Meny

Kretsleirsommeren 2019

Speidersjefen gikk offensivt ut før sommeren og lovte at speiderstyret skulle besøke så mange som mulig av kretsleirene i sommer. Og for en sommer det ble!

Kretsleirsommeren 2019

Speidersjefen gikk offensivt ut før sommeren og lovte at speiderstyret skulle besøke så mange som mulig av kretsleirene i sommer. Og for en sommer det ble! Speiderstyremedlemmene har reist land og strand rundt for å oppleve all den fantastisk fine speidingen som skjer rundt i landet vårt! Sjefen selv var innom 8 leire, og fikk dermed besøkt ikke mindre enn 18 av de 23 kretsene som var på leir i sommer! Totalt ble det arrangert 13 krets-/regionsleire, fra Vennesla i sør til Stokmarknes i nord, og det var til og med en leir på Kragenäs i Sverige. 

Kolsjø med Tele-Busk

Håvard besøkte Tele-Busk krets’ koselige kretsleir ved Kolsjø i Kongsberg. Dette var sommerens minste leir, men den hadde alt en kretsleir skal ha – både grilling, utflukt til sølvgruvene, vannaktiviteter, kanohaik, bortkomne patruljer og roverleir. Og så klart et besøk fra speiderstyret. 

Tele-Busk1.jpg

Til skogs med Øvre Buskerud

Eirik tok turen til Flå kommune, der Øvre Buskerud hadde sin kretsleir. Etter en kjøretur langt (og lenger enn langt) til skogs, åpenbarte det seg et flott og tettpakket leirområde ved Buvatnet. Gruppene hadde satt opp matteltene sine inntil hverandre, slik at stemningen og vennskapet mellom gruppene ble ekstra bra. Speiderne fikk prøve seg på aktiviteter som smie, tinnstøping og godteriproduksjon.

Mjøsregionsleir på Kvernmoen

Silje og Henrik var innom leiren til Hedmark, Vestoppland og Gudbrandsdal kretser i starten av leiruka mens de rundt 200 speidere gjorde seg klare for en spennende aktivitetsdag der alle gruppene deltok med hvert sitt bidrag og Speider-sport rigget seg til med «pop-up-butikk». Håvard var også innom leiren og fikk med seg en meget vellykket markedsdag (noen i følget likte spesielt godt epler dyppet i sjokolade) og avslutningsleirbål.

«Helt hit» med Hålogaland krets

Peer-Johan fikk oppleve årets nordligste kretsleir. «Helt hit» foregikk ved hytta til 1. Stokmarknes på Hadseløya, og samlet over 50 speidere og ledere. Her var det tradisjonelle leirbål og aktiviteter. Speiderne gledet seg til haiken, som var en blanding av fottur og kanohaik i fantastisk vesterålsnatur. På leiren hørtes også ivrig snakk om landsleiren i 2021, som alle speiderne selvfølgelig så frem til!

Hålogaland3.JPG

«Att og fram» i Eidfjord

Eirik deltok sammen med speidergruppa si på Sogn og Fjordane, Hordaland og Ryvardens kretsleir i Eidfjord i Hardanger. I tillegg kom Håvard på besøk mot slutten av leiren. Temaet og navnet på leiren var «Att og fram», så deltakerne fikk prøve seg på spennende aktiviteter fra både fortid og framtid. Blant annet laget de klokke, fikk prøve å spise insekter og prøvde leirens egen labyrint. Mye rart, spennende og nytt, med andre ord! 

Insektsbilde.jpeg

Ta sjansen på kretsleir i Grenland

Grenland krets var samlet i Lunde og hadde kretsleir akkurat slik kretsleir skal være! Håvard fikk med seg «Ta sjansen» og rakk å dele ut en topputmerkelse til en av kretsens fremadstormende rovere/ledere (som sikter på speidersjefposten og måtte prøvebære sølvulven litt). 

Grenland3.jpg

Vestfold dro til Oppland

Birdy ble tatt veldig godt imot på kretsleiren til Vestfold krets på Nordtangen. Speiderne var engasjert og opptatt med å kokkelere sin egen treretters middag, men rakk også både volleyballturnering og leirbål denne dagen. Poden til Birdy fikk så mange fine nye venner at det ble vanskelig å dra, og han ble overbevist om å begynne i speideren, slik at han kan møte dem igjen på landsleir i 2021. Skikkelig god og inkluderende stemning der, altså.

