Pride-paraden – årets viktigste speidertur

25. juni skulle speidere fra Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere gå sammen i Oslo Pride. Slik ble det ikke.

Vi ville gå fordi vi mener at alle barn, unge og voksne er like mye verdt, fordi alle er like viktige, og fordi alle fortjener respekt og forståelse. Når vi går i paraden, gjør vi det for fred og forståelse mellom mennesker, retten til å være seg selv og retten til å elske den man vil. Vi arbeider for at hver enkelt skal kjenne seg trygg, inkludert og verdsatt. Det er et av våre viktigste mål i speideren.

Så skjedde det et angrep i Oslo i natt, som vi opplever som et angrep på denne retten til å være fri, og være seg selv. Dette angrepet gjorde at Oslo Pride ble avlyst. Speiderne som skulle delta i Oslo Pride, ble invitert til et digitalt møte for å være sammen og dele sine tanker.

Førerpatruljen i speidergruppa 17. Oslo Kampianerne satte gode ord på situasjonen, som du finner nederst på siden.
 

Snakk med speiderne!

Det er ingen tvil om at barn og unge får med seg mye av det som skjer i verden gjennom sosiale medier, TV, radio eller fra andre personer – og det er mange inntrykk, enten det er snakk om krig eller andre grusomme handlinger som hendelsen i Oslo natt til i dag.

I situasjoner som denne kan det være vanskelig å snakke med barna og de unge, og vi deler her noen verktøy som kan være til hjelp.

Vi har tidligere delt World Organization of the Scout Movement (WOSM) sine gode tips til hvordan dere som ledere eller rovere kan snakke med speiderne om krigen i Ukraina. Mange av tipsene kan brukes i denne sammenheng også.

Du finner tipsene til WOSM her (oversatt til norsk).

Prosjektet «Patruljen i samfunnet» fra 2018 handlet om hvordan vi som speidere kunne engasjere oss i samfunnet. Her er det mye nyttig og relevant informasjon, spesielt i aktivitetspakken «Inkludering».


Oppfordring

Ta vare på hverandre i gruppa og kretsen, snakk sammen om hva som har skjedd, og fortsett å gjøre speideren til et trygt sted å være seg selv.

 

  • Publisert: 25.06.2022
  • Av: Line Aas Mjøster
  • Foto: Tove Arntzen

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling