Ny på studiestedet i høst?

Mats (midt i bildet) har gode tips til hvordan du kan finne nye venner når du flytter til et annet sted for å studere.

Høsten betyr ofte store forandringer for den som er student, eller for den som har fått sin første skikkelige jobb etter mange år med skolegang.

Mange flytter til et nytt sted, kanskje flere timers reise hjemmefra, og må bygge opp et nytt nettverk. Det kan være utfordrende, spesielt denne høsten, hvor tilbudet av sosiale studentaktiviteter er begrenset og forelesninger i større eller mindre grad foregår via skjerm og ikke i et auditorium sammen med mange andre.

Avgjørende for trivselen
Å finne et eller flere miljøer der du kjenner deg hjemme, er avgjørende for hvordan du trives på det nye bostedet ditt. Da kan det være en smart start å kontakte en speidergruppe. Det finnes ca. 375 aktive NSF-grupper på små og store steder landet vårt, mange har et roverlag og de aller fleste trenger flere frivillige en som deg!

For noen få år siden skrev Mats Vatne Grønseth, den gangen 23 år, fra 1. Fræna Elnesvågen speidergruppe i Møre og Romsdal en artikkel til SPEIDEREN om hvordan han opplevde å være nyinnflyttet på en annen kant av landet og hvordan han ble med i et nytt roverlag der. Her er utdrag fra saken:

Mats sin historie
Da jeg flyttet til Porsgrunn for å studere for ett og et halvt år siden, hadde jeg, antakelig som mange andre rovere i samme situasjon, ingen planer om å begynne i noe ny speidergruppe.

Etter hvert begynte jeg å kjenne savnet etter å komme meg ut blant speidere. Derfor satte jeg meg som nyttårsforsett for 2017 å begynne i et nytt roverlag. I Trondheim finnes det aktive studentspeidergrupper, men ikke i Porsgrunn. Til gjengjeld er det mange speidergrupper i grenlandsområdet, så det var ikke noe problem å finne et roverlag. Via kretssekretæren kom jeg i kontakt med roverlaget Varg i 1. Solum speidergruppe som ønsket seg flere medlemmer.

Ny gruppe, nye muligheter
Det var troppslederne Christoffer og Marie som først møtte meg på speiderhuset til 1. Solum.

På bordet mellom dem lå ”Fordypningsmerker for flokk og tropp” oppslått, og de holdt på med planlegging for de neste ukene. De ønsket meg velkommen til 1. Solum, og fortalte kort om gruppa og roverlaget, blant annet at roverlaget var relativt nystartet.

Gruppa hadde, som mange andre grupper, opplevd at flere alderskull manglet, slik at det gikk mange år før noen kom i roveralder. Dette, kombinert med at roverne de hadde flytter til andre steder, sluttet, eller rett og slett ble for gamle, gjorde at roverlaget måtte legges ned i en periode.

Da troppsmøtet var over, var det tid for roverlagsmøtet. Jeg introduserte meg selv og fortalte om min tidligere speidererfaring. De bet seg raskt merke i at jeg var noe eldre enn dem, og gikk ut fra at jeg derfor sikkert hadde mye erfaring å dele av. En rask navnerunde senere bega vi oss ut på dagens oppgave som var å planlegge hva vi skulle gjøre frem til sommeren.

På tur samme for første gang
På de neste møtene arbeidet vi med turutstyrsmerket, og jeg ble stadig bedre kjent med alle i roverlaget. Jeg gledet meg til møtene, men enda mer til «Kom deg ut-dagen». Da skulle vi ha årets første tur, og min første tur med roverlaget. Endelig skulle jeg få sjansen til å se hvordan roverlaget fungerte sammen over lengre tid! Vi skulle bo i en liten minileir sammen med mange andre grupper, så dette kunne bli veldig morsomt.

Turen ble en kjempesuksess! Selv om leiren var bare noen hundre meter unna speiderhuset, og det var i en park, fikk vi fortsatt villmarksfølelsen når vi satt rundt bålet, for leiren var på et område som var skjermet fra resten av parken.

1. Solum bodde i enden av leiren i en liten klynge med trær, det gjorde det mulig for oss å sette opp et tre-telt. Vi skulle ikke sove i det, men det var god underholdning for barn som kom og besøkte oss under ”Kom deg ut-dagen”.

Det har vært kjempemoro å bli kjent med alle i roverlaget Varg, og jeg gleder meg til å være mer sammen med dem. Jeg ser på eksperimentet mitt som en suksess, og har meldt meg inn som fast medlem i gruppa og laget. Jeg vil også anbefale alle som flytter for å studere å ta kontakt med den lokale speidergruppa og høre om de har et aktivt roverlag. Har de ikke det, kan du kanskje starte et? For er det noe som er gull verdt for ei speidergruppe, er det ivrige og aktive rovere!

Tips fra Mats:

• Kontakt kretsen du skal flytte til i for å finne et roverlag som passer deg. Ta kontakt med roverombudet, om kretsen har det.
  • Vær frampå og by på deg selv, kanskje har du erfaringer og kunnskap som de andre i roverlaget mangler.
  • Tar du ikke med deg alt turutstyret ditt når du flytter, har antakelig gruppa eller noen i roverlaget noe å låne deg.

Andre muligheter
Du kan også spørre noen i denne facebookgruppa om tips til et aktuelt roverlag / en speidergruppe, eller du kan søke på f.eks. speider i et fritekstsøk på Frivillighetsportalen.

Artikkelen finner du i SPEIDEREN nr. 1-2017 (16+) på s. 1213.

• Publisert: 25.08.2020
  • Av: Mats Vatne Grønseth/Kirvil Kaasa