg mot oss. At det letter i øst er derimot ikke så positivt, for det opplettet er trolig på veg videre østover, og ikke til der vi er.

Aften rød, morgen sød

– Dette værtegnet bygger også på kunnskapen om at mye av været kommer fra vest. Her må vi se litt på sollyset, som består av mange farger. Den røde delen av sollyset er den delen som når lengst igjennom atmosfæren, og bare den er igjen når alle de andre fargene er så svekket at de ikke er synlige lenger. Og det at bare det røde lyset er igjen, tyder på at det vestover må være klarvær helt dit solen står, under horisonten. Og klarvær i vest om kvelden, ja, det tyder på bra vær også neste morgen.

Morrasur kjerring gir frydefull kveld

– En del morgenstunder utover sommeren og tidlig høst kan opprinne med heller grått og tåkete vær. Men på denne tiden er solen fortsatt så sterk at den i de fleste tilfeller ”brenner av” tåken i løpet av formiddagen. Resten av dagen, og kvelden, byr da veldig ofte på fint vær.

Ring rundt sol eller måne betyr væromslag og nedbør  

Ser du en regnbuefarget ring rundt sol eller måne, betyr dette at lyset fra solen eller månen brytes i små ispartikler som danner tynne skyer høyt oppe i luften. Slike skyer er ofte forløpere til større lavtrykk, med vind og nedbør. Ser du ringen, som kalles for ”halo”, om kvelden, er det mye mulig at både nedbør og vind fra lavtrykket har nådd dit du er til neste dag.

Går solen ned i en sekk, er den neste dag vekk (eller den står til og med opp i en bekk

– Forsvinner solen om kvelden ned i et grått skydekke, omtrent som hvis den skulle bli puttet ned i en sekk, er det et dårlig tegn. Det er da skyer vestover, på vei mot oss, og sannsynligheten er stor for skyer også neste morgen – kanskje også regn.

Flyr svalene høyt, blir det pent vær, flyr de lavt, går det mot regn

– I pent og rolig vær kan insektene ofte fly ganske høyt. Og svalene, som spiser dem, følger etter. Økende luftfuktighet er gjerne et forvarsel om nedbør. Insektene merker den økende luftfuktigheten, og kanskje også økende vind, i høyden, og trekker ned mot bakken der vinden foreløpig er svakere og luften tørrere. Svalene følger selvsagt med nedover. Siden svalene er trekkfugler, og siden det ikke er insekter i lufta vinterstid, er dette et værtegn for sommeren. Men er mye rognebær på trærne et tegn på at det blir en vinter med mye snø? Og har været noe å gjøre med månefasene? – Glem det, sier Smits. – Det finnes ingen statistisk sikker sammenheng!

  • Publisert: 03.10.2019
  • Av: KIRVIL KAASA
  • Foto: Kirvil kaasa

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen