Speideraksjonen: En stemme til dem som ikke blir hørt

Chandia (16) flyktet fra Sør-Sudan sammen med brødrene sine i 2014. Hun forlot et urolig hjemland, og drømmer om å bli internasjonal advokat, slik at hun kan hjelpe folket sitt.

Dette er en artikkel fra Speideren nr. 1/2017. Der finner du også mye annet aktuelt speideraksjonsstoff.

Konflikten i Sør-Sudan ble verre igjen i desember 2013. I løpet av noen uker ble tusenvis drept. Faren til Chandia døde i borgerkrigen. Livet for Chandia og de to brødrene ble verre, og de flyktet over grensen til Uganda. De tre barna gikk i to døgn, alt de hadde med seg var litt bønner, peanøtter og mais. – Flukten var tøff, men det vi forlot var verre, forklarer Chandia. I Uganda er det hun som er familiens overhode, siden hun er eldst av de tre søsknene.

Chandia portrett 3_web_Foto Silje Kroken.jpgAv og til renner tårene når Chandia forteller, men så kommer smilet fram. Hun er ei tøff jente med tro på framtiden!

Hele barneskolen på tre år
Nå går Chandia går på en skole som Flyktninghjelpen driver, ca. fire km fra der hun bor sammen med brødrene. Hun bruker en time hver vei, men er veldig fornøyd. Hun går på det som kalles ALP-programmet (Accelerated Learning Program), som betyr at elevene på tre år arbeider seg gjennom pensum for syv år med grunnskole. Dette er et opplegg som Flyktninghjelpen har utviklet i samarbeid med regjeringen i Uganda.

Mange fæle opplevelser
– ALP-programmet krever mye av elevene. En stor del av dem har flyktet fra Sør-Sudan, og de sliter med minner og tanker om fæle opplevelser. Mens de går her, jobber vi mye med å bearbeide det de har vært gjennom. Pensumet er også krevende, elevene må jobbe mye med det på egenhånd, etter skoletid, forklarer en av lærerne.

Vil gjøre en forskjell i en urettferdig verden
Chandia er akkurat nådd tredje nivå, det tilsvarer 6. klasse i den norske skolen. Hun jobber hardt med skolearbeidet etter skoletid, og til og med i friminuttene også. – Drømmen min er å bli advokat, forteller hun. – Jeg vil gi en stemme til folket mitt i Sør-Sudan, som ikke blir hørt.

  • Publisert: 24.03.2017
  • Av: Silje Kroken
  • Foto: Silje Kroken

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen