Nyansatt på forbundskontoret

Lykke Juhler er det nyeste tilskuddet til forbundskontoret. Hun skal arbeide med gruppe- og kretsutvikling og med Min speiding.

Fra De grønne pigespejderne til NSF

Lykke startet i jobben som administrasjons- og prosjektkonsulent 1. september. Inntil nylig arbeidet hun som frivillig med organisasjonsutvikling hos De Grønne Pigespejderne, et av de danske speiderforbundene. – Jeg er spesielt engasjert i hvor mye motivasjon betyr i frivillig arbeid, også når det gjelder å gjøre noe annerledes. Det er så viktig å motivere speiderledere til å være åpne for noe nytt! Vi skal ikke glemme alt det gamle, men ta med oss det beste av det vi allerede har, og invitere andre inn til å tenke nytt og tørre å være kreative, understreker hun.

Voksen speiderdebut
Lykke kom selv inn som helt ny i speideren først i voksen alder. Barna hennes, som nå er voksne, begynte som speidere, og hun ble med og hjalp til i den lokale gruppa i nærheten av Sønderborg. Hun ble med i en såkalt Augusta-gruppe, en enhet som først og fremst tilbyr speiding for voksne, en mulighet for påfyll av motivasjon og et voksent fellesskap. – Det var aktiviteter hvor målet var trivsel, for det meste friluftsliv.

Da den danske landsleiren Spejdernes Lejr skulle arrangeres i Sønderborg i 2017, ville Lykke bidra med «et eller annet».  – I utgangspunktet tenkte jeg det kunne være hva som helst – dirigere trafikken, for eksempel, forklarer hun. –  Men så oppdaget jeg alle de spennende oppgavene leiren trengte folk til, og bestemte meg for å søke noe som passet mine interesser. Jeg fikk ansvar for å koordinere trivselstiltakene for staben, som besto av mellom 6 000 og 8 000 frivillige. Det handlet om alt fra å gi den enkelte et klapp på skulderen, til å drive en barnehage og arrangere stabsfest etter leiren.

Ledet arbeid med utvikling
Etter Spejdernes lejr ba De grønne pigespejderne Lykke om å lede et arbeid med gruppeutvikling hos dem. –  Min oppgave var å lede en liten gruppe utviklere som skulle bistå speidergrupper over hele Danmark i arbeidet med blant annet å kartlegge utfordringer og å finne løsninger blant annet for å rekruttere og lede frivillige, sikre god kvalitet på speiderarbeidet og beholde speiderne lenger.

– Det minner faktisk mye om prosjektet som er i gang i Norges speiderforbund, men med én viktig forskjell: I NSF gjøres det et mer grundig forarbeid enn jeg har inntrykk av at det ble gjort hos De grønne pigespejderne. Det er så viktig å sikre et godt grunnlag for det arbeidet som skal gjøres, og som er en lang prosess. Men det som er fint, er at forbundet allerede har en del verktøy og hjelpemidler å starte med, og som vi nå systematiserer. Det er en stor fordel at ikke alt er nytt og ukjent for gruppene!

Lykke har de siste årene arbeidet med IT-systemer, blant annet support og opplæring, både i kommunal og i statlig virksomhet. – I jobben min i NSF kan jeg kombinere interessen min for speiding med interessen for utvikling og for IT, det gleder jeg meg til!

Les mer om gruppe- og kretsutvikling

• Publisert: 13.09.2019
  • Av: KIRVIL KAASA