<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Rovernes turmatfavoritter

Har du vært på noen speiderturer og laget mat over bål, primus eller stormkjøkken, har du både fått noen turmatfavoritter og lært deg smarte knep. Roverne kan mye, her er tips fra noen av dem.

Mari Hauge (19), 1. Sandnes speidergruppe: Pinnebrød med kanel og sukker
– Dette smaker så godt! Bruk vanlig pinnebrøddeig. Bland sukker og kanel og dryss det på pinnebrøddeigen. Trykk blandingen godt inn i deigen og snurr den tett rundt en pinne. Hold pinnen med deigen over glørne. Vri pinnen sakte rundt så brødet blir jevnt stekt. Det lønner seg å være tålmodig, slik at pinnebrødet blir stekt tvers gjennom og ikke svidd utenpå.

 

Hanne K. Lybekk (24), Styggen roverlag, 1. Sandsvær speidergruppe: Pizza i stekepanne 
– Dette fungerer veldig bra i jernpanne under lokk på vinteren. Jeg har ikke forsøkt på bål, men på gasskjøkken inne på hytte uten strøm. Det smaker veldig godt mens man lufter ut den kalde lufta og fyrer i ovnen. Hvis du skal lage pizzaen på tur, kan du lage pizzafyllet klart på forhånd. Pizzadeigen kan du også lage og ha i en plastpose som du lar det være litt ekstra plass i (til heving). På turen kan dere bytte på å gå med posen på magen for å heve deigen! I vårt tilfelle er hytta to km fra vei, så enten en går på ski eller på beina, så rekker man å bli ganske varm – og deigen hever fint.

 

Maja Eldevik (19), Kvæfjord speidergruppe: Karamellpopcorn
– Karamellpopcorn er veldig, veldig godt – du klarer ikke ta bare én! Alt du lager hjemme i ei steike- panne, kan du lage ute på primus eller over bål. Her skal du smelte sukker og det kan ta litt tid, så vær tålmodig. Du må også følge godt med så det ikke blir svidd. Brent sukker er ikke godt. Det er perfekt å lage karamellpopcorn om kvelden, og hvis det blir noe til overs, kan du steke vafler eller pannekaker til frokost neste dag og bruke resten av karamellpopcornet som fyll. Du kan kjøpe en pose ferdig poppet salt popcorn eller poppe og salte selv. I tillegg trenger du sukker, litt vann, smør og fløte.

Det finnes mange oppskrifter på nett, men her er et forslag: Ha cirka 1 dl sukker og noen spiseskjeer vann i en kjele eller stekepanne. Kok opp og la det koke til vannet fordamper og sukkeret er en kornete masse. Så begynner sukkeret å smelte. Rør hele tida. Det kan ta 10–15 minutter. Når sukkeret er smeltet, tar du kjelen bort fra varmen. Det er lett å brenne seg! Ha i et par spise- skjeer smør og bland det godt inn. Kok opp igjen og bland i cirka 1 dl fløte. La det koke noen minutter til det blir seigt og lysebrunt. Koker det lengre, blir karamellmassen stivere. Prøv deg fram, men uansett smaker det ferdige resultatet godt. Hell i popcorn og bland alt godt. Du kan også drysse på litt mer salt, hvis du liker det.

Foto: Maja Eldevik

Aurora Støkken Leren (18), Tomter speidergruppe: Kanelboller på primus
– Det enkleste på tur er å bruke ferdig pizzadeig fra butikken til disse bollene. Rull deigen ut av papiret, fordel smør, sukker og kanel jevnt utover og rull den sammen igjen. Skjær rullen opp i nokså smale skiver, for det tar tid å steke bollene ute, kanskje en hel time. Ha litt smør i en kjele, sett bollene nedi den, ikke for tett sammen. Ha lokk på kjelen og sett den over primus på svak varme eller i bålet når varmen ikke er så sterk. Jeg har prøvd begge deler og synes at primus funker best. Pass på at bollene ikke blir brent, flytt dem av og til med en stekespade. De blir fort litt svidd uansett, men det gjør ikke noe, det smaker godt likevel!

Foto: Privat

Alf Røkenes (22), Tromsøya speidergruppe: Lag en enkel gryteovn
– Ha et rundt fem cm tykt lag med sand, kanskje mer, i ei stor gryte. Oppå sanda legger du aluminiumsfolie eller bakepapir, så putter du det du skal bake oppi. Bruk et tett lokk på gryta og sett den i bålglørne. Det gir jevn, fin varme. Du kan bake alt mulig på den måten, muffins og boller, for eksempel. Vi har også lagd kokegrop med kull. I den har vi stekt lammelår og ytrefilet. Det tar flere timer, men kan bli veldig godt!

Denne artikkelen sto først på trykk i SPEIDEREN nr. 4-2020. Du finner de fem siste årgangene av SPEIDEREN i elektronisk versjon her.

  • Publisert: 15.09.2022
  • Av: Kirvil Kaasa
  • Foto: Maja Eldevik

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear