Søker speiderledere med ubåterfaring

Andor Flåten fra Vågå har startet Gudbrandsdalens første sjøspeidergruppe, men trenger flere med på laget.

OBS! Dette innlegget var aprilsnarr første april 2019.

Skrikende behov

– Jeg var speider som barn, men har vært ute av organisasjonen i noen år, forteller Andor. – Det å være speider er noe jeg har savnet, så nå ønsket jeg å kombinere speidingen med det jeg brenner for, som er ubåtføring og mekking på ubåter. Forhåpentlig kan dette også bidra til rekruttering til ubåtmiljøet.

Vi spør Andor om han tror det at han sliter med rekrutteringen, kan ha sammenheng med at han har valgt seg en relativt smal nisje, og at han holder til så langt fra havet. – Ja, det tror jeg absolutt, svarer Andor, men det har vært et skrikende behov for et ubåtspeidermiljø og det er det jeg nå vil gjøre noe med.

Nye typer speiding

Norges speiderforbund er alltid på jakt etter nyskapende måter å drive speiding på. Speiderstyret gleder seg over initiativet, og visespeidersjef Birgitte Heneide sier entusiastisk: – Andor har skjønt det: Speidere er gode på bunnen!

Birgitte_0_0.jpg

Lemonsjøen som base

Det er i den 3,5 km² store Lemonsjøen i Vågå kommune at Andor ønsker å drive ubåtspeiding: – Her er det stort potensial for å plaske rundt både på og under overflaten! forteller Andor med stor iver i stemmen.
– Det eneste jeg trenger nå, er flere sjøspeiderledere som vil være med meg og drive gruppa, gjerne med tidligere ubåterfaring fra marinen eller bare på hobbybasis. Jeg håper også at sjøspeidermiljøet vil ønske oss velkommen og se på oss som et spennende tilskudd!

Hell i uhell

Andor forteller at han egentlig er båtbygger av yrke, men at det særlig var ett problem han støtte på i arbeidet sitt: – Båtene jeg bygde, hadde en lei tendens til å synke. Man kan vel si at det var ubåtmakeryrket som valgte meg, og ikke jeg som valgte det. De mange mislykkede forsøkene på å bygge vanlige båter har ført til at Andor nå har mange ubåter som bare venter på å bli brukt: – Jeg har en del miniubåter som vi vil bruke til opplæring, og så har jeg noen litt større stående på tomta mi som jeg gleder meg til at vi kan få brukt mer.

• Publisert: 01.04.2019
  • Av: Eirik Ulltang Birkeland, Sivert Ulltang Birkeland, Nettverk for kommunikasjon