Naturen – et fristed

Vi er stolte av å tilby barn og ungdom frihet til å lære, prøve og feile, skriver speidersjef May-Britt Roald i dette innlegget.

Naturen er barnas siste fristed. I speideren får barn og unge et godt grunnlag til å dra på tur uten voksne. Friluftslivet gir patruljeføreren utfordringer, muligheter og trening i å ta ansvar og lede yngre speidere.

Patruljehaik har derfor stått som et helt sentralt element i speidingen fra starten i 1907. Med andre ord har små patruljer med unge gutter og jenter reist på overnattingstur, helt alene, uten oppsyn av voksne i mer enn 100 år. Dette har gitt speidere og patruljeførere en helt unik trening.

Vi som har fikk lov å prøve oss i rollen som patruljefører da vi var 13-16 år gamle er både stolte, takknemlige og ikke minst imponerte over den tillit vi ble vist, den erfaringen vi fikk og den utviklingen vi opplevde. I dag er vi imponert over dagens ungdommer som tar utfordringen som patruljefører på strak arm og både kan og vil lede yngre speidere på tur. Vi er stolte av å tilby barn og ungdom frihet til å lære, prøve og feile og vi er stolte av å tilby barn og unge frihet fra voksne, frihet fra styring, regler, kontroll og overvåking.  

Utfordring

Selv om vi utdanner våre speidere og patruljeførere i tråd med vårt motto «Alltid Beredt!», og baserer oss på prinsipper som tur etter evne, så innebærer patruljehaiken en viss grad av risiko. Slik har det vært hele tiden, og det har stort sett gått veldig bra. Likevel opplever vi at aksepten for denne typen risiko er redusert og under stadig større press. Til tross for dette har speideren stor tillit i samfunnet, og ikke minst tillit fra foreldre.

Vi skal være stolte og ydmyke for den tilliten vi blir gitt og kjempe for barns rett til frihet i naturen. Tilliten blir forsterket av dyktige unge patruljeførere som står frem, og viser glede, hverdagsmestring og mental styrke etter å ha vært på tur uten voksne.

Takk til alle patruljeførere som leder patruljene på tur og takk til alle ledere som gir av sin fritid for å skape trygge og dyktige patruljeførere. Vi sees i Bodø!

Speiderhilsen May-Britt Roald.

  • Publisert: 31.05.2017
  • Av: May-Britt Roald
  • Foto: Daniel Gauslaa
  • Speidersjefens blogg

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen