Slik kan du bidra til å bekjempe plastforsøpling

Hvert år havner veldig mye plast og søppel i havene. Bare langs Norges kyst mener man at det dreier seg om minst 36 000 tonn søppel årlig. Du og speidergruppa kan bidra til å rydde opp.

Tekst: Daniel Gauslaa //
Foto: Tone Falkenhaug //

Husker du hvalen som ble funnet på Sotra for et par år siden med 30 plastposer i magen? Det er bare en bitteliten del av forsøplingen i havet. Ifølge Kine Martinussen, som er kommunikasjonsansvarlig hos Hold Norge Rent, havner minst 36 000 tonn søppel på norske strender og på havbunnen langs kysten vår hvert år. Det er cirka syv kilo for hver innbygger i Norge.

– Forskere fra Havforskningsinstituttet har anslått at havbunnen utenfor Norge er dekket av minst 10 tonn avfall per kvadratkilometer, sier hun.

Forsker Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet forteller at det bare er fem prosent av alt søppelet som havner i havet som skylles opp på strendene. Én prosent flyter på havoverflaten, resten finnes under overflaten eller på bunnen.

Farlig for dyr i havet

Grøsvik forklarer at kan dyr sette seg fast i søppelet, eller spise det og bli skadet. Når dyr får i seg plast, følger det med miljøgifter, skadelige tilsetningsstoffer eller andre ting som gjør dyrene syke. Men enda vi vet om dette, fortsetter forsøplingen.

– Det ser ut til at vi mennesker kommer til å lage enda mer plast i årene som kommer. Vi vet at en viss andel av plasten som blir produsert havner der den ikke skal. Det skyldes at systemene for å ta seg av søppel ikke er gode nok alle steder. Når mengden av plast i verden fortsetter å øke, betyr det at mengden plastsøppel i naturen også øker.

– Du og jeg kan bidra på ulike måter, slik at mindre plast havner i havene – vi kan bruke mindre plast, og vi kan velge produkter som ikke er laget av plastpolymerer. Og vi kan sørge for at søppelet vi produserer ikke havner i naturen.

– Heldigvis er det flere positive ting som skjer. Det viktigste er at folk er blitt klar over at dette er et miljøproblem og vil gjøre noe med det. Det fører til at både næringsliv og myndighetene gjør tiltak som bidrar til å redusere plastforsøplingen, sier Grøsvik.

plastsøppel i havet.PNG
Her ser du hvor lang tid det tar før forskjellig søppel som havner i havet blir brutt ned. En del av det blir til mikroplast som dyr, fugler, fisk og mennesker kan få i seg. Illustrasjonsfoto: Oslofjordens Friluftsråd.

Speiderne kan bidra

I Speiderbasen finnes prosjektforslaget Strandryddedag. Det er en del av Patruljen i samfunnet. Alt du trenger å vite om hvordan Strandryddedagen gjennomføres, og viktige lenker, finner du der. – Det er en godt egnet aktivitet enten du er småspeider, speider eller rover, minner Erling Husby i Norges speiderforbund om. – Strandryddedag er enkelt, meningsfylt og, ikke minst, gøy!

Mellom 29. april og 5. mai i år er det nemlig Strandryddeuka og Strandryddedagen (4. mai). Det er en dugnad som Hold Norge Rent står bak. Uansett om du bor langs kysten eller ikke, kan du bidra. – Vi oppfordrer alle til å ta på seg hansker og rydde langs elver, vassdrag, innsjøer og kystlinja. I fjor var det 90 000 frivillige ute på én uke, og i løpet av hele 2018 plukket frivillige flere tusen tonn søppel, sier Martinussen.

Det er enkelt å bidra, både som enkeltspeider og som gruppe. Eller hva med å legge ukas patruljemøte til Strandryddedagen? Speidere er vant til å ta ansvar, og kan godt stå for planlegging og gjennomføring av en ryddeaksjon, og invitere andre til å delta. Hvis dere er få speidere og ikke får til å organisere en aksjon selv, gå inn på kartsiden å se hvor nærmeste ryddeaksjon er, og hiv dere med.

Fakta: Plast og strandrydding

• Under Hold Norge Rent sine strandryddingsaksjoner i 2017 ble det fjernet 1 400 tonn marint avfall fra over 2 200 km strandlinje.
  • Problemet med plast i havene fikk stor oppmerksomhet først for rundt 10 år siden.
  • Mellom 5 til 13 millioner tonn plast er anslått at havner i havene globalt årlig.
  • Årlig dør minst 100 000 sjøpattedyr og minst en million sjøfugl av plastforurensning.

Se saken «Mikroplast – hva er det, egentlig?» i SPEIDEREN nr. 3/2018 for mye nyttig stoff om mikroplast.

1. Kast søppel der det hører hjemme! Ta med deg alt søppel hjem hvis du ikke finner en søppelkasse, og kast aldri søppel på bakken. Bruk aldri toalettet til å kaste ting i.
  2. Ha ryddehansker og poser tilgjengelig i speiderhyttene, så kan alle som er innom ta med seg ryddeutstyr og plukke søppel i naturen.
  3. Unngå engangskopper og -bestikk på tur og i speiderhyttene.
  4. Meld fra til kommunen hvis du oppdager steder der folk dumper søppel.
  5. Kjenner du noen som røyker og som kster sneiper på bakken? Kanskje de ikke vet at en sneip inneholder plast og tar lang tid å bryte ned.
  6. Er du glad i å fiske? Mister du en teine eller et garn, husk å merke av i kart eller GPS der du mistet det. Dra gjerne opp tapt redskap du selv finner. Fiskeridirektoratet har laget en app som heter Fritidsfiske. Der du kan melde fra om tapt redskap.
  • Publisert: 29.04.2019
  • Av: Daniel Gauslaa