Speiderleir 100 år tilbake i tid på Imeseid

Denne sommeren har 1. Egersund speidergruppe hatt leir på leirstedet deres, Imeseid. Men denne leiren var ikke en helt vanlig leir, temaet for denne leiren var «farmen 1920», inspirert av tv-programmet Farmen. Dette gjorde leiren så unik at til og med NRK Rogaland kom for å dokumentere den.

1. Egersund speidergruppe var på leir den første uken i juli på fjellgården Imeseid. Leiren var inspirert av tv-programmet Farmen, og de «levde» på 1920-tallet i en uke, gjennom uken tjente de 5 øringer og 10 øringer fra 1800-tallet ved å gjennomføre forskjellige oppgaver og selge diverse ting som egg, egenprodusert melk, blåbærbrus og armbånd. Med disse pengene kunne de kjøpe seg søtsaker fra kiosken.

DSC04465.JPG

Til venstre; Amalia Aarstad Sandø, i midten; Anna Fredheim, til høyre; Ester Ørsland Stokkeland, Jentene selger armbånd de har laget selv for å tjene penger.

Men det å tjene penger var ikke det eneste speiderne gjorde i løpet av denne uken, det var også mange andre aktiviteter som zipline, bading, putekrig, sprettert, egenlaget karusell, leirbål, tvekamp og nattmanøver. Speiderne virket fornøyd med alle de morsomme aktivitetene, og en av jentene, Ester Ørsland Stokkeland (12 år), var veldig ivrig i å fortelle om aktiviteten hun synes var mest spennende, nemlig nattmanøver. Hun forteller at hele nattmanøveren var basert på en historie om at det var om å gjøre å finne skatten før lensmannen kom og tok den. Dette gjorde at de måtte løpe gjennom den mørke skogen, noe hun forteller var litt skummelt der og da, men morsomt å se tilbake på dagen etter.

Ikke nok med alle de morsomme aktivitetene. En annen ting som gjorde leiren enda bedre var at de hadde kaniner og høner der, noe som var veldig populært. Alle hadde lyst til å gå og kose med de søte kaninene hele tiden.

DSC04462.JPG

Amalia Aarstad Sandø koser med en av kaninene

Hønene som var på gården

På alle leirer skjer det en ulykke der noen skader seg. På denne leiren var det Ulrik Hetland Andersen (12 år) som skadet seg. Han forteller at han skulle hogge ett tre, noe han ikke visste var at dette treet var råttent, noe som gjorde at øksen gikk rett gjennom treet og inn i kneet hans. Heldigvis var øksen nyslipt og ren, så Ulrik fikk ett rent kutt. Dessverre måtte han sy seks sting i kneet, men han smilte og fortalte at han har lært å være mer forsiktig rundt skarpe ting, og ikke økse seg selv.

DSC04502.JPG

I midten står Ulrik Hetland Andersen som økset seg i kneet

Leiren avsluttet som de fleste andre leirer med et tradisjonelt leirbål. De var til og med så heldige å få besøk av artisten Tønes, som også var speider som ung. Han spilte mange av de kjente sangene hans, og publikum sang med. Alle koste seg de siste dagene på leir, og det var god stemning på avslutningsleirbålet med kaker, avsluttende tvekamp, leir rop, sanger og fyrverkeri.

IMG_9729.JPG  Artisten Tønnes blir filmet av NRK mens han synger og spiller gitar

• Publisert: 04.08.2020
  • Av: Aase Marie Lund Evensen