Personvern – Nye og strengere krav

I år skjerpes kravene til hvordan personopplysninger håndteres. Det tar Norges speiderforbund på alvor.

Kanskje har du allerede hørt snakk om forkortelsen GDPR. 25. mai 2018 trer EUs forordning for personvern – The General Data Protection Regulation, altså GDPR – i kraft som lov, også i Norge. Det betyr at vi får nye regler for personvern. GDPR vil gjelde for alle virksomheter i alle land i EU. Hva betyr det for Norges speiderforbund? Og har det noe å si for speidergruppa, kretsen eller korpset?

Personvern og tillit
Personvern handler om retten til å ha et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger. For en frivillig organisasjon som Norges speiderforbund handler det om at medlemmer og samarbeidspartnere skal kunne ha tillit til oss og til hvordan vi behandler deres persondata.

Medlemmene i Norges speiderforbund er registrert med personopplysninger i Min speiding. I tillegg til navn, adresse, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato, er også andre opplysninger knyttet til medlemskapet ditt registrert, som verv og roller, fakturaer for medlemskap og for deltakelse på nasjonale arrangementer, om du har vist politiattest osv. Men GDPR er ikke begrenset til hva som lagres i et medlemssystem: – Personvernforordningen gjelder hvordan man ser på data om mennesker, enten de er i et medlemssystem, på gule lapper eller i et regneark, forklarer Christian Torp, generalsekretær i Den Norske Dataforening.

Flere rettigheter og flere plikter
Det nye regelverket gir enkeltpersoner flere rettigheter knyttet til personvern, mens alle virksomheter får flere plikter. Også medlemsorganisasjoner. – Vi er i godt i gang med å forberede oss på at den nye loven kommer, forteller Norges speiderforbunds generalsekretær Knut Harald Ulland. – Det innebærer blant annet å gå gjennom og dokumentere rutinene våre for håndtering og lagring av medlemsinformasjon. Loven vil gjelde for hele organisasjonen vår.

Per nå er ikke alle fakta om hvordan NSF som frivillig organisasjon skal forholde seg til det nye regelverket klart, men forbundskontoret vil sørge for å informere og veilede alle nivåer i forbundet fortløpende de neste månedene. – Ambisjonen vår er å finne gode løsninger på de utfordringene organisasjonen vår vil møte med det nye lovverket, slik at gruppene, kretsene og korpsene i størst mulig grad kan konsentrere seg om det viktigste: å drive godt speiderarbeid, understreker Knut Harald Ulland.

Det er Datatilsynet som er ansvarlig for å føre tilsyn med og håndheve loven i Norge. De har gjort tilgjengelig dokumenter og ressurser som gjelder den nye forordningen på sine nettsider. Er du allerede nå interessert i å bli kjent med personvernforordningen, se Datatilsynets nettsider: datatilsynet.no/forordning.

• Publisert: 13.02.2018
  • Av: Kirvil Kaasa