På utkikk etter kandidater

Mange er nå mest opptatt av leiren de skal på i sommer, men valgkomiteen tenker på høstens speiderting og valget av nytt speiderstyre. Kjenner du en kandidat? Eller lurer du på om et slikt verv kan være noe for deg?

Valgkomiteen har jobbet i flere måneder med å finne gode kandidater til Speiderstyret og øvrige verv som skal velges på Speidertinget 2018 i november. Når det gjelder Speiderstyret, er målet å få et styre som med en sum av egenskaper framstår som en komplett patrulje med

• evne til å utvikle og markedsføre speideren
  • kunnskap om styrearbeid og ledelse av store organisasjoner (tenke strategisk)
  • evne til å styre og utvikle organisasjonens ulike ressurser, herunder frivillige, ansatte og økonomi.

Valgkomiteen er på utkikk etter kandidater som gir et styre som utfyller hverandre innen ulike typer kompetanse i styrearbeid, utvikling og strategisk arbeid, økonomistyring, personalledelse, nettverks- og påvirkningsarbeid og markedsføring.

– Ingen kan alt dette, men sammen skal Speiderstyret være et kollegium som i fellesskap skal løse mange ulike oppgaver, inkludert det å fronte vanskelige saker. Det sier Hanne Mette Lundberg, som leder valgkomiteen, og som selv har vært medlem av Speiderstyret.

_CFS7191.jpg

Valgkomiteens leder Hanne Mette Lundberg. Foto: CF Salicath.

Ser gjerne at unge stiller
Hun oppfordrer unge til å stille til valg: – Det blir gitt opplæring i styrearbeid når det nye styret er på plass, så det er ikke et krav at man er ekspert på denne typen frivillig arbeid. Å være en del av Speiderstyret er utrolig lærerikt. En blir kjent med speidingen både nasjonalt og internasjonalt, en får brukt kompetansen sin utenfor det lokale speidermiljøet, og en får et stort nettverk!

De fleste av Speiderstyrets medlemmer bør være aktive i speideren i dag, men det kan også finnes enkelte gode kandidater som ikke er det, presiserer Hanne Mette. – Vi er ute etter personer med ulike egenskaper, og da gjør vi klokt i å tenke bredt. Det er det også lurt at speidernorge gjør. – Vi i valgkomiteen kontakter alle vi får forslag om. Deretter gjør vi intervjuer med dem, før vi kommer fram til hvem vi innstiller til valg. Vi innstiller dessuten ingen kandidater basert bare på alder og kjønn.

Hanne Mette og de fire kollegene i valgkomiteen har også gjort seg tanker om hvem som ikke passer så godt i Speiderstyret: – Dette er ikke rette plassen for dem med én fanesak. Det finnes mange andre muligheter til å påta seg verv i nasjonale komiteer og prosjekter.

Andre verv på valg
I tillegg til et nytt speiderstyre, er det flere andre verv på valg på Speidertinget. – Vi skal ha engasjerte personer til klagenemda og til representantskapet i Speidernes fellesorganisasjon. Til lovutvalget skal vi ha to nye medlemmer, så der ønsker vi oss kandidater med juridisk kompetanse, understreker Hanne Mette Lundberg.

Fristen for å foreslå kandidater er fredag 22. juni. Forslag sendes til valg@speiding.no.

• Publisert: 18.05.2018
  • Av: Kirvil Kaasa