Vestfoldkrets2 fotobirdy.JPG

Stor leir i Sverige

På den store regionsleiren i Kragenäs i Sverige var både Silje, Henrik, Håvard og Birdy. Silje og Henrik deltok med gruppene sine, mens Håvard og Birdy var innom på besøk. De brukte leirdagene til å se på alt det flotte engasjementet vi har i organisasjonen. Sterk vind, av typen minst 10 m/s satte leirdeltakerne på prøve, men med god bardunering med treplugger klarer speidere alltid å lage god stemning! Internasjonal deltakelse var det også på leiren og Håvard fikk testet danseferdighetene på leirbål med deltakerne fra Aserbajdsjan og Ukraina.

KragenäsH1(fant_leirkomiteen).jpg

 

«Nytt farvann» på Tromøya 

Ane fikk presset inn en snarvisitt på Asker og Bærum og Nedre Buskerud kretser sin leir på Tromøya i Arendal. «Nytt farvann» var en fin leir som skapte nye vennskap som garantert vil komme til nytte i arbeidet med kretssammenslåingen. Ane fikk være med på markedsdagen, hvor det gikk i sveler, sminke og glitter, spinbox, svampekast og mye annet moro! Og ingenting spriter opp en arbeidsuke som en natt på leir! Håvard var også innom på Tromøya og fikk blant annet en god prat med sentrale aktører i de to kretsene, så speiderstyret har god tro på at den nye kretsen snart er på plass!

Nytt_farvannH1.jpg

Leir i både by og mark i Trøndelag

Håvard tok med seg crewet og kjørte til Trondheim, der det var «bydag» på leirprogrammet. Trondheim bugnet over av speiderskjorter i sommervarmen, og leiren satte sitt tydelige preg på byen midt i beste turistsesong! Speidernes beredskap så ut til å ha tatt over beredskapen i sentrum, og det var en egen orgelkonsert for speiderne inne i Nidarosdomen! Etterpå fortsatte leiren på Trøndelag krets’ leirsted Stykket i Bymarka. Håvard fikk delt ut speidersjefens topputmerkelse til tre flinke speidere og hatt mange gode samtaler med mange fine trøndere!

En eventyrlig uke på Camp 773

Vesterlens kretsleir ble arrangert på kretsens leirsted Camp 773 med i overkant av 500 speidere. Navnet på leiren var «Askeladden og de» og alle gruppene hadde et eventyr som ramme. Ole Christian deltok som troppsleder med speiderne fra hans gruppe, og de hadde en eventyrlig uke som pirater fra Kaptein Sabeltann. På eventyrdagen kledde alle speiderne seg ut til sitt eventyr og alle gruppene hadde en aktivitet basert på dette eventyret. Man kunne blant annet finne Galtvorts-spøkelseshus, pil- og bueskyting i Sherwoodskogen, et teaterstykke om trollet i Lifjell og en patruljekonkurranse der man kunne vinne prinsessa og halve kongeriket.

På vegne av Norges speiderforbund delte Ole Christian og kretsleder Tor Børge ut hederstegnet til Arvid Langeland fra Strand Jørpeland for hans store innsats i gruppa og for kretsens leirsted Camp 773.

Vesterlen1.jpg

Leir med eget tog

Sørlandets kretsleir fant sted på Vennesla speidergruppes leirsted Paulen gård. Her fikk Håvard først gå den helt ekstraordinære tilkomstveien som går i en gammel tømmerrenne, og som om ikke det var eksotisk nok bar det ut igjen fra skogen med veterantog på Setesdalsbanen! På leiren rakk Håvard både å dele ut en velfortjent æreskniv og ha fine samtaler med gode speidervenner fra Sørlandet. Leiren hadde roverleir akkurat slik det skal være, og om noen finner en gjenglemt rover i en hengekøye et sted på Sørlandet, kan vedkommende sikkert knyttes til denne leiren.

Rovere i hengekøyer.jpg

Moro til vanns på Vigeland

Aust-Agder krets arrangerte kretsleir på et idyllisk område ved Vigelandsvannet, og da var det naturligvis duket for rikelig med vannaktiviteter, som wakeboard, kano og Ta sjansen. Speiderstyret fikk dessverre ikke vært til stede på leiren, men har hørt fra sikre kilder at speiderne koste seg ordentlig.

Speiderleir, ass! Bygget på pur glede, innsatsvilje, idealisme og pågangsmot. Drevet av vennskap, gjestfrihet, samhold og kaffe. Rett og slett bare veldig mange fine folk som samles på ett sted og lager god stemning og bidrar til fantastisk fine opplevelser for både barn, unge og voksne. Det gir mening.

 

Tusen takk til alle dere som bidro til fine kretsleiropplevelser i sommer!

  • Publisert: 03.09.2019
  • Av: Speiderstyret
  • Speiderstyrets blogg

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen