Politikk og læring i Kroatia

På europakonferansene til WAGGGS og WOSM i Split i Kroatia i slutten av august fikk deltakerne fra Norges speiderforbund noen hektiske, men spennende og lærerike dager!

I slutten av august deltok Norges speiderforbund på europakonferansen til verdensspeiderforbundene WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) og WOSM (World Organization of the Scout Movement) i Split i Kroatia. Europakonferansen er litt som Speidertinget, men på europanivå, og den arrangeres hvert tredje år. Her bestemmer man retningen for de neste tre årene, og man velger ny europakomité i hver av organisasjonene. Komiteene skal lede europaregionenes arbeid og tale regionenes sak til verdensstyrene.

Delegasjon WAGGGS.JPG

Til slike konferanser reiser Speidernes fellesorganisasjon sammen som delegasjon. Denne gangen var de heldige fra NSF som fikk delta i denne lærerike opplevelsen, speidersjef Håvard, visespeidersjef Birdy, IC WOSM Eirik, IC WAGGGS Ane, Knut Slettebak og ungdomsdelegatene våre, Marthe, Caroline, Freja og Erik. Ungdomsdelegatene ble plukket ut gjennom utlysning, og rundt juletider blir det lyst ut ungdomsdelegatplasser til verdenskonferansen til WOSM neste sommer.

Hele delegasjonen (2).JPG

Delegasjonen brukte tida på å diskutere hvilken retning organisasjonene skal ta, prøvde å overbevise andre om det de mente var riktig, både i plenumsal og i samtaler i pausene, og skrev forslag og henstillinger. En sak som fikk mye oppmerksomhet hos WAGGGS, er en omstrukturering hvor man skal gå mer tilbake til frivillige. Det blir altså færre ansatte og flere muligheter for å være frivillig. Her kommer det altså mange gode anledninger til å få internasjonal erfaring og lære enda mer. Delegasjonen rakk også å oppdatere Instagram for å vise alt det spennende de fikk lære om. Sjekk den lagrede storyen «Internasjonalt».

I tillegg ble det holdt økter med forskjellige temaer, som ga erfaringer som delegatene tar med seg hjem til Norge, som hvordan man kan samarbeide i en føderasjon (paraplyorganisasjon for speiderforbund), hvordan man tar vare på frivillige, vekst, mangfold, unge kvinner i lederroller, kjønn og likestilling (som Freja fra NSF holdt med fem andre), arbeid med immigranter og flyktninger, sosial avkastning av frivillig arbeid, miljø og deling fra diverse lands arbeidsmåter.

Eirik stiller spørsmål under debatt i joint.JPG

Konferansen var også en god anledning for flere i delegasjonen til å få en enda bedre forståelse av hva WAGGGS og WOSM bidrar med til NSF. Noe av dette er kunnskap de besitter rundt organisasjonsdrift, arrangementer, arbeidsgrupper og programmer som skal hjelpe organisasjonene til å oppnå målene sine.

Delegasjonen fikk noen lærerike og veldig intense dager i Kroatia:

– At vi faktisk var i Syden, merket vi ikke så mye til annet enn et par kvelder hvor vi rakk et bad og en tur til et av Kroatias mange slott fra Game of Thrones, sier speiderstyremedlem Ane Nørstebø Laache.

Fremover vil speiderstyret prøve å samle inntrykkene og ta fatt på å sette lærdommen fra konferansen ut i livet.

Eline fikk hederstegnet fra NSF for flott arbeid for Norge som IC og videre på europanivå .JPG

• Publisert: 11.09.2019
  • Av: Ane Nørstebø Laache og Eirik Ulltang Birkeland