Speiderdemokrati: Smarte tips til tinget

HURRA! NYTT SPEIDERÅR! Det betyr tid for nye eventyr og minner – men også tid for gruppe- og krets-/korpsting. Her får du noen tips til å gjøre tingene mer relevante og interessante for speiderne!

Speidermetoden er det som gjør speiding unikt. Et viktig element i speidermetoden er medbestemmelse og ansvar. Som speiderledere skal vi bla. legge til rette for at speiderne er med på å bestemme ting i speideren i overenstemmelse med deres interesser og evner. Det kan være hvor vi skal dra på leir, hvilket utstyr vi skal kjøpe, hvilken farge patruljerommet skal ha eller hva vi skal gjøre på speidermøtene. Som speiderledere bør vi ønske alle forslag fra speiderne varmt velkomne – det er tross alt de vi driver speiding for!

Gjør noe hyggelig ut av det!

Hva med å invitere til felles kveldsmat, leirbål i etterkant av tinget eller kanskje ha tinget i forbindelse med en tur? Gruppe- og korps-/kretsting er en glimrende mulighet til å samle alle til å gjøre noe hyggelig sammen. Bruk muligheten! Ønsk alle velkommen, spesielt speidere som ikke har vært på ting før! Husk også å sette tinget på terminlisten, slik at alle kan holde av dagen.

Reell mulighet til å delta

Husker du da du var liten og satt rundt bordet på familieselskap og ikke forsto bæret av det de voksne pratet om? Eller når du hang langt bak i pensum og ikke hadde peiling på hva foreleseren sto og bablet om? Det er ikke gøy å bli snakket over hodet på! Bruk ord som speiderne forstår eller forklar vanskelige ord når du bruker dem. Konstituering, delegater, akklamasjon, avkastning og balanse er ikke i vokabularet til en tolvåring.

Årsaken til at sakspapirer (eks. regnskap, budsjett og årsberetning) sendes ut i forkant av møtet er nettopp for at speidere (og ledere) skal ha en faktisk mulighet til å sette seg inn i hva som står der, slik at man har mulighet til å mene noe om det! Husk derfor utsending av sakspapirer og gå gjennom sakspapirene sammen med speiderne før tinget.

Ung møteleder?

Speidere ser opp til rovere! Har dere engasjerte rovere som har vært på en del ting i gruppa eller korpset/kretsen? Bruk dem som møteledere! Det er ikke lenge siden de satt i samme posisjon som speiderne og de husker kanskje bedre hva som var helt uforståelig, og kan dermed forklare det bedre til speiderne!

Relevante saker

Selvsagt må man gjennom både vedlikehold på eiendommer, regnskap og budsjett. Speidere er ganske heldige som får lære om og bestemme slike saker fra de er 12 år gamle! Likevel kan det være en ide å sette ting som direkte angår speiderne på sakslista, for at speiderne skjønner at deres stemme er både viktig og betyr noe for lederne. Det kan være hvor og når man skal dra på leir, hvilken gruppe man skal invitere med seg eller hvilke telt som skal kjøpes til patruljene. Hjelp også speidere til å skrive forslag til saker som skal tas opp/stemmes over om de har saker de ønsker skal bli tatt opp.

Gi dere mens leken er god! Tinget behøver ikke å vare i mange timer!

Det er gøy og viktig å være med på å bestemme – få speiderne med på det!  Lykke til!

 

  • Publisert: 20.12.2021
  • Av: Janne K. Fongen
  • Foto: Hanne Kristine Lybekk

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv