Meny

Speiding i Liberia

I mai var jeg på tur med Venusia og Bodil fra forbundskontoret til Liberia for å følge opp prosjektet vi har i samarbeid med Liberia Girl Guide Assosiation (LGGA). Det ble en tur med planlegging av videre arbeid, men også møte med to speidergrupper.

Norges speiderforbund har i snart syv år hatt et prosjekt med fokus på å styrke arbeidet til Liberia Girl Guides Association (LGGA). NSF får blant annet støtte fra NORAD til prosjektet, hvor vi nå er i siste året på vår andre treårsperiode. Vi har i arbeidet med å styrke LGGA i hele landet, ved å styrke hovedkvarteret deres og støtte sentrale personer. En utfordring i Liberia er at de som har råd til å være frivillige ikke har tid, mens de som har tid ikke har råd. Selv med disse utfordringene har organisasjonen kommet en lang vei siden prosjektet startet. Det er nå etablert leserom på flere skoler, de arrangerer sommerleir og driver yrkesopplæring. Her lærer jentene f.eks. sying, dekorering av flip flops, datakunnskap og andre egenskaper som kan være nyttig for å tjene penger senere i livet. 

IMG_20190526_161214 Ane.jpg

Her er jeg sammen med en av representantene i The Counsel. Hun har tidligere på dagen blitt hedret som mor i kirka si, som er en stor anerkjennelse.

LGGAs mål er å styrke jenters og kvinners posisjon i samfunnet. Blant annet har de inkludert WAGGGS-programmet Stop the violence. På vår første dag i Liberia fikk vi se et skuespill som viste utfordringene i et samfunn hvor deler av befolkningen har lite midler, og de utfordringene det gir i hverdagen. Skuespillet var en sterk illustrering av hva enkelte av de fattigste gjør for at barna skal få skolegang. De viste et eksempel hvor moren presset jenta si til å la læreren hennes utnytte henne, så læreren skulle betale skolepengene hennes. Dette var den eneste måten mora kunne se at datteren kunne få en utdannelse. Lederen for LGGA kommer på besøk til familien og introduserer familien for mulighetene speideren kan gi til sine medlemmer. Det ble fortalt at dette er en skjebne mange i Liberia opplever, og viser viktigheten av å arbeide med kvinners rettigheter og å lære jenter hva de skal godta. 

Vi besøkte også en nyopprettet gruppe på en av de fattigere skolene i Monrovia, hovedstaden i Liberia. Alle studentene hadde skoleuniform, men pultene var tydelig godt brukt. Skolebygningen ble også brukt som samlingslokale for lokalsamfunnet utenfor skoletiden. Jentene hadde ikke hatt penger til å kjøpe speideruniformer, men engasjementet var på topp. De fremførte flere sanger og rop for oss med et utrolig engasjement og kraft. To sanger vi hørte flere ganger på turen vår var Smile og Far far away. Dette er sanger som står sterkt i organisasjonen, og hvor Smile fokuserer på å se det beste i livet og at alt blir bedre med et smil. På skolen besøkte vi leserommet LGGA hadde vært med å bygge, og flere av jentene fikk vise at de kunne lese. Det var veldig stas  å få se engasjementet lederen og speiderjentene hadde, og hvor stolte de var av å være del av LGGA. Slike opplevelser gjør at jeg virkelig forstår viktigheten av det vi som speidere er med på verden rundt, og at WAGGGS har mange viktige programmer for å skape en bedre verden hvor alle får mulighet til å utvikle seg. Bildet øverst i artikkelen viser jentene i klasserommet.

En stor del av besøket ble brukt til å få høre hvordan det hadde gått det siste året, og å legge planer for det kommende året. Vi startet arbeidet med en ny søknad til NORAD for å fortsette arbeidet sammen med LGGA. De har kommet et langt stykke, men både NSF og LGGA ønsker å fortsette det gode samarbeidet.  

Dette har vært en givende tur for meg, og det har vært utrolig gøy å få treffe så mange sterke damer, og se engasjementet de har for organisasjonen. Det var også gøy å se livlige diskusjoner om hva man burde gjøre for å styrke organisasjonen videre, og det var i hvert fall gøy når Bodil kunne fortelle om utviklingen enkelte av damene har hatt. Da prosjektet startet var det noen som knapt sa noe, men nå var alle engasjerte deltakere i diskusjonene som viser utviklingen kvinnene og jentene har hatt gjennom speideren.

Nyhetssak_ crop'et.jpg

Speidergruppa på Aware International School.

Fakta om samarbeidet:
Samarbeidet startet i 2012, og er finansiert med prosjektmidler fra Norad. 
NSF sin egenandel i prosjektet finansieres gjennom Speideraksjonen.  
LGGA hadde ca 2000 medlemmer ved starten av samarbeidet, nå er de over 8000. 
Etter mange år med borgerkrig startet LGGA opp igjen 2004. Organisasjonen jobber planmessig med oppstart av speidergrupper. 
 

  • Publisert: 28.06.2019
  • Av: Ane Nørstebø Laache
  • Foto: Venusia Vinciguerra

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen